2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Oktatási megállapodást írt alá Hiller István Izraelben

2007. január 15.
Az eddigi legátfogóbb magyar-izraeli oktatási együttműködési megállapodást írta alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter alá vasárnap Jeruzsálemben izraeli kollégájával, Juli Tamir oktatási, kulturális és sportminiszter asszonnyal.
Mint arról maga a miniszter az MTI-nek telefonon beszámolt, a 2007 és 2010 közötti időszakra vonatkozó megállapodás kiterjed a közoktatásra, a felsőoktatásra és részben a kutatásra is. A felsőoktatásról, illetve a felsőoktatási kutatási együttműködésről szóló pontok külön megállapodásrészeket tartalmaznak a természettudomány, a magyarságkutatás, illetve a héber nyelvi, irodalmi kutatások terén.

A két és fél év után tető alá hozott egyezmény évekre lebontva, átlátható és kiszámítható feltételrendszer mellett "lehetőségegyüttest" biztosít a két ország számára - emelte ki Hiller István. A felek ösztöndíjakat létesítenek, amelyek a graduális, illetve a doktori posztgraduális képzésekre is kiterjednek. A közoktatásban a megállapodás kiterjed pedagógusok, tanárok cseréjére is.

Az ösztöndíjprogram pedagógusok esetében évente 40-50 magyar pedagógus izraeli tanulmányútját jelenti, egyéb - a rövid konferenciaprogramoktól a tízhónapos ösztöndíjig terjedő - ösztöndíjak tekintetében pedig évi több mint 90 hónapnyi ösztöndíjat jelent. A tízhónapos ösztöndíj kutatóösztöndíj doktori disszertációkra, a rövidebb ösztöndíjak pedig egyetemek, oktatási intézmények közötti csereprogramokra vonatkoznak.

A közoktatási részen belül külön fejezet foglalkozik a természettudományos, ezen belül a matematikai oktatással. Mivel Izraelben a matematika közismerten világszínvonalú, és a magyar fiatalok is évről-évre érmes helyezéseket, nem ritkán aranyérmet hoznak el nemzetközi diákolimpiákról, a két ország "nemes versengésre" hívta ki egymást, és már 2007-től minden évben matematikaversenyt rendez középiskolás diákjai számára. A verseny és vetélkedő az egyik évben Izraelben, a másik évben Magyarországon kerül megrendezésre - mondta Hiller István, akit nem lepne meg, ha e vetélkedők nyerteseit a későbbiekben nemzetközi versenyek győzteseiként ismerné meg a világ.

Hétfőn a Jad Vasem Intézetben külön megállapodásban rögzítik az oktatási és kulturális minisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékközpont és Múzeum, a Jad Vasem közötti együttműködés további feltételeit.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok