2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Rendkívüli közlemény a tanárok védelmében

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság megdöbbenéssel értesült arról, hogy egy 17 éves püspökladányi diák trágár szavakkal szidalmazta, majd ököllel többször megütötte tanárát. Az államtitkárság mélységesen elítéli a történteket.
2010. november 30.

Véget értek az őszi érettségi vizsgák

2010. november 26-án, pénteken befejeződtek a 2010/2011. tanév október-novemberi érettségi vizsgái. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 13. vizsgaidőszakának legfontosabb statisztikai adatai következőkben olvashatók.
2010. november 30.

A "Százforintos akcióban" adakozó iskolák névsora

A november 28-ikai átadással lezárult a „Százforintos akció”, az adománygyűjtésre megadott számlaszám a mai naptól megszűnik. Az adakozó iskolák listáját ezennel közzétesszük.
2010. november 29.

Kedves Gyerekek, Tisztelt Kollégák! - Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár köszönőlevele az adakozóknak

Kedves Gyerekek, Tisztelt Kollégák! - Hoffmann Rózsa oktatásét felelős államtitkár köszönete az adakozóknak
Ahol nagy a szükség, közel a segítség – tartja a mondás. A devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi gyermekek és családjaik bizonyára nem gondolták, hogy sok százezer iskolás egy emberként melléjük állva nyújt segítséget, vigaszt tragédiájukban.
A vörösiszap katasztrófa után meghirdetett "Százforintos akcióban" a soha nem látott összefogás eredményeképpen az ország iskoláiban több mint 73 millió forint gyűlt össze, amely advent első vasárnapján eljutott a vörösiszap-katasztrófa áldozataihoz.
2010. november 28.

Adományozó ünnepség az iszapkatasztrófa károsultjaiért

Adományozó ünnepség az iszapkatasztrófa károsultjaiért

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat november 28-án közös adventi ünnepséget tartott. A devecseri művelődési házban bejelentették, hogy sikerrel zárult a „Százforintos gyűjtőakció”, melynek keretében magyarországi iskolások 73 millió forintot gyűjtöttek össze a vörösiszap-katasztrófában károsult családok részére.
2010. november 28.

A sajátos nevelési igényű tanulók után igényelhető tankönyvtámogatásban részesülő intézményfenntartókról

Közlemény az egyes sajátos közoktatási feladatok támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 17/2010. (III. 30.) OKM rendelet 1. §-a alapján.
2010. november 15.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár köszönőlevele

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága felhívására a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal szervezett "Százforintos gyűjtőakcióban" közel 700 ezer diák vett részt, hogy adományaikkal segítsék a vörösiszap-katasztrófa által sújtott családokat.
2010. november 12.

10 éves a Mentálhigiénés Alapismeretek Pedagógusoknak Konferencia Zánkán

A Mentálhigiénés Alapismeretek Pedagógusoknak (MAP) című továbbképzés 10 éves jubileumi fennállása tiszteletére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. december 1–2. között mentálhigiénés konferenciát szervez Zánkán.
2010. november 12.

Segítség a kisiskoláknak

Az Opel Hungary és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának közös adományozó ünnepségén vehette át négy kisiskola a cég által felajánlott 120 darab jó minőségű és állapotú használt számítógépet.
2010. október 28.

Sürgős felhívás valamennyi diák, pedagógus és iskola részére

Fotó: H. Szabó Sándor, MTI
A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös szervezésben, az ő tapasztalataikat is segítségül híva "Százforintos gyűjtőakciót" indítunk. Arra kérünk minden magyar diákot, pedagógust, hogy fejenként legalább száz forinttal járuljon hozzá a katasztrófa áldozataivá vált családok megsegítéséhez. Az intézményvezetőket pedig arra kérjük, hogy koordinálják az október 31-éig tartó adománygyűjtést.
2010. október 13.

Hoffmann Rózsa köszöntője a Pedagógusok Világnapján

Minden iskolarendszer alapja a felkészült pedagógus, ezért egyet kell érteni a világnap üzenetével, mely szerint „a gyógyulás a pedagógusokkal kezdődik,” hiszen a nemzet felemelkedése elképzelhetetlen a pedagógustársadalom felemelése nélkül.
2010. október 5.

Elfogadhatatlan a gyermekek bántalmazása

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár elfogadhatatlannak tartja a gyermekek iskolai bántalmazását. A nevelés célja nem a félelemkeltés, hanem az egészséges erkölcsiséggel rendelkező személyiség kibontakozásának segítése.
2010. szeptember 30.

Törvényesen nem lehet cigány gyermekekről adatokat gyűjteni

Egyre több a roma magántanuló címmel több hírportálon megjelent egy írás, mikor ezt semmiféle adat nem támasztja, nem is támaszthatja alá, hiszen senki birtokában nem lehetnek olyan információk, hogy hány roma gyermek jár egy adott iskolába.
2010. szeptember 30.

Október helyett tavasszal lesz diákparlament

2010. október helyett 2011 tavaszán kerül sor az Országos Diákparlament megrendezésére. A diákparlament küldötteit az új időpontról, valamint a találkozó részleteiről levélben értesíti az államtitkárság.
2010. szeptember 23.

Új elnök az Oktatási Hivatal élén

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 2010. szeptember 21-én sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az Oktatási Hivatal elnöki posztját Kerpen Gábor veszi át.
2010. szeptember 21.

Magyar diákok elismerése a Közép-európai Matematikai Olimpián

Magyar diákok voltak tíz ország középiskolásai közül csapatban és egyéniben is a legeredményesebbek Szlovákiában a Közép-európai Matematikai Olimpián - tájékoztatott a résztvevők kiutazását segítő alapítvány kuratóriumi titkára.
2010. szeptember 16.

Könyvajándékozás a Vakok Batthyányi László Gyermekotthonában

A Vakok Batthyány László Gyermekotthona nehéz feltételek mellett teljesíti küldetését. Ezt a munkát kívánja segíteni és az intézmény tevékenységére kívánja irányítani a figyelmet egy pénteki esemény, ahol Latorcai-Újházy Aranka Álmomban is vezetek című, Braille írással és hanganyaggal kiadott fejlesztő mesekönyvét adják át az Otthonban élő gyerekeknek.
2010. szeptember 16.

Tájékoztató az Oktatási Minisztérium által még 2004-ben kifejlesztett, az eddigi szöveges értékeléseket támogató szoftver további használatáról az általános iskolák második és harmadik évfolyamain

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkársága a következő tájékoztatóval és használati utasítással kíván segítséget nyújtani a pedagógusoknak, hogy megkönnyítse nekik a program használatát.
2010. szeptember 14.

Nem tilos a különóra

Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának (továbbiakban Alapprogram) azon rendelkezése, mely szerint „A teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus tartja” több félreértést szült, melyeket az Oktatási Államtitkárság a következőkben kíván tisztázni.
2010. szeptember 13.

Iskolapszichológiai Konferencia

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum Nonprofit Kft. 2010. szeptember 20-22-ig országos szakmai konferenciát rendez Iskolapszichológiai Konferencia címmel.
2010. szeptember 9.

Vitairat a közoktatási és felsőoktatási törvényről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárságának vitairata, melyben cáfolja, hogy a szeptember 7-én több hazai internetes portálon autentikusként közzétett tervezet a kidolgozás alatt álló új közoktatási és felsőoktatási törvény javaslata vagy annak kivonata lenne.
2010. szeptember 8.

Csak lehetőség lesz a "nulladik évfolyam"

Az új oktatásirányítás egyik legfontosabb feladatának tartja a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását, esélyegyenlőségük biztosítását. Kutatási adatok azt bizonyítják, hogy az integrációt diktatórikusan erőltető – sok tízmilliárd forintot felemésztő – korábbi kormányzati oktatáspolitika megbukott, eredménytelensége mérsékelten igazolható.
2010. szeptember 2.

I. Nemzeti Tanévnyitó Hódmezővásárhelyen

I. Nemzeti Tanévnyitó Hódmezővásárhelyen
Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg augusztus 28-án Hódmezővásárhelyen a 2010/2011-es tanévet.
2010. augusztus 28.

Nemzeti tanévnyitóra készül az új oktatásirányítás

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár augusztus 26-án, 10 órakor az oktatáspolitikában várható változtatásokról tartott sajtótájékoztatót.
2010. augusztus 26.

Közlemény a pedagógiai szakszolgálatok szervezéséhez: a támogatásban részesülő fenntartókról és az elnyert támogatási összegekről

Az egyes sajátos közoktatási feladatok támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 17/2010. (III. 30.) OKM rendelet 16. §-ának (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a nemzeti erőforrás miniszter döntött a pedagógiai szakszolgálatok szervezésének támogatására benyújtott igénylésekről, és az egyes fenntartókat megillető támogatási összegekről.
2010. augusztus 25.

Közlemény a tehetséggondozó tevékenységet folytató hat évfolyamos gimnáziumok számára

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkársága áttekintette a középfokú iskolába történő felvételi kérelemről való döntés elveit és változtatásokat kezdeményezett az azokat érintő szabályokban.
2010. augusztus 2.

Kiemelkedő sikerek a nemzetközi diákolimpiákon

Kiemelkedő sikereket értek el a magyar diákok több tantárgyban is a nemzetközi diákolimpiákon. A magyar csapatok Nemzetközi Kémiai Diákolimpián 2 arany- és két ezüst-, a zágrábi Nemzetközi Fizikai Diákolimpián 3 arany- és két bronz-, a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián 2 ezüst-, 2 bronz-, Nemzetközi Matematikai Diákolimpián 2 arany-, 2 ezüst-, 1 bronz-, a Nemzetközi Filozófiai Olimpián 1 bronzérmet szereztek. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár szerint külön örömöt jelent, hogy a legtöbb elismerést a diákok a természettudományos tantárgyakból szerezték.
2010. július 30.

Módosult a közoktatási törvény

Az Országgyűlés július 5-én elfogadta a közoktatási törvény módosítását, a szeptembertől életbe lépő változások rögzítik az évfolyamismétlés és a szöveges értékelés alkalmazásának feltételeit: ismét lehetőség lesz második év végén évfolyamismétlésre utasítani a diákokat, ha a nevelőtestület úgy ítéli meg. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára még jóval kinevezése előtt - május 28-án - országgyűlési képviselőként nyújtotta be a pedagógustársadalom többségének támogatását élvező javaslatát.
2010. július 5.

2010. június 25-én, pénteken befejeződtek a 2009/2010. tanév május-júniusi érettségi vizsgái

Ez volt a 12. vizsgaidőszak a kétszintű érettségi vizsgarendszerben.
2010. június 28.

Oktatási szakszervezetekkel találkozott Hoffmann Rózsa

Köz- és felsőoktatási szakszervezetekkel találkozott Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár.
2010. június 25.

Árvízkárosult gyerekeket vár Zánka

Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós szociális államtitkár az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek zánkai üdültetéséről, az ezen a területen élő diákok tanévzárásáról, a mentésben és a kárelhárításban résztvevő karitatív szervezeteknek nyújtott rendkívüli támogatásról és az építész társadalom szolidaritási felhívásáról beszéltek első közös sajtótájékoztatójukon.
2010. június 11.

Középszintű érettségi szóbeli vizsgák

2010. június 14-25-ig tartanak a középszintű érettségik szóbeli vizsgái.
2010. június 11.

Kitüntetések Pedagógus Nap alkalmából

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár köszöntötte a pedagógusokat a közelgő pedagógusnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen csütörtökön Budapesten.

2010. június 3.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárságának felhívása az oktatási intézmények vezetőihez a Nemzeti Összetartozás Emléknapja alkalmából

Versailles, a Nagy Trianon kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosója, a Galérie des Cotelle, 1920. június 4., budapesti idő szerint délután 16 óra 30 perc – „ a Szövetséges és Társult Kormányok kijelentik és Magyarország elismeri, hogy Magyarország és szövetségesei, mint e veszteségek és károk okozói, felelősek mindazokért a veszteségekért és károkért, amelyeket a Szövetséges és Társult Kormányok, valamint polgáraik az Ausztria-Magyarország és szövetségesei támadása folytán rájuk kényszerített háború következményeképpen elszenvedtek.” – részlet a trianoni békeszerződés szövegéből.
2010. június 3.

Országos kompetenciamérés 2010

2010. május 26-án 2961 iskola sikeresen lebonyolította összesen 4261 telephelyén több mint 400 000 (4., 6., 8. és 10. évfolyamos) diák országos kompetenciamérését, a feladatlapok megoldását.
2010. május 27.

A 2010/2011. tanév rendje

Megjelent a 2010/2011. tanév rendjéről, valamint egyes oktatási jogszabályok módosításáról szóló 22/2010. (V. 13.) OKM rendelet.
2010. május 19.

A PEDAGÓGUS 2010 kutatás eredményei

Összesen 3380 pedagógus vett részt abban a többszörösen újszerű felmérésben, amelynek megszervezéséről az oktatási és kulturális miniszter és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke állapodott meg korábban. A pedagógusok munkaidő-terhelésével kapcsolatos országos kutatás adatgyűjtése 2010 márciusában zajlott.
2010. május 7.

Rendben zajlik a matematikai érettségi

A mai matematika írásbeli érettségi vizsgák rendben elkezdődtek. Rendkívüli esemény nem történt.
2010. május 4.

Rendben elkezdődtek az érettségik

A ma délelőtti magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák rendben elkezdődtek, folynak. Rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés.
2010. május 3.

Hétfőn kezdődik a 2009/2010-es tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka

Hétfőn, 2010. május 3-án a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2009/2010-es tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Sikerként könyvelhetjük el, hogy az emelt szintű vizsgák száma a tavalyi évhez képest 10%-kal nőtt – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.
2010. április 28.

Ajánlatcsomag osztálykirándulásokat szervező pedagógusoknak

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek (LHH) gazdasági fejlettségében mutatkozó különbségek csökkentése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célzott programot valósít meg a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben. A programok egy igen érdekes, speciális eleme az a felhívás, hogy az egyes iskolai és kiránduló csoportok e térségekbe tervezzék programjaikat
2010. április 28.

Diákjogi Tudor

2010. április 13.

Továbbra is a jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló Program

Az Útravaló Programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást, és a források sem csökkennek 1,7 milliárd forintra. A jogszabályokban előírt visszafizetési kötelezettség a Magyar Nemzet állításaival ellentétben nem hatezer, hanem 20 000 diákból 29 tanulót érint. A diákok támogatásra való jogosultsága tanév közben szűnt meg.
2010. április 7.

Átadták a felújított nyírbátori Egyesített Nevelési-Oktatási Intézményt

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nyírbátori Egyesített Nevelési-Oktatási Intézmény felújítás utáni átadó ünnepségén csütörtökön a pedagógusok, a helyi önkormányzat, a képviselők és a kormány összefogásának sikerét emelte ki. A tárcavezető miniszteri elismerő oklevelet adományozott az intézmény igazgatójának.
2010. április 1.

Átadták a Jó tanuló - Jó sportoló díjakat

Fotó: Gordon Eszter
A Jó tanuló - Jó sportoló díj a magyar diákok számára adható legmagasabb kitüntetés, amely egy tehetséges nemzet legtehetségesebbjeinek teljesítményét ismeri el – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Köztársaság Jó tanulója – Jó sportolója díj átadó ünnepségén hétfőn Budapesten.
2010. március 22.

A jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló Program –mind a 20 ezer jogosult tanuló-mentorpár megkapja a támogatást

Az Útravaló Programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást és a források sem csökkennek 1.7 milliárd forintra. A jogszabályokban előírt visszafizetési kötelezettség 20.000 diákból 32 tanulót érint. A diákok támogatásra való jogosultsága tanév közben szűnt meg.
2010. március 19.

Átadták a "Kiváló tanuló-mentor-pár" pályázat elismeréseit

102 diáknak és 102 mentornak adta át Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a „Kiváló tanuló-mentor-pár” címet és az ezzel együtt járó díjat hétfőn, az Iparművészeti Múzeumban. A pályázat az Útravaló Ösztöndíjprogramban kimagasló teljesítményt nyújtó tanulókat és mentorokat ismeri el.
2010. március 1.

Pedagógus 2010 kutatás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy olyan reprezentatív vizsgálatot indított el 2010 első negyedévében, amely első ízben teszi lehetővé a pedagógusok munkaidejének és sokoldalú feladatainak átfogó vizsgálatát. A kutatást a Tárki-Tudok Oktatáskutató Központ végzi.
2010. március 1.

225 millió forintból újult meg a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ

Fotó: Gordon Eszter
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ csaknem 225 millió forintból újult meg, és ez nem valósulhatott volna meg pusztán hazai költségvetésből, kellett az Európai Unió támogatása is - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az intézmény felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető miniszteri elismerő oklevelet adott a Nagy Imre Általános Művelődési Központnak.
2010. február 24.

Hiller István az összefogás erejét hangsúlyozta a makádi 50 férőhelyes óvoda átadó ünnepségén

Fotó: Gordon Eszter
Magyarországon olyan gondolkodásra van szükség, amelynek következtében egy közösség hajlandó kezdeményezni, rizikót vállalni – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében megújult Hóvirág óvoda átadó ünnepségén pénteken Makádon.
2010. február 13.

Tízéves az Arany János Tehetséggondozó Program

Fotó: Gordon Eszter
Az Arany János Tehetséggondozó Program az elmúlt 10 évben a magyar oktatás egyik meghatározó, sikeres programjává nőtte ki magát. A programban tavaly óta azon tehetséges és rászoruló gyermekek is részt vehetnek, akik a jogszabály értelmében nem minősülnek hátrányos helyzetűnek – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Arany János Tehetséggondozó Program 10 éves jubileumi ünnepségén pénteken.
2010. február 12.

Brüsszeli igazgató-helyettesi álláslehetőség magyar jelentkezőknek

Az Európai Iskolák szervezetének teljes jogú tagjaként Magyarország számára is elérhetővé vált az a kivételes lehetőség, hogy a Brüsszel IV Európai Iskola középiskolai igazgató-helyettesi posztjára 2010. március 1-jei hatállyal jelöltet állítson. Ez a lehetőség egyedülálló szakmai és multikulturális kihívást és karrierlehetőséget jelent, amelyhez a kimagasló szakmai tudás mellett kiváló idegen-nyelvi kompetenciákra is szükség van. A pályázat részletes feltételeit a pályázati felhívás tartalmazza.
2010. február 11.

Országos Diákparlament 2010

Az oktatási és kulturális miniszter - jogszabályi felhatalmazásának megfelelően - az Országos Diákjogi Tanács szakmai bevonásával 2010 őszére összehívta az Országos Diákparlamentet.
2010. január 21.

Lehoczky János-díj 2010

Az Erdei Iskola Egyesület és a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége meghirdetik a Lehoczky János-díjat.
2010. február 8.

Hiller István és Bajnai Gordon köszöntötték a Nemzetközi Diákolimpiákon 2009-ben sikeresen szereplő diákokat

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntötték a 2009. évi Nemzetközi Diákolimpiákon sikeresen szereplő diákokat és felkészítő tanáraikat szerdán, a Parlamentben.
2010. január 27.

A Magyar Nemzet megalapozatlan, félrevezető képet fest az idei felvételi eljárásról

A Magyar Nemzet január 26-án megjelent, „Botrányba fulladt a középiskolai felvételi” című cikkével kapcsolatban az Oktatási és Kulturális Minisztérium hangsúlyozza, hogy rendben lezajlott a középiskolai felvételi január 22-én 103 helyszínen mintegy 8600 diák, január 23-án pedig 467 helyszínen közel 61 és fél ezer diák részvételével.
2010. január 26.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program 104 milliárd forintot fordít az iskolák felújítására

Fotó: Gordon Eszter
A program keretében 2013-ig 365 intézmény újul meg csaknem 104 milliárd forintból - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Ady Endre Általános Iskola felújítás utáni átadó ünnepségén.
2010. január 19.

Tájékoztató az iskolák részére érkező küldeményekről

Felhívjuk az iskolavezetők figyelmét arra, hogy pénzért átvehető hamis küldeményeket kézbesítenek iskolákba az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében.
2010. január 6.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok