2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István köszöntője az érettségiző diákokhoz

2008. május 5.
Kedves érettségiző diákok!

Idén 1165 helyszínen 125.546 diák tesz érettségi vizsgát.
Az érettségi mindenki életében az egyik legfontosabb állomás, az egyik legfontosabb lépés. Lépés az új felé, hisz bármely utat választják - akár dolgozó felnőtté válnak, akár folytatják tanulmányaikat -, az iskolában megszerzett tudás lehetőség a boldogulásra vagy a tudás további gyarapítására. A legtöbben Önök közül még csak most válnak növendékből felnőtté, de vannak, akik felnőttként vágnak neki az erőt próbáló feladatnak. Az elmúlt iskolaévek, a végigtanult délutánok, végigizgult felelések és a megszerzett tudás valóban azzá tették Önöket, amivé válni szerettek volna: tudatos, sokoldalú emberekké, akik tisztában vannak vele, mit akarnak az élettől, mernek dönteni, és a döntésükért felelősséget vállalni.

Elindulni mindig nagy kaland és egyben jelentős lépés. De az igazi kihívás csak ezután jön: végig is kell menni az úton. Az elkövetkező hetekben átesnek életük egyik nagy megmérettetésén, az érettségin, hogy azután mindenki az általa választott úton folytassa. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszer segítségével Önöknek, kedves diákok lehetőségük van a korábbiaktól eltérően - ahol külön kellett érettségi- és külön egyetemenként, főiskolánként eltérő felvételi vizsgát tenni - egy egységes követelményrendszer alapján megmérettetni az egyetemi és főiskolai felvételik során. E rendszerben az érettségi vizsga eredményei alapján számolják ki a felvételi pontokat, tehát csak egyszer kell vizsgázniuk. Természetesen ez nem jelent egyszeri esélyt, hisz mindenkinek - aki nincs megelégedve az érettségi vizsga eredményével vagy a választott felsőoktatási intézmény felvételi tárgyként olyan vizsga tárgyat határoz meg, amelyből még nem tett érettségi vizsgát, illetve az emelt szintű érettségi vizsga után járó többletpontokat szeretné megszerezni - módjában áll ismétlő, kiegészítő, illetve szintemelő érettségi vizsgát tenni a következő alkalommal. Egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból az előrehozott érettségire, és lehetőség van javító - illetve pótló érettségi vizsga letételére is.

2008-tól - tovább finomítva a rendszer hatékonyságát - megváltozott a felvételi pontszámítás: a megszerezhető pontok - a többletpontokkal együtt - 144 pontról 480 pontra emelkedtek, lehetővé téve ezáltal a precízebb mérést, a diákok tudásának pontosabb összevetését. Úgy gondolom, hogy a kétszintű érettségi rendszere sikeresnek bizonyult, mert igazságosabbá és kiszámíthatóbbá tette a magyar felsőoktatás felvételi rendszerét, nyitott vizsgarendszerével több esélyt nyújt a diákoknak, ösztönzőleg hat.

Tudom, hogy 42 ezren valamelyik felsőoktatási intézményben szeretnének tovább tanulni, és szerencsére nagyon sokan választották a felsőfokú szakképzést is. A magyar kormány oktatási minisztereként, ahogy eddig is, ezután is mindent elkövetek azért, hogy minőségcentrikus, európai színvonalú, tehetség-központú képzésben legyen részük. A magyar felsőoktatás valamennyi szereplője - tanárok, diákok, szakértők - jelenleg is együtt, közösen dolgozik azért, hogy az egyetemek és főiskolák valóban minőségi oktatást nyújtsanak, támogassák a nehezebb helyzetben lévő tehetségeket, és mindenekelőtt versenyképes diplomát adjanak hallgatóik kezébe. Ez a mi feladatunk és felelősségünk. A többi Önökön múlik.

Kedves érettségizők! Önök már egy olyan nemzedékhez tartoznak, amely tisztában van az értékeivel, nyelveket beszél, magabiztosan kezeli a 21. század technikai eszközeit. Ezekkel a képességekkel már jóval túltesznek rajtunk, a szülők generációján. És ez így van jól. Önök már nemcsak egymással, hanem London, New York, Sydney, Peking fiataljaival is versenyben állnak egy kíméletlenül erős, globális munkaerőpiacon. Akár tovább tanulnak, akár dolgozni kezdenek, két dologra mindig szükségük lesz: a megszerzett tudásra és kitartásra. Ezt a két dolgot mindjárt most, az előttük álló megmérettetésen alkalmuk nyílik bizonyítani. Sikeres érettségi vizsgákat, és tartalmas életet kívánok mindannyiuknak!

Dr. Hiller István
oktatási és kulturális miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok