2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Hiller István beszámolója az Országgyűlés oktatási bizottságában

Szüdi János közoktatási szakállamtitkár, Hiller István miniszter és Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár az Országgyűlés oktatási bizottságának meghallgatásán
Egyebek mellett az oktatás finanszírozásáról, az integrációs, valamint az Új Tudás program eredményeiről, az iskolai politizálásról, illetve a pedagóguspálya presztízséről kérdezték Hiller István oktatási és kulturális minisztert az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságában a szokásos év végi meghallgatáson kedden Budapesten.
2009. december 15.

Újabb iskolai oltási kampányt javasol az egészségügyi és az oktatási miniszter

Székely Tamás egészségügyi miniszter és Hiller István oktatási és kulturális miniszter közös levele az általános és középiskolák részére.
2009. december 10.

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú továbbtanulás központi írásbeli felvételi vizsgáira

Az általános iskolai tanulóknak 2009. december 11-éig, péntekig kell jelentkezniük a középfokú továbbtanulásuk felvételi vizsgájához tartozó központi írásbeli vizsgákra.
2009. december 9.

Ballagási öltöny nevelési célból, avagy mire szedhető osztálypénz, tandíj, térítési díj?

Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye.
2009. november 27.

Arató Gergely: A magyar oktatás készen áll a fejlesztések fogadására

Fotó: Nagy Gergely
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola felújítás utáni szerdai átadó ünnepségén azt hangsúlyozta, Magyarország európai uniós forrásokból az elmúlt ötven év legátfogóbb iskolafelújítási programját indította el. Az uniós források jelentős része az intézmények fejlesztésére fordítható, a sikeres beruházások, helyi összefogások pedig azt mutatják, a magyar oktatás készen áll a fejlesztések fogadására.
2009. november 19.

Több mint 3200 óvodában és iskolában oltanak

Eddig 3257 óvodában és iskolában kezdődött meg a gyerekek oltása a H1N1 vírus elleni oltóanyaggal - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos egy budapesti iskolában kedden.
2009. november 17.

Új influenzával kapcsolatos tudnivalók

Itt összegyűjtve megtalálható az összes, iskolákat, oktatási intézményeket érintő, az OKM honlapján eddig megjelent információ, tudnivaló, folyamatosan frissítve.
2009. november 12.

Szóbeli vizsgákkal folytatódik holnap az őszi érettségi

Október 30-án befejeződött a 2009. évi őszi érettségi írásbeli vizsgáinak időszaka. Az érettségi lebonyolítását érdemben megzavaró esemény nem történt, a több mint 15 ezer vizsgázó zavartalanul vizsgázhatott 14 napon keresztül. A diákok szerdától szóban folytathatják az őszi érettségit.
2009. november 10.

Hiller István: A tudományos diákköri mozgalom a tehetséggondozás egyik legfontosabb fóruma

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országos Tudományos Diákköri Tanács XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának keddi ünnepi záróülésén azt hangsúlyozta, a tudományos diákköri mozgalom a tehetséggondozás tehetségfeltárás egyik legfontosabb magyarországi fóruma.
2009. november 10.

Pénziránytű - iskolahálózat a pénzügyi-gazdasági ismeretek terjesztéséért

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Várhegyi Éva, a Tudatos Pénzügyekért alapítvány kuratóriumának elnöke részvételével 61 középfokú iskolának adták át az idén első alkalommal meghirdetett Pénziránytű iskola címet. A Pénziránytű iskolahálózat tagjai kiemelkedően magas színvonalon képviselik a gazdasági nevelés, valamint a pénzügyi ismeretterjesztés értékeit.
2009. november 10.

Példaértékű összefogás Tápiószőlősön - zajlik a Nemzeti Iskolafelújítási Program

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a tápiószőlősi Házi Árpád Általános Iskola felújítás utáni ünnepélyes átadásán, pénteken azt hangsúlyozta, hogy az iskolafelújítás megvalósulása a helyiek összefogásának és kezdeményezőkészségének köszönhető.
2009. november 7.

Az elfogadott költségvetési módosításokkal jobb helyzetbe kerül a közoktatás

A jövő évi költségvetés a válságkezelő intézkedések megőrzését és a tervezett lépések fedezetét garantálja. Hazánknak szigorú költségvetési politikához kell tartania magát, hogy az eddig elért eredmények megszilárdulhassanak, és Magyarország elinduljon egy tartható növekedési pályán.
2009. november 7.

Hiller István: Zajlik az elmúlt 50 év legátfogóbb iskolafelújítási programja

A Nemzeti Iskolafelújítási Program az elmúlt 50 év legátfogóbb iskolafelújítási programja, mintegy 105 milliárd forint jut az iskolák megújítására, amiből 365 intézmény újul meg 2013-ig - foglalta össze a program eredményeit Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Szigethalmon, a Szent István Általános Iskola felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető 5 millió forintot adott az intézménynek a diákok művészeti nevelésére.
2009. november 4.

Interjú Arató Gergely államtitkárral

A Köznevelés című folyóirat interjúja az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárával.
2009. november 4.

Ingyenes újinfluenza elleni oltás az iskolaközösségekben

Tekintettel a világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére, november folyamán az oktatási és nevelési intézményekben az új típusú influenza elleni ingyenes védőoltásokra kerül sor a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói körében. Az erről szóló hivatalos értesítést az Oktatási és Kulturális Minisztérium ma küldte el a közoktatási intézmények vezetőinek.
2009. november 2.

Közoktatási GYIK

2009. október 27.

A pedagógusok számának alakulása a 2009/2010-es tanévben: összesen 477 főnek szűnt meg a jogviszonya

A közoktatásban dolgozó mintegy 168 ezer (168 165) pedagógusból 477 főnek szűnt meg a jogviszonya - derül ki az Oktatási Hivatal Közoktatási Információs Iroda október 16-i adataiból.
2009. október 21.

Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program – 700 millió forint tehetséggondozásra

A Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program a közel 700 millió forintot biztosít a magyar tehetséggondozásra. Az Európai Uniós pályázati támogatást a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége nyerte el – számolt be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden az Apáczai Csere János Gimnáziumban a programot ismertető sajtótájékoztatón.
2009. október 20.

Kezdődik az őszi érettségi – több mint 15 és fél ezer diák vizsgázik péntektől

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2009. évi őszi érettségi vizsgaidőszak október 16-án, pénteken. Több mint 15 és fél ezer diák együttesen 18.225 vizsgát tesz le.
2009. október 15.

Közlemény az iskolagyümölcs programról

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Európai Uniós támogatással iskolagyümölcs programot indít a gyermekek egészségesebb táplálkozásának elősegítése érdekében. A program megvalósítását az FVM rendeletben szabályozza, így az iskolagyümölcs programban részt venni szándékozó iskolák számára a mellékelt tájékoztató nyújt további információt a részvétel feltételeiről.
2009. október 13.

Arató Gergely: Aki iskolát épít, jövőt épít

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Szegedi Kistérség Többcélú Társulási Közoktatási Intézménye Szatymazi tagintézményének felújítás utáni ünnepélyes átadásán szombaton azt hangsúlyozta, a Regionális Operatív Program különös hangsúlyt fektet az óvodák, az iskolák és a kollégiumok felújítására.
2009. október 10.

Hiller István hivatalában fogadta Elliot Aronson professzort

Elliot Aronson
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán hivatalában fogadta Elliot Aronson szociálpszichológust. A professzor szerzőtársa, Carol Tavris szociálpszichológus kíséretében érkezett Magyarországra az Ab Ovo Kiadó meghívására.
2009. október 7.

Elhunyt Árok Antal

Életének 67. évében, október 6-án elhunyt Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének korábbi elnöke, alelnöke, a Pedagógusok Lapja főszerkesztője.
2009. október 7.

OKM: A közoktatásról szóló törvény rendelkezik a diákok közösségben való megjelenéséről

A közösségben való megjelenés szabályozható az iskolai és a kollégiumi házirendben, mivel a közoktatásról szóló törvény felhatalmazása alapján a tanulói jogok gyakorlásának kérdéseit ebben a szabályzatban meg lehet határozni.
2009. október 5.

Az OKM közleménye a Magyar Nemzet cikkére reagálva

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk és annak szinte valamennyi állítása nevetséges. A legalapvetőbb ismereteket is nélkülözik azok a "víziók", amelyeket a Magyar Nemzet közölt.
2009. szeptember 29.

Az OKM közleménye az Esélyegyenlőségi Főigazgatósággal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium lezárta a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának rendszer- és szabályszerűségi ellenőrzését.
2009. szeptember 28.

Hiller István tehetséggondozásért járó miniszteri elismerő oklevelet adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adományozott az Alsóbélatelepi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon és Általános Iskolának, a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolának, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak, valamint a Miskolci Teleki Tehetséggondozó Kollégiumnak a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkájukért. A tárcavezető az elismeréseket a Magyar Tehetséggondozó Társaság 20 éves jubileumi szakmai konferenciáján adta át.
2009. szeptember 25.

Tájékoztató rendkívüli tanítási szünet elrendelésének lehetőségeiről a H1N1 influenza időszakában

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján - egy esetlegesen fellépő influenza-pandémiás időszakban – a következő intézkedések megtétele lehetséges.
2009. szeptember 18.

Iskolapszichológusi Konferencia

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával a Zánkai Gyermk és Ifjúsági Centrum Nonprofit Kft 2009. szeptember 23-25-én konferenciát szervez az „Iskolapszichológusi hálózat bővítése a többcélú kistérségi társulásokban” címmel .
2009. szeptember 17.

Iskolahálózat a pénzügyi-gazdasági ismeretek terjesztéséért

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére létrejött Tudatos Pénzügyekért Alapítvány létrehozta a "Pénziránytű iskola" hálózatot. A "Pénziránytű iskola" cím elnyerésére pályázatot írtak ki. A 2009/2010-es tanévben 70 középfokú iskola szerezheti meg az elismerést.
2009. szeptember 16.

10. tanévét kezdi a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja

A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának jubileumi tanévnyitó értekezletén Arató Gergely államtitkár tartott előadást szeptember 11-én, Nyíregyházán.
2009. szeptember 11.

Országos kompetenciamérés 2008. évi országos jelentés

2008. május 28-án, immár hatodik alkalommal került sor az Országos kompetenciamérésre.
2009. szeptember 4.

Fontos tudnivalók az új influenzáról az iskolák számára

Hiller István oktatási és kulturális és Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékoztató levele az iskolák vezetői számára.
2009. szeptember 3.

A 2009/2010-es tanév Országos Közoktatási Tanévnyitója

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában megrendezett Országos Közoktatási Tanévnyitón azt hangsúlyozta, hogy a 2009/2010-es tanév oktatáspolitikájának és egy jól működő oktatási rendszernek a kulcsszavai a tehetség és a színvonal.
2009. szeptember 1.

Hiller István: a modern szakképzés meghatározó pontja a gazdaságnak

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országos Szakképzési Tanévnyitón azt hangsúlyozta, a modern szakképzés meghatározó pontja a gazdaságnak, a továbbképzésnek, az egzisztenciális biztonságnak. Ezt a tárcavezető hétfőn, Szentendrén, a magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában jelentette ki.
2009. augusztus 31.

Közlemény az esztergomi Szent István Gimnáziumban lefolytatott fegyelmi eljárás kapcsán

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008/2009-es tanév szorgalmi időszakának végén már értesült az esztergomi Szent István Gimnázium egyik tanulóját ért tragédiáról, valamint a pedagógusok közvetlen felelősségét vélelmező fenntartói álláspontról.
2009. augusztus 31.

Indul a 2009/2010-es tanév - folytatódik az Új Tudás program

Indul a 2009/2010-es tanév
Szeptember 1-én megkezdődik a 2009/2010-es tanév, 1.384.490 diák ül az iskolapadba. Hiller István oktatási és kulturális miniszter augusztus 31-én, hétfőn nyitja meg a tanévet a budapesti Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban.
2009. augusztus 28.

Tájékoztató a szakmai és informatikai fejlesztési feladatok támogatása igényléséről

Megjelent a Magyar Közlöny 116. számában a szakmai és informatikai fejlesztési feladatok támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 28/2009. (VIII. 19.) OKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet).
2009. augusztus 27.

Arató: nyugodt, kiszámítható tanév lesz az idei

Nyugodt, kiszámítható tanév kezdődik, jogszabályi változás nem nehezíti a munkát - mondta Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára Makón, a X. Pedagógiai Konferencia után tartott sajtótájékoztatón, kedden.
2009. augusztus 26.

Ázsia és Európa iskolái a fenntartható fejlődésért AEC-NET konferencia Dániában

Az Asia-Europe Foundation (ASEF) 2009. október 26. és 30. között rendezi meg a nyolcadik Asia-Europe Classroom Network konfernciát (AEC-NET) a dániai Sondenborgban.
2009. augusztus 24.

Hiller: Szent István életútja példa lehet Magyarország számára

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából történő díjátadón azt hangsúlyozta: augusztus 20-a ünnep mindenütt, ahol a Földön magyarok élnek, s köszöntik egy ezer évvel ezelőtt élt ember életművét, ünneplik Magyarország születésnapját.
2009. augusztus 19.

Arató: jó oktatási rendszerrel sikeressé tehető Magyarország

Fotó: Gordon Eszter
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium oktatási államtitkára a nagytarcsai Csillagszem Óvoda szombati átadó ünnepségén azt hangsúlyozta, amikor egy oktatási intézmény megújul vagy egy új oktatási intézmény épül, az azt jelenti, hogy egy település bízik saját jövőjében, abban, hogy jó neveléssel, oktatással sikeressé tudják tenni a gyerekeket, s ezáltal az egész országot.
2009. augusztus 17.

Arató: várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a mostani tanévben

Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2009. augusztus 12.

Közlemény az esélyegyenlőséget segítő támogatásokról

Az oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a 2009. évi képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítésre, óvodai fejlesztő programra valamint az esélykiegyenlítő programokban résztvevő pedagógusoknak juttatható kiegészítő illetmény kifizetésére igényelt támogatásokat.
2009. augusztus 12.

A Közoktatás-politikai Tanács közlemény

2009. július 23-án a hét akkreditált országos szülői egyesület levélszavazásos módszerrel újjáválasztotta a Közoktatás-politikai Tanács országos szülői szervezetek oldalát képviselő 4 tagját.
2009. augusztus 11.

Pedagógus-továbbképzési jegyzék

Az Oktatási Hivatal közzétette a Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszerét. A jogszabályi előírásoknak megfelelően a továbbképzési jegyzékbe fel kell venni az indítási engedéllyel rendelkező továbbképzéseket, a jegyzékbe történő felvétel folyamatos és ingyenes.
2009. augusztus 10.

Arató: 105 milliárd az oktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére

Fotó: Tóth Gabriella
A kormány a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében csaknem 105 milliárd forintot fordít az oktatási intézmények infrastrukturális felújítására – hangsúlyozta Arató Gergely, az OKM államtitkára az Európai Uniós forrásból megújuló velencei Zöldliget Általános Iskola meglátogatásakor tartott sajtótájékoztatón kedden.
2009. augusztus 4.

Változások az Útravaló ösztöndíjprogramban

Bővülhet a hátrányos helyzetűeket felkaroló Útravaló programban mentori feladatokat ellátók köre, a jövőben szociálpedagógusok is pályázhatnak majd - közölte Arató Gergely, az OKM államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
2009. július 16.

Rendben zajlottak az idei érettségi vizsgák

Az idei érettségi vizsgák rendben, rutinszerűen, konfliktus és mindenféle probléma nélkül zajlottak. Ez azt bizonyítja, hogy a kétszintű érettségi rendszer technikailag megvalósítható, bevált - mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.
2009. június 29.

Az esélyegyenlőségről tanácskoztak az OECD országok oktatási miniszterei

Arató Gergely államtitkár képviselte Magyarországot az OECD országok oktatási minisztereinek informális találkozóján Oslóban 2009. június 9-10-én. Az esemény célja az volt, hogy teret adjon annak megtárgyalására, miként lehet javítani az oktatásban az esélyegyenlőséget, méltányosságot és mérsékelni a középfokú oktatásból való kimaradást.
2009. június 25.

Az esélyegyenlőség elvű támogatáspolitikáról fogadott el nyilatkozatot öt ország

A romák társadalmi integrációjának segítéséért az esélyegyenlőség elvű támogatáspolitikáról fogadott el közös nyilatkozatot Bulgária, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország - jelentette be Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden Budapesten, a témában rendezett nemzetközi konferencián.
2009. június 24.

Nemzetközi felmérés a pedagógusokról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet csütörtökön bemutatta az OECD TALIS pedagógus kutatás első eredményeit. Az OECD TALIS vizsgálat az első, kormányok által kezdeményezett nemzetközi felmérés, ami a tanárokat kérdezi meg a tanítás és a tanulás körülményeiről, munkájukról és az iskolához való viszonyukról.
2009. június 18.

Brüsszel üdvözli az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitikát

Az Európai Bizottság képviselői szerdai brüsszeli megbeszélésükön pozitívan fogadták a Magyarországon egyedülálló esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitikát, és javaslatot tettek arra, hogy szélesebb nyilvánosság előtt ismertessék, illetve következetesen alkalmazzák.
2009. június 11.

Idén 155 közoktatási intézmény nyerte el az "Ökoiskola" címet

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részéről Dr. Kling István államtitkár, az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében Brassói Sándor főosztályvezető–helyettes adott át elismerő okleveleket az "Ökoiskola 2009" pályázat nyerteseinek a budapesti Városmajori Gimnáziumban.
2009. június 8.

Hiller István kitüntetéseket adott át Pedagógus Nap alkalmából

pednap_090504_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nevelni, oktatni, tudást átadni olyan mesterség, amelyben minden változásra fel kell készülni. Ezt a tárcavezető csütörtökön Budapesten a Pedagógus Nap alkalmából történő kitüntetések átadó ünnepségén hangsúlyozta.
2009. június 4.

Átadták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny elismeréseit

Fotó: Gordon Eszter
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadta a 2008/2009. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjait. Az idei évben először vehették át a középiskolák a "Kiváló Érettségiztető Vizsgahely" kitüntető címet.
2009. május 29.

Országos kompetenciamérés 2009. május 27-én

Az először 2001 őszén megrendezett Országos kompetenciamérés 2009. május 27-én hetedik alkalommal méri fel a közoktatásról szóló törvényben meghatározott tanulók 6., 8., 10. évfolyamos csoportjának teljes körén a szövegértési képességeket és a matematikai eszköztudást. A kompetenciaméréshez 2006 óta az "Országos készség- és képességmérés" is csatlakozott, amely a kompetenciaméréssel egy időben a 4. évfolyamos tanulók alapkészségeinek fejlettségét vizsgálja.
2009. május 26.

Befejeződtek az írásbeli érettségik

Május 25-én lezárult a 2009. évi tavaszi érettségi írásbeli vizsgáinak időszaka. A 136.334 érettségiző írásbeli vizsgái a 16 nap alatt 1354 vizsgahelyszínen zajlottak. A vizsgák sikeres lefolytatását érdemben megzavaró esemény nem történt.
2009. május 26.

OKM közlemény a 2009/2010. tanév rendjéről szóló 24/2009. (V. 25.) OKM rendelet megjelenéséről

A 2009/2010. tanév rendjéről szóló 24/2009. (V. 25.) OKM rendelet a Magyar Közlöny 71. számában jelent meg.
2009. május 26.

Tájékoztató az intézményvezetői pályázat nyilvánosságra hozataláról

Számos megkeresés érkezik az OKM közoktatási szakterületére a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) 55. §-ának (4) bekezdésében foglalt, az intézményvezetői pályázat nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos szabály értelmezésével összefüggésben.
2009. május 6.

Hiller: hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák; a matúrára 137.469 diák jelentkezett, 13 ezerrel többen, mint tavaly - közölte Hiller István szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2009. április 29.

Interkulturális workshop pedagógusoknak

A KultúrPont Iroda az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával 2009. május 23-án szervezi meg a Párbeszéd a tanórán című workshopot, amely az interkulturalitást kívánja támogatni az oktatásban, pedagógusok képzése révén.
2009. április 24.

Lezárult a középfokú iskolai felvételik első szakasza

Befejeződött a középfokú iskolai felvételik általános felvételi eljárása. A tanulók továbbtanulási céljait, iskolaválasztási elképzeléseinek rangsorait és a középfokú iskolák igazgatóinak felvételi döntéseit összhangba hozó kiértékelés után megszülettek a végleges felvételi eredmények.
2009. április 20.

Támogatta Hiller István kinevezését az oktatási bizottság

Támogatta Hiller István oktatási miniszterré történő kinevezését kedden az Országgyűlés oktatási bizottsága. A miniszter az eddigi programok folytatását ígérte.
2009. április 15.

Beszámoló a 7. Európai Uniós Természettudományos Diákolimpiáról

Magyarország idén első alkalommal vett részt a 2003 óta évente megrendezett Európai Uniós Természettudományos Diákolimpián (European Union Science Olympiad, EUSO), és rögtön az első alkalommal kiemelkedően sikeresen szerepelt: az egyik csapat 21 ország 40 csapata közül a második helyen végzett, és aranyérmet kapott.
2009. április 14.

Projektgyűjtemény a nem szakrendszerű oktatás kerettantervének iskolai megvalósításához

Az 1993. évi LXXIX. törvény 8. § (3) bekezdése szerint az iskolai oktatás alapozó szakaszában (5-6. évfolyam) a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozás időkeretének huszonöt-ötven százalékában nem szakrendszerű oktatás folyik. A nem szakrendszerű oktatásban a Nemzeti alaptantervben meghatározott kulcskompetenciák fejlesztése az alapvető, az egész folyamatot meghatározó feladat.
2009. április 7.

Átadták a "Jó tanuló - Jó sportoló" díjakat

Fotó: Gordon Eszter
"A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" díjakat 148-an vehették át Szüdi Jánostól, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkárától, a 2007/2008-as tanév tanulmányi és a sportban elért kiemelkedő eredményeik alapján. Az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül 135-en, a felsőoktatási intézmények hallgatói közül pedig 13-an kapták meg az elismerő címet.
2009. március 30.

A magyar közoktatás teljesítménye

Az utóbbi hónapokban több cikk jelent meg a közoktatás rendszerének folyamatosan romló teljesítményéről. Érdemes ezért áttekinteni azokat a mutatókat, amelyek - nem cáfolják, hogy vannak az átlagosnál rosszabbul teljesítő intézmények, és nem cáfolják azt sem, hogy vannak tanulók, akik idő előtt kilépnek a közoktatásból, illetve, akik nem kapnak megfelelő szolgáltatást a közoktatásban - nem támasztják alá az említett állítást.
2009. március 26.

Első választók a Parlamentben

Az Európai Választási Szakértők Egyesületének programja a középiskolás korosztály számára
2009. március 20.

Fejlesztési terv a természettudományos oktatás megújítására

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelkedő feladatának tartja a természettudományos oktatás megújítását, a kompetencia alapú oktatás általánossá tételét, a közoktatásban tanuló diákok természettudományos gondolkodásának fejlesztését.
2009. március 16.

Európai tavasz 2009

Az Európai Bizottság idén is útnak indítja az "Európai tavasz" kezdeményezést. Célja az olyan párbeszéd létrehozása és továbbfejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unióban a diákok, tanárok és mások megosszák egymással az Európáról alkotott jövőképüket.
2009. március 12.

Állami fenntartású iskolák: igen a diákszervezetek részéről is

Fotó: Gordon Eszter
Az Országos Diákjogi Tanács és a Diákközéletért Alapítvány támogatja Hiller István oktatási és kulturális miniszter javaslatát az állami fenntartású iskolák létrehozásáról. Pénteken folytatódott a javaslat szakmai egyeztetése.
2009. március 6.

Közlemény a 2008/2009. tanév utolsó tanítási napjával kapcsolatosan

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 52. § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy az iskolában a szorgalmi idő, tanítási év minden év szeptemberének első munkanapján kezdődik és - az érettségi vizsga s a szakmai vizsga évét kivéve - minden év június hónap 15-én, illetve, ha ez a nap nem munkanap, a június 15-ét megelőző munkanapon fejeződik be.
2009. március 5.

A szülői szervezetek is támogatják Hiller István állami fenntartású iskolák létrehozásáról szóló javaslatát

Fotó: Gordon Eszter
Folytatódik az állami fenntartású iskolákról szóló javaslat szakmai egyeztetése. Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán a szülői szervezetekkel tárgyalt. A szülői szervezetek támogatják az állami fenntartású iskolák létrehozását.
2009. március 4.

Megkezdődtek az egyeztetések az állami fenntartású iskolákról

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a közoktatási szakszervezetekkel tárgyalt az állami fenntartású iskolákról szóló javaslatáról. Az egyeztetésen résztvevő szakszervezetek döntő többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést.
2009. március 3.

Tájékoztató az általános iskolai beiskolázásról

Április 30-ig írathatják be gyermeküket a szülők az általános iskolákba.
2009. március 3.

Hiller István: meg kell újítani a természettudományos oktatást

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyarországi természettudományos oktatás megújításának és modernizálásának szükségességét hangsúlyozta pénteken a Magyar Innovációs Szövetség 2008. évi rendes közgyűlésén.
2009. február 27.

Bérkiegészítés a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkozó pedagógusoknak

Az Új Tudás Programban meghirdetett, a HHH gyermekeket oktató-nevelő pedagógusok többlet-teljesítményét 2009-ben 3,8 milliárd forintos pluszforrás beépítésével támogatja az oktatási tárca. Az összeg a költségvetésben az Önkormányzati Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezeteiben található meg
2009. február 19.

Magyar e-Twinning győztes

Magyar közreműködéssel létrejött projekt nyerte el a 2007/2008-es tanév legjobb eTwinning-projektje címet a 16-19 évesek korcsoportjában. A nyertesek meghívást kaptak a görögországi eTwinning Táborba.
2009. február 19.

OKM: egy hónapon belül javaslatok az iskolai erőszak kezelésére

Az oktatási tárca egy hónapon belül nyilvánosságra hozza az iskolai erőszak kezelésére megfogalmazott javaslatait, a minisztérium államtitkára elképzelhetőnek tartja a jelenlegi jogi szabályozás további szigorítását is. Arató Gergely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) nyílt levelére reagálva mondta ezt kedden az MTI-nek.
2009. február 17.

Tájékoztató a középiskolai írásbeli felvételiről

A tanulóknak február 20-áig kell dönteniük, hogy mely középfokú intézményekbe adják be jelentkezési lapjaikat, továbbá arról, hogyan rangsorolják jelentkezéseiket. Ezután kezdődnek csak a "felvételi eljárások" az egyes középfokú iskolákban - melyek eredményeképpen majd április 20-án születnek meg a felvételi döntések.
2009. február 16.

Lezárult a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosításának államigazgatási egyeztetése

Az OKM Közoktatási Szakállamtitkársága tájékoztatja az érintetteket, hogy lezárult a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosításáról szóló OKM rendelet államigazgatási egyeztetése.
2009. február 9.

Hiller István: az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul

Az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul Magyarországon - közölte az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Kunszentmártonban, miután szakmai fórum keretében az önkormányzat és az oktatási intézmények vezetőivel találkozott.
2009. február 5.

Húszmilliárd az alapkészségek fejlesztésére európai uniós forrásból 2009-ben

Az Új Tudás Program 2009-ben több mint 20 milliárd forintot biztosít az alapkészségek megerősítésére. A Magyar Nemzet szerdai számában megjelentekkel ellentétben Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009. február 2-án Nyíregyházán úgy nyilatkozott, hogy a 20 milliárd forintot európai uniós forrásokból biztosítja a kormány és nem a napilap által állított központi költségvetésből.
2009. február 4.

Nagyszerű sikereket értek el a magyar diákolimpikonok

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nagyszerű, hogy a magyar diákok a nemzetközi diákolimpiákon 5 arany-, 13 ezüst-, és 6 bronzérmet szereztek. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar tehetségek nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A tárcavezető ezt a nemzetközi diákolimpiákon részt vett magyar diákok köszöntése alkalmából rendezett ünnepségen mondta a Parlamentben.
2009. február 3.

Külön kell jelentkezni az érettségire

A felvételi eljárástól függetlenül, külön, de ugyanúgy február 16-ig kell jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra, mint a felsőoktatási intézményekbe - erre hívta fel a figyelmet honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.
2009. január 27.

Felvételi a középfokú iskolákba - központi egységes írásbelik január 23-24-én és 31-én

Ezen a hétvégén sok általános iskolás diák számára megkezdődik a 2009/2010. tanévre történő középfokú beiskolázás folyamata.
2009. január 22.

Megállapodás az Arany János Tehetséggondozó Programról

Megállapodott az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) vitatott pontjairól keddi, budapesti egyeztetésén Hiller István oktatási miniszter és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a program egykori elindítója - derült ki a megbeszélés után, amelyről a felek külön-külön tájékoztatták az újságírókat.
2009. január 20.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye a megyei önkormányzatok által elrendelt tanítási szünet kapcsán

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, a közoktatásról szóló törvény ugyanis ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.
2009. január 8.

Közlemény a szombati pihenőnapról és annak pótlásáról

Tájékoztatjuk a közoktatási intézmények vezetőit, hogy 2009. január 10. - a gázellátás biztonsága érdekében - mégsem lesz munkanap.
2009. január 8.

Január 15-ig lehet pályázni a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok pótlékára

Az idén 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok bérpótlékára, amelyre január 15-ig lehet pályázni - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főigazgatója a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2009. január 7.

Átadták a Solt Ottilia-díjakat

Dr. Deliné Dr. Fráter Katalin, Kovács József Hontalan és a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon nyerte el idén a Solt Ottilia-díjat. Az elismeréseket Szüdi János közoktatási szakállamtitkár adta át.
2009. január 7.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok