2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István ma Szolnokon folytatta az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését

2008. március 13.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program országos vitasorozatának mai állomásán, a szolnoki főiskolán, a "Korszerű tudás - Tartalmi fejlesztés" című szakmai konferencián tartott előadást.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A szaktárca vezetője bevezető beszédében hangsúlyozta: az oktatás tartalmi fejlesztésének egyik legfontosabb feladata az írás, olvasás, számolás, szövegértés elsajátítása. Hiller István kiemelte: a kompetencia-alapú oktatás nem leváltja, hanem kiegészíti, eredményesebbé, sikeresebbé teszi a lexikális tudáson alapuló magyar oktatási rendszert.

A szolnoki rendezvényen Botka Lajosné országgyűlési képviselő hozzászólásában elmondta: kiemelt szerepet kell kapnia a nyelvi oktatásnak, hogy európai polgárokká válhassanak gyermekeink. Ma a nemzetközi kommunikáció nyelve az angol. Míg az Európai Unióban a gyermekek 90%-a, addig Magyarországon 70,4%-a tanul angolul.
A kormány célja, hogy 2010-től alanyi jogon biztosítsa az angol tanulást minden középiskolában, illetve megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy mindenki számára kiterjessze a nyelvi előkészítő évfolyam igénybe vételét 2010-től. Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program keretében azonban nemcsak a gyerekek nyelvtanulását segítjük: Szülősuli program keretében a következő 2 évben 20.000 szülő kaphat lehetőséget az angol nyelv tanulására.
Rózsa Endre országgyűlési képviselő arról beszélt a szolnoki konferencián: ugyancsak kiemelt cél a természettudományok hatékonyabb oktatása, a gazdasági növekedést tartósan megalapozni képes tudásháttér biztosítása. Ezért a kormány tervei szerint kiterjeszti a kompetencialapú fejlesztési programokat a természettudományos képzésre. Korszerűbb módszereket, eszközöket adunk a tanárok kezébe. Támogatjuk az integrált természetismeret érettségi bevezetését szorgalmazó elképzeléseket.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program a magyar közoktatás megújítását célzó intézkedések sora. Célja: a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése, illetve a közkultúra megújítása.

A programot március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután azonnal megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel. A szaktárca vezetője március 6-án a Pedagógusok Szakszervezete, március 7-én pedig a Kollégiumi Szövetség vezetői előtt ismertette a program részleteit. Mindkét szakmai szervezet támogatásáról biztosította az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot. Arató Gergely, az OKM államtitkára pedig ma részt vett az Országos Köznevelési Tanács ülésén, ahol megállapodtak abban: a tanács a következő, április 17-ei ülésén megvitatja az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot, annak országos társadalmi egyeztetése után.

Hiller István a jövő héten folytatja az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését. Március 18-án Szombathelyen "Intézményrendszer - mérés-értékelés" címmel tart az OKM konferenciát. Március 25-én Veszprémben ismerhetik meg a pedagógusok, oktatáspolitikusok az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program elemeit. Március 26-án Szekszárdon a közművelődés, közkultúra, március 27-én Szegeden az integráció, április 10-én Székesfehérvárott pedig a korai fejlesztés kérdései kerülnek megvitatásra.
Április 5-én Budapesten a "Pedagógus hivatás megbecsülése" című konferencián zárul az Új tudás - Új Műveltség Program társadalmi, szakmai vitája.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok