2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM: az Ab döntése kimondta, hogy nem sérült az egyenlő munkáért egyenlő bér elve

2006. december 5.
Az Alkotmánybíróság (Ab) döntésével kimondta, hogy nem sérti a közoktatási törvényben rögzített kétórás feladatellátás az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, s a hatályba léptetése is alkotmányos volt - értelmezte a taláros testület döntését Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára kedden az MTI-nek.
Az Ab a közoktatási törvényt módosító jogszabályt vizsgálva megállapította: nem alkotmányellenesek azok a rendelkezések, amelyek lehetőséget adnak a munkáltatónak, hogy a rendes munkaidőn belül, munkaköri feladatként, külön díjazás nélkül kötelezze a pedagógusokat arra, hogy a kötelező óraszámuknál többet tanítsanak. Ugyanakkor formai okból megsemmisítette a törvény mellékletének egyik rendelkezését.

A számítási módszert leíró rendelkezés 2006. szeptember 1-jén lépett hatályba, miközben a szabályozás egésze majd csak 2007. szeptember 1-jén. Ezért azt a kihirdetésre visszaható hatállyal megsemmisítették.

Arató Gergely ennek kapcsán elmondta: ez a konkrét időkeret számítást nem érinti a 2006/2007-es tanévben sem, erre ugyanis külön szabály vonatkozik.

Bihari Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt az előírást az Ab nem alkotmányellenes tartalma, hanem a hatálybaléptetés jogbiztonságot sértő volta miatt semmisítette meg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének beadványát így az Ab elutasította.

Arató Gergely elmondta: a döntés kimondta, hogy a tárca által alkalmazott technika nem jelent alkotmányos problémát.

A határozat abból szempontból megnyugtató, hogy az az iskolák érdeke: ne változzanak folyton a szabályok. Az is fontos, hogy az Ab ítélete világossá tette: a kormány által választott megoldás, amelynek célja, hogy a pedagógusoknak maradjon munkaidőkerete a kötelező órákon kívüli felzárkóztatásra és tehetséggondozásra is, az alkotmányos - tette hozzá az államtitkár.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok