2023. március 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kormány szerdai ülésén döntött az Útravaló Ösztöndíjprogram módosításáról

2008. május 29.
A 4 elemből álló ösztöndíjprogram célja a halmozottan hátrányos helyzetű és a hátrányos helyzetű tanulók támogatása, valamint a természettudományok iránt érdeklődő diákok tehetséggondozása. A 2005 óta működő ösztöndíjprogram 2008-as pályázati kiírása a jövő héten, június első hetében megjelenik - mondta Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón.
A pályázatok honlapunkon és az OKM Támogatáskezelő honlapján (www.okmt.hu) tekinthetőek majd meg.

A tanulók egyéni mentorálásán alapuló esélyegyenlőségi ösztöndíjak elérték a szakmai célkitűzést, az ösztöndíjprogramba belépő diákok nagy részénél javul az iskolai eredményesség.
Az elmúlt években nemcsak a jelentkezők száma, hanem a programra fordítható összeg is nőtt, valamint bővült a pályázásra jogosultak köre. Jelenleg mintegy 20.000 halmozottan hátrányos helyzetű és hátrányos helyzetű diák és mentortanáraik részesülnek az Útravaló ösztöndíjaiból.

2008-ban körülbelül 2.2 milliárd forint áll rendelkezésre a program pályázatainak finanszírozására, ami részben a központi költségvetés által biztosított keretből, részben az MPA Képzési Alaprésze által biztosított keretből áll.

Egyszerűsített pályázati rendszer

A Kormány döntése nyomán a jövőben egyszerűbbé és gyorsabbá válik a pályáztatás. Az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló 152/2005. (VIII.2.) Korm. rendelet módosításával a Kormány pontosítja a pályázatra jogosultak körét. A rendeletmódosítás lehetővé teszi, hogy ezentúl elektronikus úton is benyújthassák pályázataikat a diákok és a mentortanárok, valamint az Út a tudományhoz ösztöndíjra jelentkező kutatócsoportok..

2008-ban lehetőség nyílik az idei ösztöndíjasok záró-beszámolóinak elektronikusan úton való benyújtására is. Így hamarabb sor kerülhet a mentori harmadik részélet megállapítására és kifizetésére.

Tehetséggondozó középiskolák esélyteremtő tevékenységének támogatása

Az Út a középiskolába program keretein belül a 2008/2009-es tanévben lehetőség nyílik arra, hogy az oktatási és kulturális miniszter által 2008. június elején kiírandó pályázaton Tehetséggondozó középiskola címet elnyert középiskolák - az iskola döntése alapján - a halmozottan hátrányos helyzetű 7. és 8. osztályos általános iskolai tanulók számára tehetség-kibontakoztató foglalkozásokat szervezzenek. A tehetség-kibontakoztatást, adekvát pedagógiai támogatást nyújtó középiskolai pedagógus kiemelt mentori ösztöndíjban részesül. A Kormány a 2008/2009-es tanévre 200 millió Ft-ot különített el erre a célra.

Az Útravaló ösztöndíjprogram elemei

1. Út a középiskolába program

A program a 7. és 8. osztályos diákokat és az őket segítő mentorokat (pedagógusokat) támogatja. Célja, hogy a diákokat felkészítse érettségit adó intézményben történő továbbtanulásra. A programba a diákok és mentorok közös pályázat útján a pályázó diákok közoktatási intézményének pályázata keretében kerülhetnek be.
A programban az ösztöndíj a diák számára 3.500 Ft/hó, a mentor számára pedig gyermekenként 4.000 Ft/hó (mindkettőt 10 hónapon át kapják). A havi ösztöndíjon felül a mentor a tanév zárása után tanulónként max. 35 000 Ft támogatást kaphat.
A program keretében kerül meghirdetésre a tehetséggondozó középiskolák esélyteremtő tevékenységének támogatása. A 2008/2009-es tanévben mód nyílik arra, hogy az oktatási és kulturális miniszter által 2008. június elején kiírandó pályázaton Tehetséggondozó középiskola címet elnyert középiskolák - az iskola döntése alapján - a halmozottan hátrányos helyzetű 7. és 8. osztályos általános iskolai tanulók számára tehetség-kibontakoztató foglalkozásokat szervezzenek. A tehetség-kibontakoztatást, adekvát pedagógiai támogatást nyújtó középiskolai pedagógus kiemelt mentori ösztöndíjban részesül. A Kormány a 2008/2009-es tanévre 200 millió Ft-ot különített el erre a célra.

2. Út az érettségihez program

A program az érettségit adó középiskolában tanuló 9-12. osztályos diákokat, valamint a 6 évfolyamos középiskolában tanuló 7-12. osztályos diákokat és az őket segítő mentorokat (pedagógusokat) támogatja. Célja, hogy a diákokat támogassa középiskolai tanulmányaik során. A programba a diákok és mentorok közös pályázat útján kerülhetnek be. A programban az ösztöndíj a diák számára 4.500 Ft/hó, a mentor számára pedig gyermekenként 4.000 Ft/hó.
A havi ösztöndíjon felül a mentor a tanév zárása után tanulónként max. 40 000 Ft juttatásban részesülhet.

3. Út a szakmához program

A program a szakiskolai és szakközépiskolai diákok hiányszakmára való beiskolázását ösztönzi, valamint az őket segítő mentorokat támogatja. Célja, hogy a későbbiekben megkönnyítse a munkavállalást, az ösztöndíjasok vállalkozóknál hiányszakmákban folytassák gyakorlati képzésüket. A programban az ösztöndíj a diák számára 4.000 Ft/hó, a mentor számára pedig gyermekenként 4.000 Ft/hó (mindkettőt 10 hónapon át kapják). A havi ösztöndíjon felül a mentor a tanév zárása után max. 25 000 Ft juttatásban részesülhet.

4. Út a tudományhoz program

A pályázat célja a természettudományok, műszaki tudományok és a matematika iránt érdeklődő diákok tehetséggondozása, célja, hogy elősegítse a kiemelkedő teljesítményű diákok további fejlődését. A programban való részvétel közös tanár-diák projekttel, kutatásokkal, innovációkkal pályázható meg. Pályázatot egy kutató tanár és vele együtt 1-5 középiskolai diák nyújthat be. A pályázaton maximum 400.000 forint támogatás nyerhető el egy-egy kutatási téma vizsgálatára, amely a programhoz szükséges eszközök vásárlására, tanulmányutak költségeinek fedezésére használható, illetve az elnyert összeg max. 25%-áig ösztöndíj fizethető a projektben résztvevőknek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok