2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanévnyitó a Jövő Iskolájában

2006. január 20.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által 2005 decemberében létrehozott Jövő Házában megnyitotta kapuit a Jövő Iskolája. A szórakoztató módon oktató, az ismeretszerzés valamennyi eddig ismert formáját ötvöző Jövő Házában megnyílt Jövő Iskolája olyan új, játékos és interaktív oktatási formát teremt meg, amely a Jövő Háza aktuális kiállításainak tematikáján alapul. A Jövő Iskolája 2006 januárjától ingyenes oktatási programokkal várja az iskolai csoportokat. A játszva tanulást válogatott "Jövő Tanárok" és szakképzett animátorok segítik.

Az IHM kiemelt célja, hogy a modernizáció és digitalizáció, valamint az azt hordozó technológia és tudás hazánkban ne a megosztás eszköze legyen, hanem esélyt teremtsen. Ezt a célt szolgálják az oktatást korszerűsítő programok. A Közháló/Sulinet programnak köszönhetően, ma már Magyarország valamennyi iskolájában van szélessávú internet. Az ország legfélreesőbb települései is bekapcsolódtak ezáltal a világ vérkeringésébe, s egyre több oktatási intézmény használja az informatikai tárca által biztosított korszerű, multifunkcionális oktatási segédeszközöket is. A minisztérium közreműködésével ma már mindenütt korszerű és jogtiszta szoftverek segítségével folyik az oktatómunka.

Az IHM célja, hogy lakosság, különös tekintettel a jövő letéteményesei - az újdonságok iránt fogékony gyermekek - játékos formában, élményszerűen ismerkedjenek meg a tudománnyal, a digitális világgal. A Jövő Háza ezt a célt szolgálja.

A Jövő Háza nem egy hagyományos értelemben vett múzeum vagy kiállítás. Itt átélhetővé, kézzel foghatóvá válik a jövő, és mindenki saját élményein, közvetlen tapasztalatain keresztül kerülhet kapcsolatba a jövővel és az azt formáló tudománnyal.

A Jövő Házában működő Jövő Iskolája számtalan lehetőséget nyújt az ismeretszerzésre korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül.
  • Az informatikai alapú kooperatív foglalkozásokon a gyermek kommunikációs és együttműködési készségeket fejlesztő gyakorlatokon vehetnek részt.
  • A drámapedagógiai foglakozások a kiállításon látottak, valamint a jövő megélésére teremtenek lehetőséget a gyerekek számára.
  • A digitális technikát alkalmazó foglalkozások azt mutatják be, hogy milyen módon társulhat a gyermekközpontú oktatás az új digitális módszerekkel és technikákkal.
  • A beszélgetőkörökben lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekek elmélyüljenek a kiállításon látottakban.
  • A vizuális foglalkozásokon mindenki a saját szemével láthatja, hogy a kézügyesség és a kreativitás miként teremti meg az önkifejezés lehetőségeit a gyerekek számára.
  • A Jövő Iskolája segít abban is, hogy a gyermekek és a pedagógusok is megtanulhassák az interaktív tábla használatát.
  • A Jövő Házába ellátogató pedagógusok szakmai támogatást kaphatnak akkor is, ha diákjaikat önálló, páros vagy csoportos kutatómunkára szeretnék ösztönözni.
A Jövő Házában és a Jövő Iskolájában nem csak alkalmi látogatásokra nyílik lehetőség, hanem a hosszabbtávú együttműködés kialakítására is. A gyermekekkel érkező pedagógusok szoros szakmai kapcsolatot építhetnek ki a Jövő Tanáraival, hiszen a kiállítások anyaga sokféleképpen, széles spektrumon dolgozható fel.

A Jövő Iskolájával kapcsolatos hasznos tudnivalók:

A Jövő Háza épületegyüttes valamennyi előadása és programja a belépőjegy megváltásán túl ingyenes, beleértve a Jövő Iskolája tanóráit és a Csodák Palotája ismeretterjesztő előadásait is.

A kedvezményes gyermek jegyárak mellett az IHM által létrehozott és működtetett Jövő Háza további kedvezményeket biztosít az iskolai csoportoknak. A pedagógusok számára a belépés ingyenes, és minden tizedik gyermek után még egy kísérő ingyen tekintheti meg a kiállítást.

Oktatással kapcsolatos egyéb tudnivalók:
  • A Jövő Háza kiállítás megtekintése kb. 3 órát vesz igénybe. A foglalkozásokhoz közvetlenül kapcsolódó tematikus részek kb.45 perc alatt járhatók be.
  • A foglalkozások időtartama max. 1,5 óra.
Januárban és februárban a Jövő Háza foglakozásaink középpontjában két kiemelt kiállítási téma, a SZÍV és az AGY működése, szimbolikája áll.

A Jövő Háza oktatási stúdiók óráira előzetes bejelentkezés szükséges.

Regisztráció és információ:
+36-1-438-5307

Budapest, 2006. január 20.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok