2023. március 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató Gergely: anyagilag megbecsültebb lesz a minőségi oktatás

2008. május 29.
Anyagilag megbecsültebb lesz a minőségi oktatás, és a pályakezdő pedagógusoknak is magasabb béreket adnak, amit a közoktatási törvény módosítása tesz jogilag lehetővé - mondta az MTI megkeresésére csütörtökön Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a különböző pedagógus szakszervezetek megnyilvánulásaira reagálva.
Arató Gergely hozzátette, hogy az Új Tudás program keretében többletforráshoz jutnak a hátrányos gyermekek számára esélyteremtő és a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok, valamint az intézményvezetők.

Reményét fejezte ki, hogy ezek az intézkedések javítják a pedagógusok életkörülményeit, és elismerik azt a magas színvonalú munkát, amit sok pedagógus ma is végez. A jó minőségű pedagógus munka ugyanis a legfontosabb erőforrás a közoktatás számára - fogalmazott.

Meglátása szerint a 2007/2008-as tanév a konszolidáció éve volt, amikor a pedagógusok "kiszámítható jogi környezetben, szakmai és pénzügyi feltételek között dolgoztak". Az OKM államtitkára rávilágított, hogy ettől a tanévtől kezdve rátértek a tanévalapú tervezésre, ami azt jelenti, hogy már fél évre előre ismerik a tanárok következő időszak pénzügyi feltételeit.

Hangsúlyozta: a legutóbbi pedagógus-béremelés a kormány és a szakszervezetek közötti megállapodás alapján jött létre, ugyanakkor elismerte, hogy az utóbbi évben volt reálbércsökkenés a közszférában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban viszont jelentős béremelést kaptak az ezen a területen dolgozók.

A pedagógusnap kapcsán az államtitkár köszönetét fejezte ki a tanároknak, óvónőknek azért, hogy "nemcsak fenntartották és működtették a közoktatást", hanem részt vettek az esélyteremtő, kompetenciaalapú oktatás kidolgozásában. Ugyancsak pozitívumként említette, hogy előkészültek az iskolák és az óvodák az európai uniós pályázatok forrásainak befogadására.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok