2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budapesti Műszaki Főiskola - Tavaszmező utcai építkezés

2002. október 8.

Budapesti Műszaki Főiskola - Tavaszmező utcai építkezés

Helyszín: 1084 Budapest, Tavaszmező u. 15-17.
Lebonyolító:
Start év: 2001
Nettó alapterület: 2000 m2
Kivitelező: kiválasztása folyamatban
Beruházási költség: 0,9 milliárd forint
Építész tervező: Magyar Ádám

Budapesti Műszaki Főiskola

Épületek a Tavaszmező utcában, Budapest VIII.A volt Bánki Donát Műszaki Főiskola. A Budapesti Műszaki Főiskola Nagykörúti épülete: a fejlesztési program ezt a tömböt nem érintiA Budapesti Műszaki Főiskola 2000. január 1-én alakult meg több intézmény - a Bánki Donát Műszaki Főiskola, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, és a Könnyűipari Műszaki Főiskola - összevonásával. Ennek megfelelően az új főiskola három telephelyen működik, melyek közül a legismertebb a volt Bánki Donát épülete a Nagykörút és a Népszínház utca sarkán. Az intézmény abban a szerencsés helyzetben van, hogy a másik két helyszínen található épületeihez (III. Doberdó utcában és Bécsi úton, itt volt a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola egy része és a Könnyűipari Műszaki Főiskola, valamint a VIII. Tavaszmező utcában, ahol szintén a Kandó működött) új épületek is kapcsolhatók, melyeket a közeljövoben kívánnak megvalósítani az OM felősoktatási fejlesztési programjának keretében.

A Bánki Donát Műszaki Főiskola jogelőd intézménye 1879. december 7-én nyitotta meg kapuit mint Közép Ipartanoda, építészeti, gépészeti és vegyészeti szakosztállyal, s ez időben egybeesett a Technológiai Iparmúzeum szervezésével. Hamarosan elhatározták a két intézmény közös fejlesztését, s ennek eredményeképpen a József körút - Népszínház utca - Csokonai utca által határolt területen Hauszmann Alajos tervei alapján felépült a Közép Ipartanoda és a Technológiai Múzeum. Az épület átalakítását és emeletráépítését idősebb Janáky István tervezte 1942-ben. Az intézmény alapításának 75. születésnapján vette fel az egyik legkiemelkedőbb magyar gépészmérnök, Bánki Donát nevét. Az 1969-ben megjelent törvényerejű rendelet a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola létesítéséről intézkedett. A hazai és a nemzetközi felsőoktatásban rangot kivívott főiskola képzési területeit szélesítve 1991-től elhagyta nevéből a "gépipari" jelzőt.

A Kandó Kálmán Főiskola Pártos Gyula által tervezett épülete A volt Kandó Kálmán Műszaki Főiskola egyik része ugyanebben a kerületben van, aránylag közel a volt Bánkihoz. Első jogelődjét, a Magyar Királyi Állami Mechanikai és Órásipari Szakiskolát 1898-ban hozták létre. 1900-1901-ben épült fel Pártos Gyula építőművész tervei szerint a ma is üzemelő, a VIII. ker., Tavaszmező utca 15. szám alatt lévő iskolaépület. (Kétemeletes, alápincézett, eklektikus épület. Külső burkolata nyers tégla, a főhomlokzaton és az első emeleti ablaksor alatt velencei üvegmozaik díszítéssel, mely Róth Miksa üvegművész műhelyében készült, a kapubejárat felett pirogránit díszítéssel.)A volt Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Tavaszmező utcai épületeAz 1920/1921-es tanévben megváltozott az iskola neve: Magyar Királyi Állami Mechanikai és Elektromosipari Szakiskola lett. Az itt hamarosan létrehozott elektrotechnikai felső tagozat tekinthető a főiskola tényleges jogelődjének. 1937 nyarán új épületszárnnyal bővült az iskola a Tavaszmező utcai fronton, mivel a századfordulón tervezett épület a nagyszámú hallgatóságnak már szűknek bizonyult. Az új rész építészetileg illeszkedik, stílusában és külső kivitelében teljesen hasonló az 1901-ben építetthez. Az 1941/1942-es tanévben a vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletére megnyílt a villamosipari középiskola, s az intézmény felvette Kandó Kálmán nevét. Ekkor a felső tagozatot is átszervezték, létrehozták az erősáramú villamosipari, a gyengeáramú villamosipari és a műszerészipari osztályt.

1945 után az iskola jelentős változáson ment keresztül a magyarországi társadalmi és gazdasági átalakulások következtében. 1948 szeptemberétől megkapta a Tavaszmező utca 17. számú iskolaépületet, mert az itt lévő Zrínyi Miklós Gimnázium megszűnt. Az eklektikus kétemeletes, alápincézett iskolaépület (1894?1896) tervezője Wellisch Alfréd műépítész.A Budapesti Műszaki Főiskola és fejlesztési tervei

2000. január 1-től létrehozott "Budapesti Műszaki Főiskola" (BMF) jelenleg öt Karból álló intézmény (Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar (a volt Bánki Főiskolából); Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar (a volt Kandó Főiskolából); Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar (a volt Könnyűipari Főiskolából); Keleti Károly Gazdasági Mérnöki Főiskolai Kar; Neumann János Informatikai Mérnöki Főiskolai Kar (a három integrálódott intézmény hasonló profilú egységeiből).

A hallgatói létszám elmúlt 10 évben megvalósult jelentős növekedése a BMF-ben megegyezik az oktatáspolitikai célkitűzésekkel. A BMF törekvése, hogy a gazdaság igényei szerint képezze a műszaki-gazdasági szakembereket, informatikusokat. E feladatok megoldásához, a hagyományos képzési programok korszerűsítéséhez, az új programok indításához új oktatási épületek megépítésére, kellő számú és nagyságú előadótermek, tantermek biztosítására, laboratóriumok kialakítására van szükség.

A BMF fejlesztésére a jelenlegi saját tulajdonú telkeken nincs lehetőség, a több telephelyes fejlesztést az is alátámasztotta, hogy Óbudán mintegy 6000 m2, illetve Józsefvárosban összesen kb. 3000 m2 önkormányzati tulajdonú építési telek szerezhető meg a meglévő épületek közvetlen szomszédságában. Ezeken a hallgatói létszámhoz igazodó és az integrált intézmény vezetésének, új karainak helyet adó új épület-beruházások valósíthatók meg.

A Tavaszmező utcai építési terület

A Tavaszmező utcai iskola másik szárnya, ahol egy esetleges további bővítésre is van hely.

A Tavaszmező utca 14-18. sz. telken, szemközt az eddigi épületekkel mintegy 2000 négyzetméter alapterületű új épület készül, 1-1 db 350, 220, 150 fős előadóval, szemináriumi termekkel, laboratóriumokkal, három vendégszobával és a szükséges kiszolgáló terekkel. 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok