2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Üdvözölte Mészáros Márta kitüntetését a kulturális minisztérium államtitkára

2007. február 14.
Mészáros Mártát a Berlinale Kamera-díjával tüntették ki kedden este életművének elismeréseként. A rendezőnőt a helyszínen köszöntötte Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára.
A világhírű magyar filmrendezőnek a rangos nemzetközi fesztivál egyik helyszínén, a Berlin központjában lévő Filmpalast moziban nyújtotta át a díjat Dieter Kosslick, az 57. alkalommal megrendezett Berlinale nagy hazai és nemzetközi tekintélynek örvendő intendánsa, aki rendkívül meleg szavakkal méltatta a Kossuth díjas magyar rendező tevékenységét.

Kosslick utalt arra, hogy Mészáros Márta régi ismerős a berlini filmfesztiválon: 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül az első, s egyben az első női rendező volt, aki Berlinben - az Örökbefogadás című filmjéért - fő díjat, azaz Arany Medvét kapott.

A Berlinale egyik legrangosabb kitüntetésének számító Kamera-díjat 1986 óta ítélik oda olyan rendezőknek, színészeknek és újságíróknak, akiknek egész életpályájuk összeforrt a filmművészettel, s tevékenységükkel kiemelkedően járultak hozzá a filmek népszerűsítéséhez, egymás jobb megismeréséhez és megértéséhez, s természetszerűleg a kulturális kapcsolatok elmélyítéséhez.

A díjátadáson jelent volt a Berlinale számos kiemelkedő külföldi és német részvevője, továbbá azok a fiatal magyar rendezők és színészek, akik most mutatkoztak be a fesztiválon, továbbá Bogyay Katalin, a kulturális minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakállamtitkára, aki külön is köszöntötte a világhírű magyar filmrendezőt.

Az államtitkár - aki Berlinben Magyarország képviseletében az EU tagállamai kulturális vezetőinek találkozóján vett részt - az MTI-nek kedd este nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar filmművészet kiemelkedő alakjáról van szó, aki iskolát teremtett, s olyan nyelvet, olyan gondolatokat tudott megszólaltatni a filmvásznon, amelyek valóban nemzetközi szintre emelték a magyar filmművészetet. Egy régi nagy iskola alapítójáról, egy olyan generáció egyik legnagyobb képviselőjéről van szó, amely lehetővé tette, hogy szerte a világon beszélnek a magyar filmművészetről, beleértve a kortárs filmművészetet is. "Nagyon boldogok vagyunk, s nagyon örülünk annak, hogy van egy olyan művészünk, amilyen Mészáros Márta, aki a nemzetközi filmművészet kimagasló személyisége" - hangsúlyozta Bogyay Katalin.

A tanácskozásról szólva az államtitkár-asszony elmondta, hogy az Európai Unió tagállamainak kulturális miniszterei, illetve államtitkárai kedden a kultúra és az ipar kapcsolatáról tárgyaltak.

A részvevők mindenekelőtt arról a kérdésről folytattak kötetlen konzultációkat, hogy a kultúra és az üzleti élet viszonya milyen mértékben kapjon helyet az EU hivatalos programjaiban. Ugyancsak napirenden szerepelt annak meghatározása, hogy készüljenek-e olyan átfogó statisztikák, amelyek kimutatják, hogy az úgynevezett kulturális, azaz "kreatív" ipar képes-e gazdasági eredményeket hozni. Magyarország - mint az államtitkár hangoztatta - azon a véleményen van, hogy legyenek ilyen jellegű kimutatások, ami segíthetné a kulturális költségvetés alakítását.

Megvitatták továbbá azt a kérdést, hogy szükség van-e rendszeres párbeszédre az uniós tagállamok között az említettekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról. A részvevők egyetértettek abban, hogy kerüljön bele az Európa Tanács programjába, milyen szerepe van a kulturális iparnak egy adott ország életében, gazdasági mutatóinak alakulásában. Ebbe illeszkedik egyébként a kultúra támogatásának kérdése is.

Egyetértés volt a rendszeres tapasztalatcsere szükségességében is - emelte ki az államtitkár, hozzáfűzve: elvi megállapodás született arról, hogy az ilyen jellegű tanácskozásokat igyekeznek egy-egy kulturális eseményhez kötni. (A kulturális vezetők találkozója egybeesett a Berlinben zajló nemzetközi filmfesztivállal, a Berlinaléval.)

A tanácskozáson szó volt az európai kulturális örökségi jegyzék témaköréről. Francia kezdeményezésről van szó, amelynek lényege: legyenek olyan helyszínek, intézmények, fogalmak, amelyek jelképesen képviselik az európai kultúrát. Magyarország - mint Bogyay utalt rá - támogatja a kezdeményezést. Ezzel kapcsolatban az a döntés született, hogy az év végéig minden ország négy javaslatot ad le az említett európai kulturális örökségi jegyzékbe, amely az európai történelmet, fejlődést, kultúrát képviselné a világban.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok