2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Véget értek az Esseni Fényhetek

2007. január 15.
Ünnepélyes keretek között zárult a németországi magyar kulturális évad, az úgynevezett Ungarischer Akzent kiemelt eseménysorozata az 57. Esseni Fényhetek (Essener Lichtwochen) fesztivál, amelyen idén Magyarország volt a díszvendég.
A mintegy négymillió látogatót vonzó kulturális rendezvénysorozat a Ruhr-vidéki metropolisban 2006. október 29. és 2007. január 13. között adott nagyszabású bemutatkozási lehetőséget a magyar kultúra, történelem, gasztronómia és turizmus számára.

Az elmúlt két hónap során több, mint 20 kulturális rendezvény kapott helyet és csaknem száz magyar művész közreműködött a programban. A teljesség igénye nélkül olyan kiemelkedően sikeres és izgalmas produkciók vonzották a német látogatókat, mint többek az Essen főterét Kozma Péter fényművész vezetésével nyolc napra fénybe borító magyar művészek fénykompozíciói, Oravecz György Liszt-estje, Tony Lakatos dzsesszkoncertje, László Gergő és Rákosi Péter "Fantomképek" kiállítása, vagy éppen a Bóbita bábszínház előadása.

Ezen kívül számos, a kultúra és a gazdaság egymásrautaltságát bizonyító, illetve erősítő összejövetelre is sor került.

Csak a megnyitó hetében másfél millió látogatót vonzottak város főutcájának standjai, ahol a magyar fényreklámok mellett gasztronómiai specialitások, népművészeti alkotások, és számos magyarországi turisztikai érdekesség fogadta az érdeklődőket.

A programokban fő szerepet vállalt Pécs városa is, amely az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es projektben Essen és Isztambul partnervárosa lesz.

Az 57. Esseni Fényhetek zárónapján jelen volt Schneider Márta, az oktatási és kulturális minisztérium kulturális szakállamtitkára. Búcsúzóul a Fellegini KlezmerGipsy együttes adott koncertet, majd a Borbeck kastély termében a Budapest Szaxofon Kvartett és Vukán György lépett a közönség elé többek között népdal és dzsessz feldolgozásokkal.

Az MTI-nek nyilatkozva az államtitkár asszony vasárnap elmondta: megbeszélést folytatott Essen város vezetőivel is, továbbá azokkal a szakemberekkel, illetve üzletemberekkel, akik részt vesznek a 2010-es - Essen és Pécs főszereplésével zajló - európai kulturális programokban. Napirendre kerültek olyan tervek is, hogy 2010-ben Észak-Rajna-Vesztfália ismét olyan rendezvénysorozatot szervez, amelynek fő vendége ugyancsak Magyarország lenne.

Az Esseni Fényhetek rendezvénysorozata - fogalmazott Schneider Márta - nemcsak azt jelentette, hogy számos magyar művész mutatkozott be, hanem azt is, hogy ezekben a hetekben több millió látogató ismerkedhetett Magyarországgal és ezen belül Pécs városával. Az elmúlt hetek is bizonyították, hogy a kapcsolatok előtt - s ez nem csak a kulturális kapcsolatokra vonatkozik - "fényes" jövő áll.

Ami a magyar kulturális évad tavasszal kezdődő, harmadik szakaszát illeti, Schneider Márta elmondta: a programok Berlin mellett több vidéki tartományra összpontosulnak.

Észak-Rajna-Vesztfália továbbra is a központban marad, mellette Thüringia, Baden-Württemberg és Schleswig-Holstein tartomány lesznek a központok, különböző programokkal, illetve különböző koncepciókkal. Többféle magyar kortárs művészeti jelenlétre törekszünk, Kempelen Farkas kiállítást tervezünk és a magyar innováció bemutatkozása is hangsúlyosan szerepel majd. A legnagyobb német zenei fesztivál díszvendége Schleswig-Holstein tartományban idén nyáron Magyarország lesz.

A kulturális évad a magyar kulturális intézet a Collegium Hungaricum új impozáns épületének átadásával zárul a harmadik negyedévben - emlékeztetett a minisztérium kulturális szakállamtitkára.


MTI-Panoráma - Pietsch Lajos-Berlin
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok