2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az oktatási miniszter és a Fidesz alelnöke az Új tudás programról

2008. április 14.
Várhatóan a héten lezárulnak az egyeztetések az "Új Tudás - Műveltséget Mindenkinek" programról - közölte Hiller István szakminiszter, miután találkozott hétfőn a Fidesz alelnökével a fővárosban.
Ezt követően mintegy két-három hét alatt végiggondolják és beépítik az elhangzott javaslatokat, s várhatóan május közepére elkészülhet a végleges koncepció.

A miniszter felidézte, hogy az elképzelésekről az elmúlt másfél, két hónapban szakmai, civil szervezetekkel és politikai pártokkal egyeztetett. Ezeket összegezve úgy látja, hogy a program szakmai támogatása jelentős, s a program egészét a "meghatározó többség" támogatja. További egyeztetések várhatók ugyanakkor még néhány elemről, így a pályakezdő pedagógusok pótlékáról.

A korai fejlesztéstől a tanárképzésig ívelő program évente 130-140 milliárd forint pluszforrást juttat a közoktatásba, kétharmad részt uniós, egyharmad részt - mintegy 40 milliárdot -költségvetési forrásból 2009-től - emlékeztetett.
A miniszter több ízben is külön kiemelte, hogy a Fidesz szakpolitikusai elfogadták a meghívását és fontosnak tartotta a tárgyalást.

Pokorni Zoltán - aki külön nyilatkozott az újságíróknak - úgy fogalmazott: örülnek, hogy a beszélgetésre sor került, s Hiller István kétéves miniszterség után szóba állt az ellenzékkel.

"Nyilván ez már a kisebbségi kormányzásra való felkészülés" - mondta.

A minisztertől tájékoztatást kaptak a programról - válaszolt arra a kérdésre, hogy egyeztetés történt vagy tájékoztatás.

A korábbi oktatási miniszter felidézte, hogy először Medgyessy Péter idején fogott a kormány egy igen nagy ívű és súlyos következményekkel járó osztogatásba, majd az első Gyurcsány-kormány kezdett el osztogatni. Ebbe roppant bele a magyar gazdaság - mondta.

Most a hitelét, szavahihetőségét vesztett második Gyurcsány-kormány egy harmadik osztogató politikát kíván kezdeni. Ennek a magyar gazdaságra gyakorolt hatása megjósolható. Miközben hajszálon függ a magyar államháztartás finanszírozhatósága, egy félezer milliárdos pluszprogram bejelentése legalábbis vakmerő vállalkozás - fejtette ki a fideszes szakpolitikus.

A programban sok szép szó szerepel, de nem a szavakkal szokott probléma lenni, hanem a tettekkel - mondta Pokorni Zoltán.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok