2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ünnepi koncert köszöntötte Magyarországot

2007. július 23.
Ünnepi nyitókoncerttel köszöntötte idei díszvendégét, Magyarországot a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál.
Az északnémet tartomány fővárosában, Kielben tartott, szombat esti magyar nyitánynak éppen ezért többszörös magyar vonatkozása volt. Magyarországot a német szervezők meghívására - a legfőbb magyar közjogi méltóságok egyikeként - Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke képviselte, a koncerten a Budapesti Fesztiválzenekar játszott, alapítójának és zeneigazgatójának, Fischer Ivánnak a vezényletével. A programon pedig Liszt Magyar Rapszódiája és Brahms Magyar Táncai szerepeltek, a zenekart ugyanakkor egy kiemelkedő roma muzsikustrió is kísérte.

Európa egyik legrangosabb zenei fesztiváljának magyar nyitányán a Legfelsőbb Bíróság elnöke mellett ünnepi beszédet mondott Peter Harry Carstensen, Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke. A konzervatív politikus méltatta a két ország közötti szoros kapcsolatokat, s ismételten köszönetet mondott Magyarországnak az 1989-es határnyitásért, s ezáltal Németország, illetve Európa újraegyesülésében történt szerepvállalásáért. Carstensen köszöntötte Magyarországot a csaknem kéthónapos fesztivál díszvendégeként, utalva arra, hogy a magyar zene a világ zenei életét hatalmas mértékben gazdagította.

Ez utóbbi gondolatot emelte ki ünnepi beszédében Lomnici Zoltán is. A Legfelsőbb Bíróság elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország kis ország ugyan, mégis zenei nagyhatalom. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy az ország a zene területén olyan "hatalmasságokat" adott a világnak, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, vagy Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter. Külön is emlékeztetett arra, hogy Hamburgban élt és alkotott Ligeti György, aki rendkívül jelentős szerepet töltött be az északnémet zenei kultúra formálásában.

A hivatalos magyar megnyitón jelen volt a német kormány képviseletében Peer Steinbrück pénzügyminiszter is.

A mostani immár a huszonkettedik a Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválok történetében, Magyarország ugyanakkor első ízben a díszvendég, Hollandiától véve át, s majd Oroszországnak adva tovább a "jelképes" stafétabotot.

A rendezvénysorozat keretében hét héten át 43 helyszínen, 146 koncerten mutatják be a magyar zenét a klasszikusoktól, a klezmeren és cigányzenén át, a kortárs művekig, felvonultatva a magyar zenei élet kiválóságait.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar mellett Kocsis Zoltán zongoristaként és dirigensként áll a német közönség elé, míg Sebestyén Márta a magyar népdalkincsből ad ízelítőt a koncertlátogatóknak. A magyar részvevők között lesz még a Danubia Szimfonikus Zenekar, Schiff András, a Muzsikás Együttes, a Budapest Klezmer Band és az Amadinda Ütőegyüttes is, de ezzel a lista még távolról sem teljes. Ilyen széles körű magyar zenei bemutatkozásra Németországban még nem került sor.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok