2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Aase-díjak átadása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2004. december 14.
A színházi epizódszereplők jutalmazására Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat Kóti Katinak, Dobos Ildikónak, Marik Péternek és Hunyadkürti Györgynek ítélték oda az idén. A 16. alkalommal kiosztott elismeréseket Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára adta át.

MTI - "Nincsenek kis szerepek, jó színészek vannak" - fogalmazott az ünnepségen az államtitkár, hangsúlyozva, a díj értékét emeli, hogy annak odaítéléséről a szakma dönt.


Gobbi Hilda.
Gobbi Hilda.

A méltatás szerint Kóti Kati 1977 óta a Népszínház, majd annak 1991-es Budapesti Kamaraszínházzá alakítása óta hűséges tagja; pályafutása során a magyar és a világirodalom színműveiben különböző karakterfigurák kiváló megformálója volt. A művésznő a Budapesti Kamaraszínház legutóbbi bemutatójában, az Amy világa című előadásban is látható.

Dobos Ildikó Miskolcon, majd csaknem húsz éven át a Veszprémi Petőfi Színház tagjaként játszotta fő- és mellékszerepek hosszú sorát, 1999 óta a Debreceni Csokonai Színházban aratja sikereit, ahol több karaktert formált meg magas művészi színvonalon. Jelenleg a Kurázsi mama címszerepében láthatja őt a közönség. 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott.

Marik Péter 1970-től a Fővárosi Operettszínház színpadán számtalan bonviván szerepet énekelt, amelyeket német nyelven különböző külföldi színházakkal is eljátszott. Később ugyanezen klasszikus nagyoperettek rezonőr szerepeiben is megmutatta tehetségét.

Hunyadkürti György 1975 óta a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának hűséges tagja; fő- és mellékszerepek alázatos és tehetséges megszemélyesítője műfaji határok nélkül. Az elmúlt évad nagysikerű Csak egy szög című előadásában nyújtott emlékezetes alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó díjat neki ítélték a színikritikusok.


Hunyadkürti György, a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja átveszi a díjat Schneider Márta helyettes államtitkártól
Hunyadkürti György, a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja átveszi a díjat Schneider Márta helyettes államtitkártól

Az Aase-díjjal - amelynek odaítéléséről kuratórium dönt - minden évben négy színművészt, két férfit és két nőt, közülük egy-egy vidéki, illetve budapesti művészt jutalmaznak.

A díj elnevezése Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményéből született. A díjat alapító Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása Peer Gynt édesanyja, Aase anyó alakjának megformálása volt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok