2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pedagógusképzés a XXI. században

2006. november 29.
A pedagógusképzés központi feladat, ezért olyan rendeletet, háttérszabályozást kell készíteni, amely megfelelő alapot biztosít a mesterszakok beindításához - jelentette ki Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten.
A Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett Pedagógusképzés a XXI. században című konferenciát megnyitó beszédében Manherz Károly hangsúlyozta: fontos, hogy a szakmának határozott elképzelése legyen a pedagógusképzésről. A legtöbb felsőoktatási intézménynek még nincs "víziója" arról, hogy fog működni az új rendszer.

Szakállamtitkárként ennek megismertetése érdekében járja az országot, tart tájékoztatót az intézményekben - fűzte hozzá.

A pedagógusok elbocsátását nem kell "dramatizálni", mert el fog jönni egy olyan periódus, amikor ismét több tanárra lesz szükség - mondta.

A szakállamtitkár szerint az a felsőoktatási intézmény lesz sikeres az elkövetkezendő években, amely a graduális képzések mellett a piachoz igazodó szakirányú, munkahely-orientált képzéseket is nyújt.

Hudecz Ferenc, az ELTE rektora a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Humán Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (HEFOP) által támogatást nyert a pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti átalakítását érintő pályázatról szólva elmondta, hogy ez egy olyan program, amely alkalmazkodik a bolognai folyamat új követelményeihez, segíti a tanítók, a tanárok, az óvoda-pedagógusok, a konduktorok képzését, továbbá megalapozza a tanárképzés mesterszintjét is.

Véghelyi Józsefné projektvezető a pályázat célját, a pedagógusképzés bolognai szellemben történő átalakításában, valamint a lineáris képzési szerkezet törvényi meghatározásának megfelelően a pedagógusképzés tartalmi kidolgozásában jelölte meg.

Közölte azt is, hogy 18 felsőoktatási intézmény 350 oktatója megközelítőleg 60 szakmai bizottságba szerveződve dolgozta ki a projektet.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok