2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megállapodás az Arany János Tehetséggondozó Programról

2009. január 20.
Megállapodott az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) vitatott pontjairól keddi, budapesti egyeztetésén Hiller István oktatási miniszter és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a program egykori elindítója - derült ki a megbeszélés után, amelyről a felek külön-külön tájékoztatták az újságírókat.
Hiller István közölte: a programban biztosított 555 hely további hatvannal bővül majd, s pályázni ezekre a helyekre február 20-ig lehet. A pályázaton azok is részt vehetnek, akik korábban jelentkeztek a programra, de nem kerültek be.

A miniszter és Pokorni Zoltán egyaránt sikeresnek és eredményesnek ítélte a megbeszélést.

Az egyeztetést azután kezdeményezte Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter, aki 2000-ben elindította a programot, hogy az AJTP-ben részt vevő intézmények levélben fordultak Hiller Istvánhoz, kifogásolva a beiskolázási feltételek megváltoztatását.

Levelükben azt írták, hogy a hátrányos helyzetű kategóriába be nem sorolható, de rászoruló tanulók aránya a felvettek legfeljebb 10 százaléka lehet, ami osztályonként maximum három tanulót jelent, fél osztályt indító iskolákban pedig csak egy diákot. Ezzel szemben az előző évek tapasztalatai alapján országos összesítésben (területileg eltérő arányban) a felvettek fele olyan rászoruló, aki "nem fér be" a törvényileg szabályozott hátrányos helyzetű kategóriába. Pokorni Zoltán hétfőn a program résztvevői közül több intézménnyel külön is egyeztetett.

Hiller István a keddi megbeszélés után elmondta: az AJTP helyes kezdeményezés és jó irány. A programot az idén és hosszú távon is továbbviszik, és fejleszteni szeretnék. Így lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők számát növeljék, s hogy a tehetséges, de nehéz helyzetű diákok ne kerüljenek hátrányba.

Hozzátette, hogy szerdán egyeztetést kezd a programban részt vevő intézmények egyesületeinek képviselője és a szaktárca főosztályvezetője a hosszú távú lehetőségekről is. Hosszú távon az a cél, hogy a regionális különbségeket is figyelembe vegyék. A tanév végéig pedig közösen szeretnék kialakítani a program ilyen irányú feltételrendszerét - mondta Hiller István. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy tavaly 960-an jelentkeztek a programba, az idén pedig eddig 935-en pályáztak.

Pokorni Zoltán azt mondta: a program érdekében fontos, hogy megegyezés született. Mint hozzáfűzte, a Hiller István által javasolt módon az idén szavatolható, hogy ne maradjanak ki a rászoruló gyerekek a programból.

Közölte: bízik abban, hogy az oktatási tárca a programban részt vevő intézményekkel együtt elvégzi a szükséges teendőket az AJTP működésének hosszú távú garantálása érdekében.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok