2023. március 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "A nyugodt fejlődés éve lesz a 2008-2009-es tanév"

2008. szeptember 4.
„A bővülő lehetőségek, a nyugodt fejlődés éve lesz a 2008-2009-es tanév” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Badacsonytomajban, amikor részt vett a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola és a Balatonfelvidéki Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanévnyitóján.

Fotó: Rudasy András
 
"Az iskoláknak két fő funkciójuk van: az oktatás és a nevelés. A jó iskola sosem választja szét a kettőt" - kezdte beszédét Hiller István, majd így folytatta: "Szilárd alapokra kell építeni. Ezért van szükség az alapkészségek továbbtanítására. Meg kell találni az egyensúlyt, a helyes irányt az alapkompetencia és a lexiális tudás között. Mindez persze akkor sikerülhet, ha a pedagógus - az iskola lelke - nagyobb megbecsültségnek és nagyobb tiszteletnek örvend."
Ezért az Új Tudás Program keretében az egyik legfontosabb pillér a pedagógus pálya presztízsének és tekintélyének emelése. Megközelítőleg 2 millió magyar állampolgárt érint majd közvetlenül az az évi 130-140 milliárd forint, amellyel bővül a magyar oktatás finanszírozása - szintén az "Új Tudás" révén.
 
 
Hiller István külön kiemelte: a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskolában példamutatóan együttműködnek a különböző települések. Az iskolát közösen működteti Badacsonytomaj, Ábrahámhegy és Badacsonytördemic önkormányzata. 170 tanulójuk számára biztosítják az informatikai oktatást, a nyelvtanulási lehetőséget; a diákok 8-10 szakkörből választhatnak. Képzőművészeti oktatás is folyik a Szín-Vonal Alapítvány szervezésében. Az alsó tagozatosok órarendbe épített néptánc-oktatásban részesülnek, amelynek folytatásaként felvételt nyerhetnek a Badacsony Táncegyüttes gyermekcsoportjába. Hiller István miniszteri keretéből 5 millió forinttal támogatta a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola programjait.
A tanévnyitó ünnepséget követően a tárcavezető átadta az Egry József országos képző- és iparművészeti pályázat díjait.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok