2022. június 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-Japán Jubileumi Év

2009. július 18.
Magyar-Japán Jubileumi Év2009-ben ünnepeljük a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140., és újrafelvételének 50. évfordulóját. A 2009-es Emlékév megrendezése a magyar és a japán kormány közös kezdeményezése. Nagy megtiszteltetés, hogy Őfensége Akisino herceg vállalta a jubileumi év tiszteletbeli védnöki tisztét.
A japán kormány programjai
 
A japán fél a "Japán-Duna Csereév" keretében ünnepli meg az évfordulót a következő országokban: Magyarország, Ausztria, Románia és Bulgária. Ausztriával az 1869-es események, Bulgáriával és Romániával 1959 jelenti az évforduló alapját, Magyarország pedig kettős évfordulót ünnepel Japánnal (az Osztrák -Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatok felvételének 140., illetve a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója).
 
Az év magyarországi eseményeinekkiemelt programja az Erzsébet-híd díszkivilágítása a magyar Főpolgármesteri Hivatallal közösen.Az év során a hagyományos japán művészetek és küzdősportok mellett a modern, mindennapi élethez kapcsolódó japán művészeti ágakat is megismerhetjük, ilyen pl. a formatervezés, divat és a modern építészet. A magyarországi eseményekről a budapesti japán nagykövetség honlapján tájékozódhatnak.
 
A magyar kormány programjai
 
A kettős évforduló méltó megünneplésére a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), a Külügyminisztérium (KüM), a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM), az OKM és az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) közös magyar megjelenést szervez. A magyar programokat koordináló bizottság tiszteletbeli elnöke Dr. Szili Katalin házelnök, elnöke pedig Kocsi László, az Országgyűlés IPU Magyar-Japán Baráti Tagozatának elnöke. A magyar kormány közel hatvan programmal készül a magyar-japán jubileumi év megünneplésére.
 
Magyar-Japán Jubileumi Év
 
A Jubileumi Év magyar szlogenje:"Csak tiszta forrásból" Bartók Béla művészi hitvallása, amely sokunk lelkében élő értékalap. A "tiszta forrás" nem csak a hiteles szellemi források iránti elkötelezettségre, hanem a lelki tisztaságra is utal. Azt a reményt hordozza, hogy mai zűrzavaros világunkban is képesek lehetünk visszatérni hamisítatlan, tiszta, legbelsőbb lelki világunkhoz.
 
Magyar kulturális fókusz Japánban
 
A Magyar-Japán Jubileumi Év keretén belül az oktatási és kulturális tárca 2009. szeptember - november között szervez kulturális megjelenést "Magyar Kulturális Fókusz Japánban" címmel. A jubileumi eseménysorozat kapcsán számos, a két ország hagyományos és modern művészeteit bemutató rendezvény és zenei program kerül megrendezésre. A fókusz méltó felvezetése volt a több, mint harminc helyszínen fellépett Honvéd Táncegyüttes és Romafest Együttes közös turnéja.
 
A magyar kultúra nem ismeretlen a japánok számára, mégis nagyon keveset tudnak a mai Magyarországról, éppen ezért olyan programok szerepelnek a kulturális tárca támogatásával létrejövő magyar programsorozatban, amelyek egy gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező, ugyanakkor kreatív, innovatív országot mutatnak be.
 
Programok:
 
2009. február 7. - március 16. Honvéd Táncegyüttes és Romafest együttes turnéja
 
A Honvéd Táncegyüttes és Romafest együttesmeghívást kapott Japánba a magyar folklórt évek óta népszerűsítő Masunaga úrtól.A népi hagyományok ápolását, újraértelmezését és színpadra állítását célul kitűző, világjáró együttes műsorában autentikus folklór szerepel, továbbá a magyar néptáncokon kívül roma táncokat is előadnak. A táncelőadásokon kívül workshop-okat, roma szimpóziumokat, magyar zenei előadásokat és élő táncházakat is szerveznek a japán turné ideje alatt.
 
2009. szeptember 8-13. a Musashino Academia Musicae Szimfonikus Zenekarának és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal énekes szólistáinak koncertjei
 
A koncert karmestere Berkes Kálmán, aki diplomáját a Zeneakadémián szerezte és világhírű magyar zenészként hosszú évek óta tanít Japánban, jelenleg a tokiói Musashino Zeneakadémia professzora. A műsorban Liszt A-dúr zongoraverseny és Les Preludes művét játsszák japán fiatalok, majd Kodály dalokat énekelnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. A koncert egyben a Musashino Academia Musicae fennállása 80. évfordulójának gálakoncertje is.
 
2009. szeptember 16 - 2010. január 17Moholy-Nagy Művészeti Egyetem: A magyar kékfestés múltja és jövője című vándorkiállítás
A Moholy-Nagy Művészeti EgyetemA magyar kékfestés múltja, jelene és jövőjecímmel vándorkiállítást és előadásokat szervez. Japánban a magyar hagyományokhoz hasonlóan nagy múlttal rendelkezik a kékfestés (aizome). A magyar tradicionális kékfestés és ennek továbbgondolt innovatív technikai és gondolati átdolgozása nyitott befogadó közönségre talál a szigetországban.
 
2009. szeptember 15-29. A Kaláka Együttes koncertkörútja Japánban
A Kossuth- és Prima Primissima díjas Kaláka együttes a zene és a költészet minél szervesebb összekapcsolásán dolgozik. Készítettek már muzsikát többek között Arany János, Ady Endre, József Attila, Kányádi Sándor, vagy épp Weöres Sándor verseire. Külföldi turnéikon a magyar világzene mellett az irodalmi életet is képviselik.
 
2009. szeptember: Emlékkönyv a magyar-japán kapcsolatok kettős jubileumára (1869/1959-2009)
Egyetemi együttműködésben valósul meg az Emlékkönyv a magyar-japán kapcsolatok kettős jubileumára (1869/1959-2009) című kiadvány. A kötet hiánypótló és komoly érdeklődésre tarthat számot nem csupán a magyar-japán kapcsolatok iránt érdeklődők, hanem a magyar és japán történelem, diplomáciatörténet, művelődéstörténet művelői körében is. A kötet szerkesztőbizottságának tagjai az ELTE és a KGRE oktatói illetve doktorandusz hallgatói, szerzői pedig az adott terület kiemelkedő magyar és japán szakemberei.
 
2009. szeptember 14-23 Frenák Pál szólóest és workshop
A magyar kortárs táncot Frenák Pál szólóestjei és workshopjai képviselik. A többszörös Lábán Rudolf-díjas koreográfus, Frenák Pál a magyar és a nemzetközi kortárs tánc legnevesebb személyisége. A jubileumi év során Tokióban, Kiotóban és Kobéban lép fel.
 
2009. szeptember 19-24. A Harcsa Veronika Quintettkoncertje
Harcsa Veronika 2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007 júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott. Az énekesnő saját szerzeményeit tartalmazó You Don't Know It's You című lemez 2008 áprilisában Japánban is megjelent, és szintén listavezető lett.
 
2009. november 18-24. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szólistáinak és Szimfonikus Zenekarának koncertturnéja Japánban
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal tehetségei, valamint Szimfonikus Zenekara öt koncertből álló turnét ad japán városokban. Japán rendkívül fontos szerepet játszik az egyetem életében: japán hallgatók alkotják a külföldi diákok felét, professzorai rendszeresen tanítanak japán egyetemeken, Kodály, Liszt kultusza jelentős a Távol-Keleten.A turnén végig Berkes Kálmán karmester vezényli a zenekart.
 
2009. november 21-28. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Bartók Kamarakórus vendégszereplése Rost Andrea operaénekesnővel
A Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Bartók Kamarakórus Rost Andrea operaénekesnővel közösen szervez koncertkörutat Japánba. A magyar-japán elmlékév rendezvényeiben való részvételen túl ez Szolnok huszonöt éves japán testvérvárosi kapcsolatának megünneplése is. Izaki Maszahiro, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar japán karmestere vezényletével megvalósuló előadássorozat megkülönböztetett figyelemre számíthat a "kórus-nagyhatalom" Japánban, s így sikere több zenei területen is öregbíti Magyarország kulturális hírnevét. A produkció szólistának Rost Andreát kérte fel, aki méltán lett nem csak Magyarországon, de az egész világon elismert, népszerű szoprán énekesnő.
 
2009. november 23-30. Hegedűs Endre zongoraművész koncertsorozata
Hegedűs Endre a nemzetközi zenei élet ismert és elismert zongoraművész szólistája. A magyar és a japán közszolgálati televíziók 19 óra felvételt sugároztak élő koncertejiről. Három évet élt és tanított Japánban, éves rendszerességel turnézik a szigetországban. Idei koncertsorozata is baráti japán kapcsolataira épül.
 
 
Korábbi cikkek:
 
 
Kapcsolódó linkek
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok