2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakterületének tájékoztatója a közoktatási intézményekben szervezett aláírásgyűjtésről

2008. január 22.
[A tájékoztatóban foglaltak nem kötelezőek.]

Az óvodákban, iskolákban és kollégiumokban a nevelő- és oktatómunka nem lehet eredményes, ha nincsen kölcsönös bizalomra épülő, harmonikus légkör. Ennek alapja a nevelőtestület tagjainak és az intézmény vezetőinek egymással és a szülőkkel való együttműködése, a pedagógusok, a szülők és a tanulók egymás iránt tanúsított kölcsönös tisztelete.

Meglehetősen megnehezíti az ilyen légkör kialakítását, fenntartását, ha az intézményvezetők a pedagógusoktól, a pedagógusok a szülőktől, esetleg a tanulóktól a neveléshez, oktatáshoz nem szorosan tartozó kérdésekben aláírásgyűjtést kezdeményeznek, vagy abban közreműködnek

Indokolt ezért, hogy az intézményvezetők visszautasítsanak minden olyan aláírásgyűjtésben való közreműködést, amely nem egyeztethető össze a közoktatásról szóló törvény alapelvével: a gyermek, a tanuló, a szülő és az alkalmazott nem késztethető lelkiismereti, világnézeti, politikai meggyőződésének megvallására, megtagadására. Valamely kérdésben az aláírás megadása vagy megtagadása alkalmas lehet arra, hogy az érintettre nézve következtetést vonjanak le.

Az elmúlt években és a közelmúltban is előfordult, hogy politikai szervezet, szakszervezet, társadalmi szervezet kezdeményezett aláírásgyűjtést közoktatási intézményekben. Miután az intézmény vezetője felel az intézmény szakszerű, hatékony, törvényes működéséért, neki kell mérlegelnie azt is, hogy az aláírásgyűjtés összeegyeztethető-e a közoktatásról szóló törvényben foglaltakkal.


Oktatási és Kulturális Minisztérium
Közoktatási Szakállamtitkár Titkársága
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok