2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt az Educatio 2006 oktatási kiállítás a Műegyetemen

2006. december 9.
Kétnapos felsőoktatási kiállítás nyílt szombaton a budapesti Műegyetemen: az Educatio 2006 egyetemi és főiskolai börzén az elmúlt évekhez hasonlóan csaknem valamennyi hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát. A kiállítást, amelyet már a kezdetekor élénk érdeklődés kísért, Hiller István miniszter nyitotta meg.
Az oktatási tárca vezetője köszöntőjében kiemelte: a tárca érdeke, hogy a diákok felelősségteljes döntést hozzanak pályaválasztásukról. Az OKM ebben kívánja segíteni őket, ezért támogatja a szakkiállítás megrendezését.

A miniszter fontosnak tartotta, hogy a most egyetemre, főiskolára készülők tanulmányaik elvégzése után a lehető legnagyobb eséllyel induljanak a munkaerőpiacon és jussanak munkalehetőséghez.

Kitért arra, hogy a felsőoktatásban zajló változások középpontjában a hallgatók és a színvonal állnak. Utalt arra, hogy az elkövetkező időszakban átalakul a felsőoktatás struktúrája, korszerűsítik a finanszírozást, és megváltozik a hallgatói juttatások rendszere is oly módon, hogy élesen különválasztják a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat egymástól. Ezáltal szeretnék elérni, hogy igazságosabbá váljon a rendszer.

A börzére látogatók a kiállítási standokon kínált írásos anyagok mellett szakmai előadásokon és prezentációkon ismerkedhetnek meg az egyes intézmények sajátosságaival: a két nap alatt az egyetemek, főiskolák valamennyi kara több alkalommal tájékoztatja az érdeklődőket a náluk folyó képzés tartalmáról, a felvételi követelményekről.

A börzén az érettségiző diákok informálódhatnak a felvételi esélyekről és lehetőségekről, a szakokról és a képzési rendszerről, a tanulmányi és szociális juttatásokról, a kollégiumi elhelyezésről.

A felsőoktatási intézményeket az oktatók mellett a hallgatói önkormányzatok is képviselik, így a továbbtanulásra készülő középiskolások "gyakorló egyetemistáktól, főiskolásoktól" kaphatnak választ kérdéseikre - színesebb, személyes élményeken is alapuló tájékoztatással megkönnyítve a megfelelő iskola kiválasztását.

A 2006. évi börze elsősorban a továbbtanulásról, a magyar felsőoktatás jövőjéről szól, így az oktatási piac egyéb szereplői - taneszköz-gyártók, tankönyvkiadók, szakképző intézmények és nyelviskolák, minőségbiztosítással foglalkozó cégek - most nincsenek jelen a rendezvényen.

Az előző évi kiállítás sikere alapján a két nap alatt több tízezer látogató - középiskolás diákok, szülők és pedagógusok - megjelenésére számítanak a szervezők. A kiállítás minden látogató számára ingyenes, és minden nap 9-tól 18 óráig tart nyitva a Műegyetem központi épületében.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok