2023. március 30.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: változások az Új tudás programban

2008. április 17.
Több ponton módosult az Új tudás - műveltséget mindenkinek program az elmúlt hetek egyeztetései nyomán - közölte Hiller István szakminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
Az oktatási tárca vezetője elmondta, hogy az MDF-el és a KDNP-vel történt egyeztetés nyomán változik az eredeti elképzelésekhez képest a beóvodáztatási támogatás.

A juttatás akkor jár majd a tervek szerint, ha a gyermek az óvodai foglalkozások 75 százalékán részt vett. Erről az óvoda igazolást adna, és az első félév után 20 ezer, minden további félév után 10 ezer forintos támogatást kapnának a rászoruló, hátrányos helyzetű családok.

A miniszter szerint ezzel kizárható, hogy alibióvodások legyenek. Hiller István célként jelölte meg, hogy minél több gyermek járhasson óvodába.

A tárcavezető az MTI kérdésére, hogy hány új férőhelyre van szükség, és van-e valahol hiány, azt válaszolta: várhatóan 20-22 ezer gyermeket érint a javaslat. A tervek arra is kiterjednek, hogy az 1.500-nál kisebb lélekszámú településeken egységes óvodákat-bölcsődéket alakítanának ki.

Szintén módosul a pályakezdő pedagógusok bérpótléka; egy olyan variánst terveznek elkészíteni, amely koncentráltabban és rövidebb időre biztosítaná a juttatást. Az eredeti elképzelés szerint főiskolai diplomával a zsebükben havi 25, egyetemi végzettséggel 40 ezer forintos pótlékkal számolhatnak a pályakezdő pedagógusok.

A miniszter azt mondta, hogy bár május közepéig még zajlanak erről az egyeztetések, a tervek szerint a hároméves gyakornoki időt is figyelembe vennék. Ezenfelül pótlékban részesülne minden olyan pedagógus, aki hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

Hiller István szólt arról is, hogy a program néhány elemét már az idei évre előrehozzák, a kancelláriaminiszterrel és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel történt egyeztetés nyomán.

Így az integrációs programok, a tanárképzés területén várhatóan még az idei év utolsó harmadában meghirdetik a pályázatokat, közel 10 milliárd forint értékben.

Az év utolsó két hónapjában terveznek pályázatokat kiírni a tehetséggondozás területén is, közel 187 millió forint keretösszeggel.

Hiller István kiemelte: a programra jövőre összesen 40 milliárd forint költségvetési forrás és közel 90 milliárd forint uniós forrás áll majd rendelkezésre.
A program mintegy 90 százalékban törvénymódosítás nélkül megvalósítható, ami várhatóan jogszabályi változtatásokat igényel majd, az a deszegregáció területe - jelezte.

Hiller István beszámolt arról: az elmúlt hetekben 1.108 intézményvezetővel és iskolaigazgatóval, az intézményvezetők egyötödével egyeztettek a programról.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok