2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések támogatásáról

2010. október 26.
A nemzeti erőforrás miniszter döntött az 5/2010. (I. 29.) OKM rendelet alapján benyújtott integrációs, képesség-kibontakoztató felkészítés, óvodai fejlesztő program (a továbbiakban: program) szervezésére, valamint az integrációs rendszerben dolgozó pedagógusok kiegészítő illetményére fordítható támogatási igényekről.
 
Képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítés; óvodai fejlesztő program szervezése esetén igényelhető támogatás
 
A támogatást a helyi önkormányzatok - beleértve a többcélú kistérségi társulásokat -, a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények, illetve a közoktatási feladatot ellátó nem állami, nem önkormányzati intézmények fenntartói igényelhették.
 
A támogatás feltétele volt, hogy a fenntartó az általa fenntartott intézményben a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 39/D, 39/E §-ában meghatározott követelmények és az oktatási és miniszter által kiadott Integrációs Pedagógiai Program szerint képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítést, óvodai fejlesztő programot szervezzen.
 
A támogatási igény automatikus elutasítására került sor, amennyiben
  • az érintett intézmény fenntartójával szemben, az intézmény működésével, oktatási tevékenységével összefüggésben a támogatás iránti igénylés benyújtását megelőző 3 éven belül bíróság vagy más hatóság jogerősen megállapította az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény megsértését.
A támogatás a 2010/2011. nevelési év, tanév 2010. szeptember 1-jétől 2010. december 31-ig tartó időszakra használható fel.
 
A rendelet szerint a támogatást elnyert fenntartónak és a támogatásban részesülő intézménynek Együttműködési Megállapodást kell kötnie az Országos Oktatási Integrációs Hálózattal és az OKM Támogatáskezelő Igazgatóságával.
 
Az esélyegyenlőséget szolgáló támogatásokat a 2009/2010. tanévben is igényelt fenntartóknak az előző tanévben/nevelési évben megkötött együttműködési megállapodások szerint elfogadott intézményi önértékeléssel, pénzügyi elszámolással kell rendelkezniük ahhoz, hogy a 2010/2011 tanévre vonatkozóan is támogatásban részesüljenek.
 
A teljes körű pénzügyi elszámolást be nem nyújtott tagintézmények a rendelet 8. § (1) b) pontja szerint a 2010/2011. tanévre vonatkozóan nem részesülhetnek képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítés, valamint óvodai fejlesztő program után járó támogatásban.
 
A program szervezése esetén igényelhető támogatás kifizetésére 2010. szeptembertől 2010. december 31-ig rendelkezésre álló 1,1 milliárd forintot meghaladóan, közel 1,4 milliárd forint iránt nyújtottak be a fenntartók igénylést, így a megítélhető támogatás összegét ennek figyelembevételével határozták meg. A program szervezése esetén a gyermekenkénti, tanulónkénti támogatási összeg mértéke:
 
Óvodai fejlesztő program
14 160 Ft/fő
Képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítés
12 710 Ft/fő
 
Az integrációs rendszerben részt vevő intézményekben dolgozó pedagógusok kiegészítő illetményére fordítható támogatás
 
A támogatást azon fenntartók igényelhették, akik a rendelet 7. §-a alapján képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítés, óvodai fejlesztő program utáni támogatásban részesülnek, valamint megfelelnek a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben tárgyú 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet 15/A. §-ában meghatározottaknak.
 
A támogatásra vonatkozó részletes adatok az alábbiakban tekinthetőek meg:
A táblázatokban a fenntartói, intézményi adatok az igénylés benyújtásakor megadott adatok alapján kereshetőek.
 
Az OKM Támogatáskezelő levélben értesít minden fenntartót az igénylés elfogadásáról vagy elutasításáról. Az OKM Támogatáskezelő által elküldendő levélben tájékoztatást adunk arról, hogy a támogatást elnyert intézmények és fenntartóik hogyan kezdhetik meg az elnyert támogatás felhasználását, milyen módon köthetik meg az Együttműködési Megállapodásokat, illetőleg miképpen teljesíthetik a rendelet 16. §-ában meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségüket.
 
A tanév során végzendő munkájukhoz sok sikert kívánunk!
 
Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok