2021. május 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Honvédelmi Minisztérium programjai a Batthyány emlékévben

2007. február 9.
Pályázatok:

A HM Kommunikációs és Toborzó Főosztálya négyféle pályázatot hirdetett, illetve hirdet meg a Batthyány emlékév alkalmából:
 • 2006. december végén jelent meg a honvédelmi eszmét, a katonai hivatást népszerűsítő és a hagyományőrzést erősítő kommunikációs feladatok támogatására kiírt pályázat, amelynek beadási határideje ez év február 2-án lezárult. Az értékelésénél előnyt élveznek a Batthyány Lajos életéhez, vagy korszakához kapcsolódó pályázati programok, kiadványok.
 • Február 15-én zárul a honvédségi kulturális és nyugállományú társadalmi szervezetek részére kiírt "Batthyány és kora" című pályázat, melynek keretében rendezvények, megemlékezések pénzügyi támogatása biztosítható.
 • A Magyar Írószövetséggel közösen februárban jelenik meg a 42. katonai irodalmi pályázat, amelyre a zsűri regényeket, vereseket, novellákat, illetve műfaji kötöttségek nélkül bármilyen irodalmi pályaművet vár, amely Batthyány és a honvédség kapcsolatát mutatja be. Értékelésére novemberben kerül sor.
 • Az irodalmi pályázattal egy időben hirdeti meg a HM a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal együttműködve katonai képzőművészeti pályázatát, amelyre kisplasztikákkal, festményekkel, grafikákkal, illetve minden olyan alkotással lehet indulni, amely Batthyány életével, korszakával, életművével vagy a korabeli honvédhadsereggel foglalkozik. A zsűri által értékelt pályaművek 2007. októberében kiállításon lesznek megtekinthetőek meg a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Stefánia Galériájában. (1143 Budapest, Stefánia út 34.)
Kiállítások:
 • A tervek szerint 2007. április 11-én nyílik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása, amelynek jelenlegi munkacíme: "Batthyány és szerepe az új típusú hadsereg megszervezésében". E tárlaton megtekinthető lesz az a pisztolyt, amelyet Batthyány adott ajándékba Pulszky Ferencnek, a Nemzeti Múzeum későbbi igazgatójának.
 • Szintén a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum készíti el azt a vándorkiállítás, amely a tervek szerint 2007. szeptemberétől katonai szervezetekhez, alakulatokhoz, háttérintézményekhez jut el. Ezt követően természetesen civil kiállítóhelyeknek is felajánlja a tárca. Batthyány életének egyik érdekes momentuma, mikor 1848. október elején sikertelen bécsi tárgyalásairól visszatérve beállt köznemzetőrnek Vas vármegye horvátok ellen felkelt csapatába. E napokban történt az iménti fegyver ajándékozása és erre az időszakra vonatkozik a vándorkiállítás munkacíme is: "Miniszterelnök és nemzetőr".
 • A vándorkiállítással egy időben tervezi a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum annak az internetes toborzótérképnek a létrehozását, amely a jelenlegi kutatások alapján mutatja be a korabeli toborzás helyszíneit és az ott megalakult honvédalakulatokat.
Konferencia:
 • A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ad otthont 2007. május 8-án annak a történészkonferenciának, amely Batthyány hadseregszervezésének kérdéseivel foglalkozik.
Vetélkedő:
 • A HM Kommunikációs és Toborzó Főosztálya, valamint a HM Kulturális Szolgáltató Kht. középiskolásoknak szóló hadtörténeti vetélkedőt hirdet márciusban, amelynek döntőjére októberben, Budapesten kerül sor.
Megemlékezések:
 • Március 3-án mintegy 200 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében kerül sor Szolnokon a Tiszaparti Gimnázium és a Tisza közötti ártéren az 1849-es győztes szolnoki diadal látványos, élményszerű bemutatására.
 • Május 16. - a Magyar Honvédség alapításának évfordulója. Május 21. - a Honvédelem Napja. E két évfordulót az idén május 20-án ünnepeli a tárca, bemutatva a Batthyány által megszervezett 1848-as haderőt, valamint napjaink önkéntes hadseregét.
Szakmai cikksorozat:
 • Az Új Honvédségi Szemle című havonta jelentkező folyóirat 2007. május és október között cikksorozatot tervez, mely bemutatja Batthyány Lajos életét és az önálló magyar hadügy megteremtése érdekében végzett tevékenységét.
Hagyományőrző táborok:
 • A Múzeumok éjszakáján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvara egy egész napra honvédtáborrá alakul, ahol fiatal és felnőtt generáció látványos, történelmi környezetben ismerkedhet meg a szabadságharc fegyvereivel, felszerelési tárgyaival, a korabeli katonai életkörülményekkel.
 • A hagyományőrző alakulatok - a Nemzeti Évfordulók Titkársága koordinálásával - részt vesznek a nyári ifjúsági rendezvényeken. (Sziget Fesztivál, Művészetek Völgye, stb.).
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok