2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Szabadság, szerelem!" - indul a Magyar Kulturális Évad Kínában

2007. augusztus 30.
2007. szeptember 2-án kezdődik a "Szabadság, szerelem!" elnevezésű Magyar Kulturális Évad Kínában. A 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig tartó rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális értékeit.

A magyar kultúra sokszínűségének megismertetése, valamint a magyar és a kínai kulturális élet képviselői közötti szakmai kapcsolatrendszer kialakítása a célja a 2007 szeptembere és 2008 áprilisa között Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és Sencsenben megrendezendő "Szabadság, szerelem!" - A magyar kultúra Kínában a Magyar Évad keretében című rendezvénysorozatnak. A Magyar Évad gazdasági, turisztikai és kulturális szempontból mutatja be Magyarországot az ázsiai országban.

A Magyar Évadot 2007. szeptember 2-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg ünnepélyesen Pekingben, hivatalos kínai látogatásának részeként. 2007 őszén mintegy kétszáz magyar művész utazik Pekingbe és Sanghajba, 2008-ban pedig több mint száz művész látogat el Hongkongba és Sencsenbe, hogy képviselje a magyar kultúrát. 2007 novemberében Magyarország lesz a díszvendége a Sanghaji Nemzetközi Fesztiválnak, ezt Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg.

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára és a programsorozat szakmai vezetője szerint az évad egyik legfőbb célja, hogy a magyar kultúra a kínai kulturális élet szerves részévé váljon. A kulturális programsorozat lebonyolítását a KultúrPont Iroda végzi.

A Magyar Kultúra Követei közül Kínába utazik Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta, de a kulturális szereplők között található többek között Markó Iván, Keveházi Gábor, Spiró György, Tóth Krisztina, Krasznahorkai László, Schiff András, Szokolay Dongó Balázs, Palya Bea, Presser Gábor, a Budapesti Operettszínház, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Magyar Fesztivál Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Honvéd Férfikar és az Experidance tánccsoport is.

A rendezvénysorozat részeként többek között kiállításokat, népzenei, jazz- és komolyzenei koncerteket, operett estet, irodalmi beszélgetéseket, gasztronómiai bemutatókat, színházi- és bábelőadásokat, Magyar Filmhetet, komolyzenei mesterkurzust valamint fordítói konferenciát rendeznek. Magyarország továbbá részt vesz a pekingi és a sanghaji Oktatási Vásáron, és díszvendége lesz a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválnak is. Mindemellett Sanghajban felavatják az évad címét is ihlető Petőfi Sándor mellszobrát.

A két ország kulturális minisztériumai eredetileg egyhetes eseményről egyeztek meg, de miután több partner is bekapcsolódott, a programsorozat 2008 áprilisáig tartó évaddá nőtte ki magát. Az együttműködés keretében jövőre a kínai kultúra mutatkozik be Magyarországon.

Részletes program, hírek az évadról: www.okm.gov.hu/kina
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok