2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult a New York-i magyar kulturális évad tanácsadó testülete

2007. június 5.
Megalakult a 2009-es New York-i magyar kulturális évad tanácsadó testülete, amelynek tagjait a programtervek ismertetése mellett mutatták be a sajtó képviselőinek kedden Budapesten.
A nyolc tagot Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője mutatta be. A testület tagja Heller Ágnes szociológus, Kornai János közgazdász, Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter, Bíró Yvette filmdramaturg, Karvalits Ferenc közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Szántó András New Yorkban élő kulturális szakértő, Kőrösi Orsolya kulturális tanácsadó. Állandó meghívottként Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója segíti a testület munkáját.

"New York prizmaként működik világban, ami ott történik, az az egész világban történik" - mondta Orsós László Jakab az európai országokban szervezett magyar kulturális évadok mintájára tartandó rendezvénysorozatról. Az évad célja, hogy a modern szemlélettel kiválasztott programok segítségével olyan tónust adjon a magyar kultúra bemutatkozásának, amely feltűnővé, megjegyezhetővé teszi azt - tette hozzá. "A magyar kultúra magas színvonalon áll, de meg kell tudni mutatni, hogy mi a legjobb, mert a New York-iak számára nem okvetlenül az a legjobb, ami a magyarok számára az" - mondta az MTI-nek Heller Ágnes.

Hozzátette, hogy véleménye szerint a kortárs magyar költészet a fordítás miatt nem élvezhető, elsősorban a zene, a film és a képzőművészet kelthet érdeklődést. "Ligetit a legnagyobb kortárs zeneszerzőnek tartják, Kurtágot is kezdik szeretni, Tarr Béla filmjeit imádják a diákok" - számolt be tapasztalatairól.

A magyar képzőművészet azonban még nem ismert New York-ban, Fehér László és Keserű Ilona a legjobbak közé tartozik, de ezt meg kell tudni mutatni - figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, hogy a programok látogatottságának záloga a New York-i kritikusok írása. "Ha a New York Times és más újságok pozitív kritikát írnak, akkor egész New York meg fogja nézni a kiállításokat" - szögezte le.

A rendezvény mintegy 700 millió forintos központi támogatásból valósul meg, az összeg fejezeti pénz lesz a 2009-es költségvetésben - ismertette Hiller István kulturális és oktatási miniszter ígéretét Orsós László Jakab, hozzátéve, hogy szponzorokra is számítanak.

A körvonalazódó programokról szólva hangsúlyozta, hogy a fő rendezvények mellett számos kisebb programról is tárgyalások folynak. A magyar képzőművészetet a Museum of Arts and Designban az Iparművészeti Múzeum Bauhaus-gyűjteményének kiállítása képviseli. A Szépművészeti Múzeum Majovszky-rajzgyűjteményével lesz jelen a Morgan Libraryban, Zsolnay-kiállítást pedig egy magyar származású pittsburghi műgyűjtő segítségével rendeznek.

A Carnegie Hallban magyar koncertsorozat kap helyet: az évad nyitánya a Budapesti Fesztiválzenekar január 24-i fellépése lesz, de Kurtág György és Kurtág Márta is szerepel majd ott. A világzenei koncertet Palya Bea, Szalóky Ági és Herczku Ágnes triója adja, emellett további fellépőkről is tárgyalnak.

A Lincoln Centerben négy magyar színdarab előadásáról folynak tárgyalások, míg a Krétakör Színház egy Amerikáról szóló darab előadását tervezi, amelynek helyszíne még nem tisztázott.

A programokat 2007 végéig le kell tárgyalniuk a szervezőknek. A döntéseket a Balassi Intézet koordinálásával zajló rendezvényekről a kinti rendezvényhelyszínek producereinek igénye szerint a New York-i Magyar Kulturális Intézet hozza a tanácsadó testület javaslatai alapján.


(MTI)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok