2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-spanyol államközi kulturális és oktatási együttműködés

2007. szeptember 25.
Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és D. Alfons Martinell Sempere, a spanyol Külügy-és Együttműködési Minisztérium főigazgatója a 2007-2010-es évekre szóló magyar-spanyol Oktatási, Kulturális és Tudományos Együttműködési Programot írt alá 2007. szeptember 25-én Budapesten.
A magyar-spanyol államközi kulturális és oktatási együttműködés három évtizedes múlttal rendelkezik, 2007-ben ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok újra felvételének 30. évfordulóját. Az eltelt évtizedek során kapcsolataink ezeken a területeken folyamatosan bővültek, szélesedtek. Az együttműködési formák a kultúra és az oktatás minden területére kiterjednek és fontos tartalmi elemei a két ország jó politikai kapcsolatainak, amelyek egyre erősebbek hazánk EU csatlakozását követően.
Folyamatos az ösztöndíjasok cseréje, és a 2003-2006. évekre szóló együttműködési program időszaka alatt két új magyar-spanyol két tanítási nyelvű középiskolai tagozat kezdte meg működését.
Hazánkban folyamatosan nő a spanyol nyelvet tanulók száma, nagyszámú közönség látogatja a spanyol vonatkozású kulturális rendezvényeket és a 2004-ben megnyílt Cervantes Intézet iránt is folyamatosan nő az érdeklődés.
A magyar hispanisztikai központok (ELTE, SZTE, PTE, PPKE) tevékenysége nemcsak Spanyolországban, hanem nemzetközileg is elismert, és a spanyol központokkal fenntartott kapcsolatok hidat jelentenek a latin-amerikai országokkal történő együttműködésünk felé. A két ország minden területen rendezett és rendszeres együttműködési kapcsolatát az is jelzi, hogy gyakoriak a magas szintű látogatások - legutóbb idén májusban járt nálunk a spanyol uralkodó, János Károly király.
A 2007-2010. évekre szóló együttműködési program alapján több nagy ívű, évekre szóló közös projektet tervezünk a hazai hispanisztikai központok közreműködésével, valamint újabb két tanítási nyelvű tagozatok beindítását középiskoláinkban. Természetesen folytatódnak a különböző oktatási és kulturális csereprogramok, és a két ország jelentősebb oktatási és kulturális intézményei, szervezetei és fesztiváljai közötti kapcsolatok is erősödnek a jövőben.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok