2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális szakértői tevékenység folytatásának feltételei

2012. február 24.
Elérhetőségi adatok: Kulturális Fejlesztéspolitikai, Statisztikai és Szervezési Főosztály, 1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
Telefon: 06-1-795-4178, 06-1-795-1200
Fax: 06-1-795-0224
A hatósági ügy illetékes ügyintézője: dr. Szűcs József
 
Az ügy leírása:
A kérelmezhető szakterületek, szakágak és részszakterület:
 1. Könyvtári szakterület
 2. Közművelődési szakterület
 3. Múzeumi szakterület
Muzeológiai tudományterületek köre:
Természettudomány szakág
Régészet szakág
Numizmatika szakág
Képzőművészet szakág
Iparművészet és építészet szakág
Történeti muzeológia szakág
Néprajz és szabadtéri néprajz szakág
Mezőgazdaság- és agrártörténet szakág
Műszaki- és technikatörténet szakág
Irodalom-, színház- és zenetörténet szakág
 1. Levéltári szakterület
 2. Kulturális örökség védelmével kapcsolatos szakterület
Régészet részszakterület
 
Kulturális szakértői tevékenységet az folytathat, aki az adott szakterületen rendelkezik
 1. a) a Rendelet 1. mellékletében előírt mesterfokozattal és szakképzettséggel vagy egyetemi szintű végzettséggel és szakképzettséggel és
  b) a tevékenység megkezdését megelőzően 3 évnél nem régebben szerzett - legalább 5 éves, múzeumi szakterületen legalább 10 éves szakmai gyakorlattal.
 2. Könyvtári szakterületen kulturális szakértői tevékenységet az folytathat, aki az 1. pontban foglalt feltételeket teljesíti, és a kultúráért felelős miniszternek a kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról szóló rendelete szerinti akkreditált könyvtári szakértői tanfolyam jellegű szakmai továbbképzés elvégzéséről tanúsítványt szerzett.
 3. Közművelődési szakterületen kulturális szakértői tevékenységet az folytathat, aki az 1. pontban foglalt feltételeket teljesíti, és a miniszternek a kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról szóló rendelete szerinti akkreditált közművelődési szakértői tanfolyam jellegű szakmai továbbképzés elvégzéséről tanúsítványt szerzett.
 4. Múzeumi szakterületen a muzeális intézmények működési engedélyével összefüggő szakkérdésben kulturális szakértői tevékenységet az folytathat, aki az 1. pontban foglalt feltételeket teljesíti, és a miniszternek a kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról szóló rendelete szerinti akkreditált muzeológiai szakértői tanfolyam jellegű szakmai továbbképzés elvégzéséről tanúsítványt szerzett.
 5. A kulturális örökség védelmével kapcsolatos régészeti részszakterületen örökségvédelmi hatástanulmány készítése esetében kulturális szakértői tevékenységet az folytathat, aki az 1. pontban foglalt feltételeket teljesíti, az 1. b) pont szerinti szakmai gyakorlatát régészeti feltárásra jogosult intézményben régészeti feladatok ellátására vonatkozó, munkavégzésre irányuló jogviszony keretében szerezte, és e szakmai gyakorlati idő alatt a 2. mellékletben meghatározott számítási módszer alapján legalább 30 pontot eredményező tevékenységet végzett.
A bejelentés tartalmazza:
 1. annak a szakterületnek, részszakterületnek, szakágnak a megjelölését, amelyen a bejelentő kulturális szakértői tevékenységet folytat;
 2. végzettségre, szakképzettségre utaló adatokat (ideértve a végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél számát, az oklevelet kibocsátó felsőoktatási intézmény nevét, nem magyar felsőoktatási intézményben szerzett oklevél esetén, a Magyarországon megszerezhető oklevéllel való egyenértékűség elismerésről szóló határozat számát);
 3. szakmai gyakorlat megszerzésének helyére, idejére utaló adatokat (ideértve a betöltött munka- vagy feladatkört és a végzett szakmai tevékenységet);
 4. a Rendelet 2. melléklete szerint 30 pontot eredményező tevékenységeket, azok végzésének helyét, idejét és a végzett szakmai tevékenységeket;
 5. az előírt tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítvány számát, keltét;
 6. a bejelentés időpontját.
A bejelentéshez csatolni kell az erkölcsi bizonyítványt, amely tanúsítja, hogy a bejelentő büntetlen előéletű és nem áll az adott szakterületen végezhető tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. Az erkölcsi bizonyítvány iránti kérőlapon ezen tény igazolását kell kérni.
 
A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány itt letölthető.
 
A bejelentést postai úton a Kulturális Fejlesztéspolitikai, Statisztikai és Szervezési Főosztályának címezve, lehet benyújtani.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok