2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az idei tanévtől hatvan középiskolában kezdik meg a pénzügyi ismeretek oktatását

2006. augusztus 29.
Az idei tanévtől hatvan középiskolában kezdik meg a pénzügyi ismeretek új, digitális tananyagának oktatását; ennek köszönhetően mintegy háromezer diák tanulhatja meg, hogyan bánjon későbbi jövedelmével és megtakarításaival - közölte kedden Hiller István oktatási és kulturális miniszter sajtótájékoztatón Budapesten. A rendezvényen részt vett és felszólalt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke is.
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke,
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón
Fotó: Gordon Eszter

A Budapesti Értéktőzsde és az általa létrehozott Öngondoskodás Alapítvány közös munkával kidolgozott tananyagát 19 településen kezdik el oktatni az idei tanévtől - mondta Hiller István, hozzátéve: az alapítvány által kiírt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által támogatott pályázatra 84 középfokú oktatási intézmény küldte be anyagát.

"Azt szeretnénk, hogy ez a hasznos és életközeli tantárgy minél hamarabb, minél több gyermekhez eljusson, ezért én arra fogok törekedni, hogy a Nemzeti Alaptanterv szerves és kötelező egységei közé kerüljön a pénzügyi kultúrával való foglalatoskodás" - fogalmazott az oktatási tárca vezetője.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az öngondoskodás döntő kulturális kérdés.

A magyar lakosság jelentős része - mint mondta - "pénzügyi analfabéta". Magyarországon tízből hat ember szívesen tartja párnacihában a megtakarításait, sokan azonnal elköltik pénzüket, valamint nem értik, mit jelent devizában eladósodni - tette hozzá.

Az, hogy miként kell meggazdagodni, hogyan kell spórolni és befektetni, megtanulható - hangsúlyozta Kóka János, aki úgy fogalmazott: "fontosnak érzem, hogy a pénzügyi ismeretek, az alapvető gazdasági ismeretek (...) oktatása legalább akkora relevanciával szerepeljen a tantervben, mint (...) az idegen nyelveké."

Kiemelte: határozott célja, hogy még ebben a ciklusban bevezethető legyen az alapvető pénzügyi- és gazdasági ismeretek középszintű oktatása.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke elmondta: a középiskolai diákok pénzügyi kultúrájának fejlesztésére meghirdetett pályázat keretösszege 15 millió forint volt, ehhez járult hozzá a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium még 55 millió forinttal.

Ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy hatvan középiskolában kezdődhessen el majd az alapfokú pénzügyi és tőzsdei ismeretekre épülő tananyag oktatása - tette hozzá.

Szalay-Berzeviczy Attila közölte: a fennmaradó 40 millió forintot a The Stock Market Game elnevezésű pénzügyi és befektetési ismereteket oktató tananyag hazai bevezetésére, magyar nyelvre fordítására és a magyar viszonyokra való átültetésére fordítják.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok