2023. március 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Változik az ingyen tankönyvre jogosultak köre

2006. november 16.
Az oktatási tárca tervei szerint változna az ingyen tankönyvre jogosultak köre: nem járna alanyi jogon az ingyen tankönyv a gyermeküket egyedül nevelőknek, és a három vagy több gyermeket nevelőknek sem. A törvénymódosításról az országgyűlés dönt majd - közölte Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára az MTI kérdésére csütörtökön.
Elmondta: ezt a forrást, ami mintegy hétmilliárd forint, benne hagyják a rendszerben, s azt az oktatási intézmények a tankönyvellátásra fordíthatják.

A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az ingyenes tankönyvellátást az iskolai tankönyvrendelés során biztosítani kell a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanulónak, aki: tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és rendszeresen gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Az átalakuló rendszer a szociális, rászorultsági elvet veszi figyelembe. Nem arról van szó, hogy nincs forrás, illetve hogy csökkenteni akarnák a rendelkezésre álló keretet - hangsúlyozta Arató Gergely, hozzátéve: a tervezett intézkedés a költségvetési egyensúlyt nem érinti.

Az ingyenes tankönyvellátásra fordított összeg a költségvetésben nem csökken, költségvetési megtakarítás nem keletkezik. Az esetlegesen fennmaradó összeget az intézmények kapják meg, akik ebből a forrásból elbírálhatnak egyedi eseteket.

A tárca azzal indokolja a változtatást, hogy a jelenlegi rendszer mechanikusan határozza meg, hogy kik jogosultak az ingyenes tankönyvtámogatásra. Így például a szociálisan nem rászoruló egyedülállók, és a többgyermekesek automatikusan kapják meg a tankönyveket. Arató Gergely példaként a magas fizetésű országgyűlési képviselőket említette.

Az államtitkár hangsúlyozta: aki rászoruló, az ebben a körben is megkapja majd ingyen a tankönyvet, ehhez a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról szóló igazolást kell bemutatnia.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok