2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM év végi összegzése: kulturális diplomácia

2007. december 27.
A kulturális országkép-formálás tekintetében kiemelkedően sikeres évet zárt az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007-ben, mivel két kulturális évadot is rendezett külföldön. A szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad eredményessége meghaladja a várakozásokat, és a németországi kulturális évad, az Ungarischer Akzent is pozitívan zárult. A több intézet összevonásával 2007-ben létrehozott Balassi Intézet a kulturális diplomácia központi szerveként eredményesen működik. Ebben az évben kinevezték az első öt kulturális és oktatási szakdiplomatát és átadták az első Magyar Kultúra Követe címeket.
"Szabadság, szerelem"
A Magyar Kultúra Kínában A Magyar Évad Keretében, 2007/2008
A magyar kormány gazdasági, üzleti, kulturális és turisztikai évad három tartomány hat városában történő megszervezésével kívánja elősegíteni a magyar-kínai kapcsolatok felélénkítését. A Magyar Évad részeként az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális programsorozatot szervez 2007. szeptemberétől 2008. áprilisáig "Szabadság, szerelem" címmel. A kulturális bemutatkozás célja az, hogy a magyar művészeti élet legjobbjait megismerje a kínai közönség, és a kulturális kapcsolatok segítségével a két ország közötti együttműködés erősödjön egyéb területeken is. A Magyar Évadot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg 2007. szeptember 2. és 5. között.
Ez év őszén összesen mintegy kétszáz magyar művész utazott Pekingbe és Sanghajba, ahol harminc esemény keretében mintegy hatvan bemutatót tartottak. Jövőre több mint száz magyar művész, alkotó vesz részt a rendezvényeken Hongkongban és Sencsenben.
A több száz magyar művésznek kínai bemutatkozási lehetőséget biztosító magyar évad idei, Pekingre és Sanghajra koncentráló részére 125 millió forintot különített el a tárca, míg jövőre, a hongkongi és sencseni bemutatkozás 100 millió forintot igényel majd. Az évadhoz kapcsolódó nemzetközi kommunikációs költségek 35 millió forintot tesznek ki.
Magyarország a kínai kulturális minisztertől meghívást kapott a 2008-as pekingi olimpia előtti felvezető, és a játékok utáni levezető kulturális programsorozaton való részvételre, míg jövőre kínai kulturális évad lesz hazánkban.

Ungarischer Akzent és Berlini Collegium Hungaricum
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervezett Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődött az új Collegium Hungaricum alapkőletételével, és 2007. november végéig, a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tartott.
2007-ben a korábbi koncepció folyamatossága mellett az Évad következetes regionális koncentrációra törekedett, amelynek mottója "Ungarn - Fünf Positionen", azaz "Magyarország - öt pozíció": Ungarischer Akzent (Magyar Hangsúly) elnevezéssel öt tartományban és Berlinben rendeztek különböző rendezvényeket, és különböző területeken, különböző érdeklődési körökben sikerült a magyar kultúra új arcát is. Ez volt a tárca eddigi leghosszabb és legtöbb programot felvonultató kulturális évada, melynek eseményeit, műsorait közel 1,5 millióan látták, hallották.
Az évad végén több évtizedes, az egykori NDK-s időket is magában foglaló, 1973 óta tartó "átmeneti" szállás után visszaköltözött Berlin belvárosába a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum. A Berlin szívében, egyben a kulturális élet központjában fekvő épület átadása kiemelkedő fejezetet jelent a német-magyar kulturális, oktatási és tudományos együttműködés szempontjából.

Oktatási és kulturális szakdiplomata hálózat
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar tudomány, oktatás és kultúra kiemelkedő eredményeinek képviseletére kiépített intézményhálózat bővítéseképpen létrehozta az oktatási és kulturális szakdiplomáciai állomáshelyeket Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban. Az oktatási és kulturális szakdiplomata állomáshelyek létesítésének célja Magyarország kulturális jelenlétének erősítése, a magyar kultúra megismertetési lehetőségeinek bővítése Ázsiában és a Nyugat-Balkánon, valamint Izraelben. A rendszer létrehozásához és működtetéséhez az Oktatási és Kulturális Minisztérium külső pénzforrást nem vett igénybe, a szakdiplomata állomáshelyek létesítésének költségeit a tárca költségvetési keretén belül, saját hatáskörben rendezi. A forrásokat az OKM tárgy évben egyszeri, a jövőben pedig bázis jelleggel adja át a Külügyminisztériumnak. Az álláshelyek létesítésének működési és pénzügyi feltételeiről az OKM és a KÜM megállapodást kötött.

Magyar Kultúra Követe cím
Először tavaly adták át a Magyar Kultúra Követe címet, amit évente, a magyar kultúra napja alkalmából adományoznak azoknak a kimagasló tehetségű embereknek, akik munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldön történő képviselete terén, illetve tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúra szolgálatában állók munkásságát külföldön is megismerjék, elismerjék, és ezt a jövőre nézve is vállalják. A nemzetközi jelentőségű, köztiszteletnek örvendő személyiséget cím viselésével együtt arra is felkérik, hogy egyfajta küldetésként segítsék a magyar szellemi, kulturális kincsek külföldi megismertetését. A címet évente a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át az oktatási és kulturális miniszter legfeljebb hét személynek. A cím pénzjutalommal nem jár.
A magyar kultúra követe címet első alkalommal Lady Valerie Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta kapta meg 2007 januárjában.

V 4-es együttműködés
A Visegrádi Négyek regionális együttműködés területén is komoly eredményeket értünk el. A 2007. januári majd a 2007. októberi találkozón is egyetértettek javaslatainkkal a partnerek. Két projekt, a januári V4 jazz koncert és az ötnyelvű V4 Antológia októberi bemutatója nagy sikert hozott. Ez utóbbi nemcsak hiánypótló irodalmi kiadvány, hanem egyben az első sikeres közös projekt is.

Bekapcsolódás az EUNIC hálózat munkájába
Tizenkét, Magyarországon működő külföldi kulturális intézet idén októberben alakította meg az európai kulturális intézetek hálózata (EUNIC) budapesti tagszervezetét.
Az EUNIC (European National Institutes of Culture - Európa Nemzeti Kulturális Intézményei) és tagszervezetei az unió kultúrával kapcsolatban megfogalmazott elvei mentén tevékenykednek, közös programokban vesznek részt, és a nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlesztésével, a kulturális értékek és a kulturális szektor érdekeinek védelmével, a nemzetközi kulturális együttműködés fejlesztésével foglalkoznak. Az EUNIC kiemelt programjai egybeesnek a magyar kulturális politika prioritásaival.
Az EUNIC- hálózat várhatóan megsokszorozza a nemzeti és az EU kulturális diplomácia hatékonyságát, és erőteljesen kitágítja szakmai, intézményi és infrastrukturális lehetőségeit. Az EUNIC együttműködés nemzetközi szinten is felértékelheti mind a nagy kulturális központokban lévő magyar intézetek (Bécs, Berlin, Párizs, Róma, Brüsszel, London, Prága, Varsó) mind az uniós együttműködésben kiemelt irányokban elhelyezkedő (Moszkva, India, Kairó), mind pedig az ugyancsak prioritási zónában (Bukarest, Szófia) működő intézeteink szerepét.


Budapest, 2007. december
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok