2021. május 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Batthyány-emlékév

2007. február 12.
A nemzeti identitás és a nemzeti büszkeség erősítését is célozza a Batthyány-emlékév, amelynek programjai több mint 100 millió forintból valósulnak meg - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a programsorozat hivatalos pénteki budapesti megnyitóján.
Hiller István megnyitja a Batthyány-emlékévet (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István megnyitja a Batthyány-emlékévet (Fotó: Gordon Eszter)

Az első felelős magyar kormány miniszterelnökére, a 200 évvel ezelőtt született Batthyány Lajosra emlékezés nem csak a tisztelet jele, hanem a nemzeti identitás, a nemzeti büszkeség erősítése is - fogalmazta meg az emlékév egyik legfőbb célját a miniszter.

"Akkor tudunk az Európai Unió méltó és büszke polgárai lenni, ha büszkék vagyunk magyarságunkra is" - mondta a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen Hiller István, aki úgy vélte: ma Európában "a nemzetek új reneszánszukat élik".

A miniszter elmondta, hogy az oktatási és kulturális tárca 100 millió forintot szán olyan hazai és nemzetközi tudományos konferenciákra, kiállításokra, kiadványokra, amelyek Batthyány Lajos emlékét ápolják.

Tájékoztatása szerint Batthyány Lajos tiszteletére emlékalbum készül, az Országgyűlés áprilisban emlékülést tart a Parlamentben, a legfőbb közjogi méltóságok pedig szombaton, az egykori miniszterelnök születésének napján a Batthyány-mauzóleumnál koszorúznak.

Sok fiatalt is szeretnének bevonni a programokba, ezért a Sziget fesztiválon múzeumsátrat terveznek felállítani - jelezte. Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta: örömmel és tisztelettel vesznek részt az emlékév eseményeiben, mert "óriási adóságot" pótolnak ezzel. Az első miniszterelnökről ugyanis méltatlanul elhallgatott tény, hogy ő alapította a magyar hadsereget - tette hozzá.

"Az állam egyik legkiemelkedőbb alkotása volt a hadsereg", amely Európa legmodernebb, legszervezettebb, leghatékonyabb hadereje volt - közölte a miniszter.

A sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a megyében megvalósuló programokat; a Batthyány család több birtoka és vállalkozása ebben a megyében volt. A rendezvények sora a hétvégén kezdődik.

Fotó: Gordon Eszter

A megnyitóhoz kapcsolódóan pénteken 20 ezer példányban kibocsátották a Magyar Nemzeti Bank Batthyány-emlékérmét, és forgalomba helyezték a Magyar Posta 300 ezer példányban megjelent Batthyány-bélyegújdonságát.

Az emlékév alkalmából októberre elkészülhet Batthyány Lajos egész alakos szobra, amelyet a budapesti Batthyány téren állítanának fel. A tervek szerint heteken belül - 25 millió forintos keret megjelölésével - pályázatot írnak ki a megvalósításra.


MTIBATTHYÁNY EMLÉKÉV

Ezüst emlékpénzGróf Batthyány Lajos volt a reformkori Magyarország egyik politikai vezéregyénisége. Személyes tulajdonságai miatt az államférfi eszményképévé vált, hiszen minden körülmények között az alkotmányosság és a törvényesség tiszteletben tartását tekintette fő céljának. Ő volt az önálló magyar haderő újbóli megteremtője; 1848-ban ő rendelte el a magyar honvédség felállítását, és annak szervezésében tevékenyen is részt vett.

A szélesebb köztudatban azonban csupán annyi él a grófról, hogy 1849. október 6-án végezték ki, a nemzet vértanúja, nevét tér és örökmécses őrzi a fővárosban. Személyisége, magánélete, 1848 előtti közéleti tevékenysége, miniszterelnöki munkája - számos történelmi érdeme - inkább csak a szűkebb szakmai körökben ismert. Mindez alapvetően megváltozhat a Batthyány emlékév során, amely az oktatási és kulturális, a honvédelmi és a külügyi tárca valamint a Miniszterelnöki Hivatal együttműködésében valósul meg 2007. február 10. és október 6. között.

Az emlékévről szóló kormánydöntés
A Kormány 1127/2003. (XII. 17.) számú határozatával a 2007. évet Batthyány Lajos Emlékévnek nyilvánította.
Az emlékév illeszkedik a magyar reformkor és a polgári átalakulás kiemelkedő alakjainak születési évfordulóiról megemlékező eseménysorozatba, amit az 1053/2003. (VI. 13.) Korm. határozat is rögzít. A 2002-es Kossuth-, majd a 2003-as Deák Emlékévek után 2007-ben emlékév keretében ünnepeljük Batthyány Lajos gróf, az első független felelős kormány miniszterelnöke születésének bicentenáriumát.

AZ EMLÉKÉV BELFÖLDI PROGRAMJAI
(a Nemzeti Évfordulók Titkársága szervezésében)

Tudományos és közművelődési pályázat
Kiadványok (könyvek, tematikus folyóiratok), konferenciák, helytörténeti kiállítások és helytörténeti komplex programok (programsorozatok) megvalósításának támogatása. A beadási határidő március 2., a pályázat és a mellékletei letölthetők a www.emlekev.hu weboldalról.
Batthyány-szobor felállítása a Batthyány téren
Batthyánynak jelenleg nincs köztéri szobra a fővárosban, ezért 2007-ben egészalakos köztéri szobrot emelnek az első szabadon választott miniszterelnöknek. A szobor tervezett helyszíne a Batthyány tér, avatásának tervezett időpontja: 2007. október 6.
A Magyar Történelmi Társulat előadása, melyet a Századok c. folyóirat közölne (szervezője Urbán Aladár). 2007. február 20. - A Magyar Történelmi Társulat előadássorozatának keretében előadás Batthyányról. Előadó: Urbán Aladár.
Tanulmányi kirándulás középiskolások és általános, illetve középiskolai tanárok részére
Az OKM szervezésében a Történelem Tanárok Egylete közreműködésével március 15-18. között az alábbi tervezett útvonalon: Olomoutz (Olmütz), Brno (Brünn), Austerlitz, Bratislava (Pozsony) és Wien (Bécs). A pályázat leadási határideje: február 14., a pályázat és a mellékletei letölthetők a http://okm.gov.hu/ weboldaról.
Kiállítások
  • Batthyány és kora címmel a BTM szervezésében megvalósuló - elsősorban képzőművészeti, historikus, illetve a korabeli anyagra épülő - kiállítás (kurátora: Basics Beatrix). Kiállítás április 11-én nyílik. Az év folyamán látható lesz Pozsonyban (Batthyány szülőhelye) és Bécsben is.
  • A Hadtörténeti Múzeumban szintén április 11-én nyílik a BTM kiállításhoz időzítve "Batthyány a magyar honvédség megteremtője" címmel nyílna kiállítás. A kiállítás a tervek szerint októberben zárulna.
  • Központi tablókiállítás a belföldi rendezvények, megemlékezések helyszíneire - 14 tablósorozat, több nyelven.
Központi rendezvények

a) Az emlékévet nyitó sajtótájékoztató február 9-én 11 órakor
b) Február 10. Batthyány gróf születésnapja - Protokoll-koszorúzás a Batthyány-mauzóleumnál.
c) Március 15-i központi megemlékezések
d) A parlament emlékülése a felsőházban április közepén, az "áprilisi törvények szentesítésének" tiszteletére
e) Központi kiállítások a Budai Várban - április 11.
h) Az emlékév jelenléte a nagyobb nyári fesztiválokon (Kapolcs, Hídünnep, Sziget)
i) Reformkori bál szeptemberben
j) Október 6-ai megemlékezések

KÜLFÖLDI PROGRAMOK

Központi program:
Többnyelvű központi tablókiállítás a külföldi és itthoni rendezvények, megemlékezések helyszíneire.

Ausztria (Bécs)
Kiállítás: "Batthyány Lajos élete és kora"
Kiállítás a BTM anyagából az Osztrák Állami Levéltár kiállítótermében. A tárlatot Bécsben levéltári dokumentumokkal egészítik ki (itt őrzik Batthyány "főbenjáró perének" iratanyagát).
A kiállításhoz német nyelvű katalógust jelenik meg.
Egy napos szimpózium osztrák, magyar, cseh és szlovák történészekkel, melynek témája az 1848-as liberalizmusok összehasonlító vizsgálata.

Szlovákia (Pozsony)
A Pozsonyi Várostörténeti Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása

Olaszország (Róma-Milánó)
Batthyány-évforduló megünneplése Giuseppe Garibaldi bicentenáriuma alkalmából
Garibaldi-Batthyány tudományos emlékülés

Szlovénia (Ljubljana)
Emléktábla felállítása októberben a fellegvárban, ahol 1849-ben Batthyányt fogva tartották.

Oroszország (Moszkva)
Nemzetközi tudományos konferencia márciusban: Oroszország és a közép-kelet európai forradalmak 1848-49-ben; a történettudomány legújabb eredményei alapján áttekintik a nemzeti, nemzetiségi és nemzetközi viszonyokat, különös tekintettel a Batthyányi kormány működésére.

Németország (Berlin, Stuttgart)
Berlin - "Emlékét az örökmécses őrzi..." Batthyány Lajos és a modern alkotmány születése. Ifjúsági Tudományos Konferencia (március/április)
Stuttgart - Batthány és kora: Tudományos előadás és pódiumbeszélgetés a 200. éves évforduló kapcsán, filmvetítéssel egybekötve (március/április)

Egyesült Királyság (London)
MÁR LEZAJLOTT: Magyar Kultúra Napján tabló-kiállítást és megemlékező estet rendeztek a Kulturális Központban. Gergely András egyetemi tanár tartott előadást Batthyány Lajosról.


A külképviseletek programjai
A Külügyminisztérium, folytatva az előző évek gyakorlatát, a magyar külképviseletek rendezvényei révén, 2007-ben is hozzá kíván járulni a nemzeti évfordulók külföldi megünnepléséhez. A missziók - többek között - a Batthyány emlékévvel kapcsolatban terveznek megemlékezéseket, amelyek döntően kulturális rendezvények (kiállítások, esetleg előadások) lesznek.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok