2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: nem kötelező a kötelező óraszám megemelése

2006. augusztus 30.
- A kötelező óraszámon túli két óra munkavégzés elrendelése az intézmények fenntartói számára csupán egy lehetőség, nem pedig kötelezően bevezetendő intézkedés - fejtette ki szerdán Egerben egy tanévnyitó szakmai konferencián Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

"Nem tudom most megítélni, hogy a fenntartók mennyire és milyen mértékben élnek a lehetőséggel" - mondta Hiller István.

Az óraszámok megemelése kapcsán az Alkotmánybírósághoz (Ab) forduló szakszervezetek kezdeményezésére utalva a miniszter megjegyezve: "természetesen mindenkinek joga van az Alkotmánybíróság véleményét kérni, de meg vagyok győződve arról, hogy ez a döntés kiállja az alkotmányosság próbáját".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) augusztus 11-én fordult az Alkotmánybírósághoz a közelmúltban módosított közoktatási törvény miatt, kifogásolva a kötelező óraszámon felül, külön díjazás nélkül elrendelhető két órával kapcsolatos szabályozást.

A PDSZ szerint a pedagógusoknak a kötelező óraszámon felül, külön díjazás nélkül elrendelhető két óra sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét. Lesznek olyan pedagógusok, akik ugyanazért a bérért többet lesznek kénytelenek dolgozni - mondta akkor a távirati irodának Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Alkotmánybírósághoz benyújtandó beadványát szerdán írta alá Varga László elnök.

A PSZ álláspontja szerint is sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve; aggályosnak látják továbbá, hogy a kötelező óraszámemelést az intézményvezetők jogkörébe helyezik.

Alkotmányossági aggályokat vet fel szerintük az is, hogy a jogszabály alkalmazására nem biztosítanak kellő felkészülési időt, s a végrehajtásról szóló kormányrendelet sem készült el.

Eger, 2006. augusztus 30. Hiller István oktatási és kulturális miniszter mond beszédet az egri Megyei Művelődési Központban, ahol a megyei tanévnyitó fórumon a térség oktatási intézményeinek közel háromszáz vezetője vett részt. Jobbra: Sós Tamás, Heves megye közgyűlésének elnöke. (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
Eger, 2006. augusztus 30. Hiller István oktatási és kulturális miniszter mond beszédet
az egri Megyei Művelődési Központban, ahol a megyei tanévnyitó fórumon a térség
oktatási intézményeinek közel háromszáz vezetője vett részt. Jobbra: Sós Tamás,
Heves megye közgyűlésének elnöke. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok