2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési program Konferencia

2002. november 28.
COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési program Konferencia Budapesten (Óvodai Nevelés, 2002. november - 9. szám).

ÓVODAI NEVELÉS - 2002. november - 9. szám

COMENIUS 2000

közoktatási minőségfejlesztési program

Konferencia BudapestenKonferencia keretében október 17-én oklevelek átadására került sor Budapesten a COMENIUS 2000 program I. modellje értékelését követően. Sipos János az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára, és Orosz Lajos a Közoktatási Minőségfejlesztési Programigazgatóság igazgatója egyetértett abban, hogy ez a konferencia nem jelenti a program lezárását, csupán a folytatást tervezik más módon. Mint azt más fórumokon is jelezte értelmetlen és kidobott pénz lenne a Comenius programba fektetett összeg, ha ezt az innovációs folyamatot most megállítanák. Ellenben egyetért azokkal a pedagógusokkal, akik szerint indokolatlanul nagy támogatásban részesültek a szakértők az intézményekkel szemben.

A folytatást az Oktatási Minisztérium honlapjáról megnyitható tudásportál biztosítja. Ez a minőségbiztosítási adatbázis többek között programcsomagokat, tanártovábbképzést, adaptálható programok publikálásának lehetőségét, szakmai fórumot, vitát is nyújt az internetes hozzáféréssel rendelkező pedagógusoknak. Az I-es modellben résztvevő intézmények az ígéret szerint ingyen juthatnak számítógéphez

Mivel a közoktatási minőségfejlesztés kilépett a kísérleti stádiumból, ma már rendszeres tevékenységgé válva, a normatív támogatását is meg kell oldani. Az intézmények erre európai támogatásokat is igénybe vehetnek, megpályázhatnak, hiszen a minőségfejlesztés szerepel a Nemzeti Fejlesztési Tervben.

A Comenius Programiroda azoknak az intézményeknek a jelentkezését is várja, amelyek ebbe a tevékenységbe belekezdtek az államilag támogatott intézményeken kívül (1054 Budapest, Báthory u. 10., tel.: 473-3665).

A minőségfejlesztés az elkövetkező években az oktatáspolitika egészét átfogó, a politika több más elemét is meghatározó elvvé válhat.

A különböző szakmai felfogások számára egyaránt elfogadható minőségértelmezés akkor fogalmazható meg, ha a minőségfejlesztés megvalósítása kellően tág és differenciált cél- és eszközrendszerhez kapcsolódik. A minőségfejlesztés bevezetésének további feltétele az, hogy a minőség fogalmáról és a minőség biztosításának vagy fejlesztésének lehetséges eszközeiről széleskörű nyilvános párbeszéd alakuljon ki.

A minőségbiztosítás problémái:

  • Hogyan ellenőrizhető a közösen megalkotott szabályozók betartása, a jogállamiság megvalósulása a közoktatás területén?

  • Hogyan értékelhető az oktatási szakmai munka eredményessége, hatékonysága úgy, hogy az segítse mind az intézményi fejlesztő munkát, mind az irányítói tájékozódást?

  • Hogyan lehet gondoskodni az intézményi belső munka folyamatos javításáról?

  • Hogyan teremthető meg, illetve fejleszthető a helyi oktatásirányítási kompetencia?

A megadott válaszok után a következő célok megvalósítása várható:

  • Minden gyermek és fiatal számára biztosítani kell annak lehetőségét, hogy - függetlenül lakóhelyétől, szülei anyagi helyzetétől - minőségileg garantált, a felemelkedés esélyét biztosító óvodai ellátáshoz, iskolai neveléshez, szakképzéshez és felsőoktatási képzéshez jusson.

  • Az egyes óvodákban, iskolákban, szakképző és felsőoktatási intézményekben zajló oktató-nevelő munka színvonala, hatékonysága a fiatalok, a szülők, a fenntartók (helyi közösség) és a központi oktatásirányítás számára egyaránt látható legyen.

  • Szükséges az iskola-, óvodafenntartó önkormányzatok szakmai munkájának minőségi javítása, a helyi oktatásirányítói kompetencia biztosítása.

  • A szakképzésben növelendő a képzési szerkezet rugalmassága és munkaerőpiaci orientáltsága.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok