2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyelvek Európai Napja

2007. szeptember 25.
2007. szeptember 26-án az Európa Tanács 48 tagállamában hetedik alkalommal ünneplik a Nyelvek Európai Napját. Az esemény az Európa Tanács kezdeményezésére indult el a Nyelvek Európai Évének 2001-es sikerét követően azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egész életen át tartó nyelvtanulás fontosságára, valamint az iskolai nyelvtanulás jelentőségére.
A közelmúltban más földrészek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. 2005-ben az Egyesült Államokban, 2006-ban Afrikában szerveztek a nyelvekhez kapcsolódó tematikus évet.
A hagyomány idén is folytatódik az Európa-szerte szervezett színes programok kavalkádjával. Az Európa Tanács "Nyelvek Európai Napjáról" szóló honlapja a nyelvtanulást előmozdító, nyelvi és kulturális sokszínűséget ünneplő gazdag kezdeményezéseket is bemutatja. További információkért látogassa meg a www.ecml.at/edl angol és francia nyelvű honlapot! Az oldalon többek között megtalálható a Tanács "Hogyan tanulhatsz nyelveket?" című kiadványa is. (www.ecml.at/edl/pdf/GuideHU.pdf)
 
Az Európa Tanács által alapított grazi székhelyű Élő Nyelvek Európai Központja a kezdeményezés céljainak elérését elősegítendő az alábbi gyakorlati tanácsokkal szolgál:
 
Népszerűsítés
  • Szervezzenek egy rendezvényt, és népszerűsítsék a honlap interaktív adatbankjában!
  • Gondoskodjanak róla, hogy rendezvényükre a helyi sajtó is felhívja a figyelmet, így a környéken élők is tudomást szerezhetnek és részt vehetnek a programon!
Ismeretátadás
  • Építsenek új kapcsolatokat Európa-szerte, és fedezzék fel más nyelvek és kultúrák szépségeit!
  • Osszák meg a tudásukat másokkal és szemezgessenek mások - mind tanárok, mind tanulók - nyelvtanulási tippjeiből!
  • Adjanak ötleteket másoknak, hogy milyen eseményeket szervezhetnek iskoláikban, egyetemükön vagy munkahelyükön!
Részvétel
  • Használják a honlap "Kedvenc szavam" funkcióját, és segítsenek egy nyelvi kincseket összegyűjtő tárház kialakításában!
  • Osszák meg másokkal az elmúlt évben rendezett eseményekkel kapcsolatos tapasztalataikat!
Felfedezés
  • Használják a honlap dokumentumait és hasznos linkjeit!
  • Használják az Európa Tanács által biztosított posztereket, matricákat és logókat az Önök által szervezett események / irodájuk / osztályuk díszítésére!
 
Mindenkit bíztatunk arra, hogy a mai napon szakítson egy kis idő a nyelvi sokszínűségről való megemlékezésre: olvasson el az Interneten egy idegen nyelvű cikket, vagy nézzen meg egy feliratos idegen nyelvű filmet.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok