2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A közoktatás nagy kihívások elé néz évek óta

2006. augusztus 24.
Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkára a Hajdú-Bihar megyei tanévnyitó értekezleten, Debrecenben tartott beszédében az esélyegyenlőség biztosítását, a hatékonyság és gazdaságosság megteremtését, valamint a minőséget és a teljesítmény-értékelést sorolta fel a kihívások között.

A szeptembertől életbe lépő módosított közoktatási törvényből kiemelve az egyik legnagyobb változásnak nevezte az általános iskola mint intézménytípus újragondolását, újraszabályozását.

Hangsúlyozta: 2008-tól a nyolc évfolyamnál kevesebbel működő iskolák önálló intézményként nem működhetnek tovább.

Megoldásként a törvény szerint a kistérségi társulások jöhetnek számításba vagy úgy, hogy iskolabusszal szállítják a tanulókat a térségi iskolákba, vagy megmarad helyben a feladatellátó intézmény, de tagiskolaként működhet tovább.

Elmondta azt is, hogy 2007. január 1-jéig lehet kezdeményezni az OKÉV-nél (Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont), hogy továbbra is önálló maradhasson egy-egy iskola. Ez a dátum jogvesztő hatályú, s a kistérségek bevonásával és a közigazgatási hivatallal együtt döntenek az indítványok elbírálásáról.

Szüdi János tájékoztatott arról, hogy a törvény új iskolatípust vezet be, ez pedig az egységes 12 vagy 13 évfolyamos középiskola.

"Nagy reményeket fűzünk ehhez az iskolatípushoz" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy hatékony, gazdaságos feladatellátást jelenthet az új intézmény, amelyben az esélyegyenlőséget a legjobban lehet biztosítani a középiskolákban.

Az új intézménytípus lényegének nevezte, hogy egy pedagógiai program alapján készítik fel a gyerekeket az elsőtől a 12. évfolyamig. Az OKM közoktatási szakállamtitkára szólt a pedagógus foglalkoztatásban szeptember 1-jétől bekövetkező változásokról is.

Elmondta, hogy szeptember 1-jétől kezdődően a pedagógusok eddig kötelező óráját tanítási időkeretben (tik) teljesítik.

Ez kéthavi munkaidőkeret, amiben a kötelező óraszámot lehet teljesíteni - tette hozzá az államtitkár, mondván, hogy a jövőben nem mellőzhető a munkaidő-nyilvántartás az intézményekben.

Ugyanakkor megnyugtatta a jelenlevő több száz intézményvezetőt, hogy a szaktárca számítási programot dolgoz ki az időkeret számításra, amit az OKM honlapján érhetnek el a pedagógusok.

A Hajdú-Bihar megyei tanévnyitó értekezlet résztvevőit Juhászné Lévai Katalin a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta a térség közoktatásának főbb jellemzőiről, s az új tanévben jelentkező megyei feladatokról.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok