2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Célunk, hogy a program minél szélesebb körű szakmai és politikai támogatást szerezzen

2008. április 9.
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetésén, Székesfehérváron, Hiller István oktatási és kulturális miniszter a korai fejlesztéssel és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatos programpontokról tájékoztatta a régió oktatáspolitikusait és intézményvezetőit. Ezzel a konferenciák sora ugyan lezárult, de a programról való társadalmi egyeztetés folytatódik - legközelebb április 10-én az Országos Köznevelési Tanács rendkívüli ülésén.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Emellett Hiller István a parlamenti pártok szakpolitikusaival is megkezdte a program egyeztetését. Eddig három párt képviselőivel találkozott, jövő héten a Fidesz-MPP és a KDNP szakpolitikusaival folytatódnak a megbeszélések.

A székesfehérvári konferencián Hiller István kiemelte, hogy a gyermek születésétől a hat éves koráig tartó időszak kiemelten fontos későbbi fejlődése szempontjából. "Szakítottunk azzal a gondolkodásmóddal, hogy a különböző tárcák kompetenciája legyen a kora gyermekkori fejlesztés. Az OKM szeretné ezt a területet komplexen kezelni" - jelentette ki a miniszter, aki elismerően szólt a hazai védőnői rendszerről, megköszönte az óvodapedagógusok munkáját is, és hangsúlyozta: ezt a területet nem átalakítani, hanem megerősíteni kell. "Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program az első olyan átfogó közoktatási koncepció, amely ennyire összetetten foglalkozik ezzel az életszakasszal és területtel" - tette hozzá a szaktárca vezetője.

Hiller István hangsúlyozta: "Célunk, hogy a program minél szélesebb körű szakmai és politikai támogatást szerezzen."

Fotó: Gordon Eszter

Új Tudás - Műveltség Mindenkinek konferencia-sorozat

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot 2008. március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetői a Pedagógusok Szakszervezete, a Kollégiumi Szövetség, a Magyar Védőnők Országos Egyesülete, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete, a Pozitív Országos Szakmai Egyesület, a Nevelési Tanácsadók Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete, a Gimnáziumok Országos Szövetsége vezetői előtt ismertették a program részleteit. A Közoktatás-politikai Tanács, az Országos Diákjogi Tanács, az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács is megtárgyalta, és támogatásáról biztosította a közoktatás, közkultúra fejlesztését megújító programot.*

A hét régió oktatáspolitikusai, intézményvezetői és pedagógusai is megismerhették az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot Miskolcon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Szekszárdon, Szegeden és Székesfehérváron (képünkön).

Fotó: Gordon Eszter

Az oktatási konferenciákon több mint 1250 pedagógus, intézményvezető, szakszervezeti vezető és helyi oktatáspolitikus, a program közművelődési elemeit bemutató rendezvényen pedig mintegy 180 közművelődési szakember vett részt. A rendezvények tapasztalatai alapján elmondható: jelentős a szakmai érdeklődés mind az oktatási, mind a közművelődési program iránt; az érintettek örülnek a társadalmi vita, a döntéshozókkal folytatott érdemi párbeszéd lehetőségének.

Politikai egyeztetés

Az OKM mindent megtesz annak érdekében, hogy az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program megvalósítását politikai konszenzus is segítse. A program körül formálódó társadalmi és szakmai támogatottságra építve Hiller István egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártok szakpolitikusaival is. Eddig három párt képviselőivel találkozott. Jövő héten a Fidesz-MPP és a KDNP szakpolitikusaival folytatódnak a megbeszélések.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program célja a magyar közoktatás - a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése -, illetve a közkultúra megújítása.

 
* Technikai okok miatt tévesen került be a felsorolásba az Országos Köznevelési Tanács, amellyel Hiller István oktatási és kulturális miniszter csak később, 2008. április 10-én ismertette az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program részleteit, így álláspontjukat sem ismerhettük korábban. A hibát javítottuk, az érintettektől elnézést kérünk.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok