2023. március 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: A hirtelen mondatok helyett a véleménykérésre kell helyezni a hangsúlyt

2008. április 8.
"Az Új Tudás a magyar közoktatás elmúlt tíz évének legjelentősebb korszerűsítő programja. Majdnem 140 milliárd forint sorsáról kell úgy dönteni, hogy a legjobb helyre kerüljön" - jelentette ki Hiller István az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetésének budapesti helyszínén.
A Városházán tartott konferencián az oktatási és kulturális miniszter a régió oktatáspolitikusait és intézményvezetőit tájékoztatta a pedagóguspálya presztízsének helyreállításáért tervezett programpontokról.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A pedagóguspálya presztízse és az iskolai biztonság kapcsán Hiller István arról beszélt, hogy a hirtelen mondatok helyett a véleménykérésre, a bölcsességre kell helyezni a hangsúlyt, s a közoktatásban felmerülő problémákat együtt - pedagógusok, diákok és szülők összefogásával - kell megoldani. "Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program is éppen az együttműködésből indul ki" - mondta a szaktárca vezetője.

Fotó: Gordon Eszter

A programot 2008. március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István miniszter. Ezután megkezdődött a társadalmi egyeztetés a szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetői a Pedagógusok Szakszervezete, a Kollégiumi Szövetség, a Magyar Védőnők Országos Egyesülete, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete, a Pozitív Országos Szakmai Egyesület, a Nevelési Tanácsadók Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete, a Gimnáziumok Országos Szövetsége vezetői előtt ismertették a program részleteit. A Közoktatás-politikai Tanács, az Országos Diákjogi Tanács, az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács is megtárgyalta, és támogatásáról biztosította a közoktatás és a közkultúra fejlesztését megújító programot.*

A hét régió oktatáspolitikusai, intézményvezetői és pedagógusai is megismerhették az Új Tudás - Műveltség Programot Miskolcon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Szekszárdon és Szegeden. Április 9-én, Székesfehérváron a programnak a korai fejlesztéssel és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatos elemei kerülnek megvitatásra.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program célja a magyar közoktatás - a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése -, illetve a közkultúra megújítása.
 
 
* Technikai okok miatt tévesen került be a felsorolásba az Országos Köznevelési Tanács, amellyel Hiller István oktatási és kulturális miniszter csak később, 2008. április 10-én ismertette az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program részleteit, így álláspontjukat sem ismerhettük korábban. A hibát javítottuk, az érintettektől elnézést kérünk.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok