2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanulmányi kirándulás a Don-kanyarhoz

2002. december 17.
2003. január 24-én a Donnál harcoló 2. magyar hadsereg arcvonalból történő kivonásának 60. évfordulójára emlékezendő Magyar Bálint oktatási miniszter tanulmányi kirándulás keretében látogat el a helyszínre. A tanulmányi kirándulás időpontja: 2003. január 21-25. A csoport résztvevőinek személyére az Oktatási Minisztérium és a Történelemtanárok Egylete pályázatot hirdet.

Pályázati felhívás

tanulmányi kiránduláson való részvételre

 

A II. világháború eseményei során 1943. január 12-én ? a leningrádi szovjet ellentámadással párhuzamosan ? a Szovjetunió megindította a voronyezsi fronton az offenzívát. Ez a dátum a 2. magyar hadsereg összeomlásának kezdetét jelentette. A folyamat végkifejleteként, miután a szovjet csapatok a Donnál áttörték a magyar sereg védelmét, Jány Gusztáv vezérezredes hadparancsot adott ki, amelyben a ?becstelenség? és ?gyávaság? kategóriáját használva minősítette a magyar hadsereg tagjainak nagyobb részét. A magyar történelem legnagyobb katonai kudarcában 200 ezer katona és munkaszolgálatos lett az értelmetlen hadjárat áldozata. Január 24-én a magyar hadsereget kivonták az arcvonalból, egy nappal később a szovjet csapatok elfoglalták Voronyezst.

2003. január 24-én a Donnál harcoló 2. magyar hadsereg arcvonalból történő kivonásának 60. évfordulójára emlékezendő Magyar Bálint oktatási miniszter tanulmányi kirándulás keretében látogat el a helyszínre.

A tanulmányi kirándulás időpontja: 2003. január 21-25.

A csoport résztvevőinek személyére az Oktatási Minisztérium és a Történelemtanárok Egylete pályázatot hirdet.

Pályázhatnak magyar állampolgárságú középiskolai tanulók, továbbá általános és középiskolai tanárok.

A pályázatban közölni kell

  • a pályázó nevét, értesítési címét, telefonszámát, emailcímét,
  • iskolájának nevét, címét és telefonszámát.

A pályázathoz mellékelni kell a pályázó

  • érvényes útlevelének fénymásolatát (mind tanuló, mind tanár esetén),
  • szülőjének, gondviselőjének hozzájárulását az utazáshoz (18 év alatti pályázó esetén),
  • iskolája igazgatójának hozzájárulását ahhoz, hogy az utazás ideje alatt a tanítástól távol maradjon (mind tanuló, mind tanár esetén),
  • legfeljebb két oldal leírást arról, hogy eddigi élete, tanulmányai, családjának múltja, története során miként találkozott a II. világháború eseményeivel, összefüggéseivel, mi keltette fel érdeklődését a Magyar Honvédség világháborús szerepét, a hitleri Németországgal való politikai és katonai együttműködést, az egyéni sorsokat, személyes emlékeket illetően, milyen irodalmi művet, történelmi forrásmunkát olvasott a kérdésről (tanuló esetén),

illetve

  • legfeljebb két oldal leírást arról, hogy tanári munkája során milyen formában kerül szóba Magyarország részvétele a II. világháborúban, a Magyar Honvédség világháborús szerepe, a hitleri Németországgal való politikai és katonai együttműködés, milyen kulcskérdések merültek fel a diákok részéről, milyen tantárgy-pedagógiai megoldásokat alkalmazott az anyag megismertetésére különösen az egyéni sorsokat, személyes emlékeket illetően.

A tanulmányi kirándulás költségét az Oktatási Minisztérium fedezi.

A pályázat beérkezésének határideje 2003. január 7.

A pályázatot az alábbi címre kell küldeni:

Oktatási Minisztérium

Nemzeti Emlékezet Programiroda - Voronyezs

Budapest

Pf. 1.

1884

A pályázók közül a Miklósi László vezetésével a Történelemtanárok Egylete által delegált bizottság választja ki a tanulmányi kirándulás résztvevőit, akik 2003. január 15-ig értesítést kapnak.

Oktatási Minisztérium

Nemzeti Emlékezet Programiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok