2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pekingben megkezdődött a Magyar Filmhét

2007. november 13.
Szabó István Csodálatos Júlia című filmjével kezdődött meg kedden Pekingben a Magyar Filmhét, amelynek keretében öt nap alatt kilenc magyar alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.
(MTI) - A filmes seregszemle megnyitóján az Oscar-díjas filmrendező mellett Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett, aki egyhetes látogatást tesz a távol- keleti országban a szeptemberben kezdődött kínai Magyar Kulturális Évad keretében.

"Magyarország - csakúgy mint Kína - a filmművészetnek nagyon sok tehetséget adott az egész világon" - hangoztatta Szabó István filmművészeti hallgatók előtt a fesztiválnak helyet adó Pekingi Filmakadémián.

Fotó: Gordon Eszter

Az Oscar-díjas rendező felidézte, hogy már több mint száz éve készült el az első film Budapesten, és csaknem száz éve született meg az első magyar filmtörvény. - "Kicsi az ország, de nagyok a tapasztalataink" - hangoztatta.

Fotó: Gordon EszterHiller István megnyitóbeszédében elmondta: a filmművészeti, táncos, zenei és irodalmi programokat magában foglaló magyar évaddal az utóbbi évtizedben kevésbé aktív kínai-magyar kulturális kapcsolatokat szeretnék újjáéleszteni. - "Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kínai nemzedék sokat tudjon a magyar kultúráról" - fogalmazott a tárcavezető.

Li Hsziao-csing (Li Xiaojing), a Pekingi Filmakadémia helyettes vezetője arról szólt, hogy Kínában korábban bemutatott magyar filmek mind a szakma, mind a közönség körében tetszést arattak. Terveket ismertetve hozzátette, hogy a 2008-ban Budapesten rendezendő kínai filmhét új fejezetet nyithat a két ország filmművészeti kapcsolatának történetében.

Pekingben a Magyar Filmhét keretében a Csodálatos Júlia című alkotás mellett bemutatják Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistót és Mészáros Márta A csodálatos mandarin című művét. Mispál Attilától A fény ösvényei, Goda Krisztinától a Csak szex és más semmi című film kapott helyet a repertoárban, és levetítik a Kész cirkuszt Dyga Zsombor rendezésében. Az érdeklődők megtekinthetik még a Kocsis Ágnes rendezte Friss levegőt, Koltai Róbert Sose halunk meg című filmjét, valamint a Pálfi György által jegyzett Hukkle című alkotást.

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és felesége a Magyar Filmhét megnyitóján (Fotó: Gordon Eszter)
Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és felesége a Magyar Filmhét megnyitóján (Fotó: Gordon Eszter)

A "Szabadság, szerelem" elnevezésű Magyar Kulturális Évad 2007 szeptemberében kezdődött Kínában és jövő év áprilisáig tart. A rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program mutatja be Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit a négy legnagyobb kínai városban.

(MTI-Panoráma, Csillaghy Nóra, Peking)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok