2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Uniós pályázatok decembertől az oktatás fejlesztésére

2008. november 21.
A közoktatásban a kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtésére, a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének javítására összesen mintegy 17,5 milliárdos uniós pályázati keret nyílik meg december 1-től - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
A pályázat célja, hogy az oktatási intézményekben a használható tudás megszerzését segítsék, azaz a gyermekek megtanuljanak hatékonyan írni, olvasni, számolni, "jól tanulni", és fejlődjenek a szociális kompetenciáik - fejtette ki tárca illetékese.

Arató Gergely elmondta: két-háromszáz pályázatra számítanak, az elnyerhető támogatás pályázatonként 5-25 millió forint lesz.

A pályázatokat 2009. február 16-ig lehet benyújtani.

Még majdnem tíz napig lehet az esélyegyenlőségi programokra jelentkezni, a keretösszeg 1,7 milliárd forint. Ennek a pályázatnak a célja többek között az iskolai szegregáció csökkentése, a halmozottan hátrányos helyzetűek rendszeres óvodáztatásának biztosítása, a diákoknak a minőségi oktatás biztosítása.

Az elnyerhető támogatás ez esetben 15-100 millió forint, a tárcánál 20-45 kérelemre számítanak.

December 15-ig lehet kérelmeket benyújtani a felsőoktatási tudományos eredmények elismerését segítő felhívásra. A pályázat célja, a magyar tudományos élet hazai és nemzetközi elismertségének javítása, a fiatal kutatók ösztönzése és a tudományos munka feltételeinek biztosítása, szakkollégiumok támogatása. A pályázati keretösszeg 1,5 milliárd forint, egy-egy kérelmező 5-150 millió forintot kaphat, s 25-35 pályázattal számolnak a tárcánál.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy már sikeresen lezárult a közoktatás tartalomfejlesztését célzó pályázat, amelynek keretösszege 13,5 milliárd forint volt, a felsőoktatás területén a kutatási eredmények hasznosulását elősegítő pályázatra 3,3 milliárd forintra lehetett jelentkezni, a felsőoktatási kutatások támogatására pedig 8 milliárd forint állt rendelkezésre.

Arató Gergely hangsúlyozta: az oktatás fejlesztésének, tartalmi, szakmai megújításának legnagyobb lehetősége az uniós pályázatok jó és hatékony felhasználása. Ezek a források a magyar közoktatás számára sosem látott fejlesztési lehetőséget nyitnak meg - hangoztatta.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok