2021. június 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nincs új szabály az osztályok létszámáról és a finanszírozásról

2008. augusztus 26.
Semmilyen új szabály, változás nem várható az iskolai osztályok átlaglétszámát és a finanszírozást tekintve most szeptembertől - közölte Arató Gergely, az OKM államtitkára a Magyar Nemzet keddi számában megjelentekre reagálva.
A napilap arról írt, hogy szeptembertől az oktatási tárca olyan intézkedést léptet életbe, amely szerint az állami támogatás feltételeként az eddiginél magasabb osztálylétszámot kell teljesíteniük az iskolának. A lap közlése szerint eddig az állami támogatás feltétele az volt, hogy a felső tagozat kezdetén, vagyis az ötödik osztályban legalább az előírt átlaglétszám 60 százalékát, vagyis 14 főt kellett elérnie az osztálylétszámnak. Az új intézkedés a feltételt 75 százalékra, vagyis 17 főre emeli az újonnan létrejövő társulásoknál.

Arató Gergely elmondta: az iskolai osztályok átlaglétszámára és maximális létszámára vonatkozó szabályozások 1996 óta változatlanok és most szeptemberben sem lesz módosulás.

Hozzátette: a támogatás alapja a törvényben rögzített átlaglétszám. A finanszírozási metódus ugyanakkor két évvel ezelőtt lépett életbe, s az akkor belépett első, ötödik és kilencedik évfolyamokon kellett a jogszabályban rögzített átlagos létszámot figyelembe venni. Ugyanazokra az évfolyamokra ugyanaz a szabály érvényes a továbbiakban is - mondta az államtitkár.

A finanszírozási rendszer lényege, hogy az alapnormatíva csoportokat finanszíroz, és átlag-csoportlétszámot vesz figyelembe: aki tehát kisebb csoportot működtet, az valamivel kevesebbet, aki nagyobbat, az magasabb támogatást kap, mint az átlag. Efölött pedig többlettámogatást kaphatnak a társulásban működő intézmények.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok