2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

EU Network Evaluation in School Development

2002. november 12.
Az "Iskolai értékelés" (Evaluation in School Development) EU Network ismertetése.

EU Network "Evaluation in School Development"

Az "Iskolai értékelés" (Evaluation in School Development) EU Network 2001. novemberében alakult, az Osztrák Oktatási Minisztérium kezdeményezésére. A Network koordinátori feladatait jelenleg - az Osztrák Oktatási Minisztérium megbízásából - az Interkulturelles Zentrum nevű non-profit szervezet látja el.

Az "Evaluation in School Development"EU Network megalakulásának előzményei

1. Az 1997/1998-as tanévben az EU Socrates program keretében 18 európai országból 101 középiskola részvételével megvalósult "A minőség értékelése az iskolai oktatásban" c. EU pilot projekt, amelynek záró konferenciáját 1998. novemberében Bécsben tartották meg. Ausztria aktív részt vállalt a projekt megvalósításában és monitoringjában is. Az EU szakértők a Program zárójelentésében fogalmazták meg az iskolai értékeléssel kapcsolatos ún. Bécsi Ajánlásokat.

2. 1999. novemberében -az osztrák EU elnökség idején- az Osztrák Oktatási Minisztérium a témában egy nemzetközi konferenciát szervezett "Evaluation in School Development" (Iskolai értékelés) címmel. A Pamhagen Konferencia fő célkitűzése az volt, hogy

  • hangsúlyozza és erősítse az iskolai minőségértékelés terén kialakult megközelítés jelentőségét és fontosságát, valamint hogy terjessze az EU Pilot Project "filozófiáját" az Európai Unió határain kívül is.
  • tárja fel a részt vevő országok között a jövőben ezen a területen folytatandó együttműködés lehetséges formáit.

Pamhagenben 21 európai ország, valamint az Amerikai Egyesült Államok oktatási minisztériumainak, iskolai szakfelügyeletet ellátó intézményeinek képviselői, felsőoktatási szakemberek és oktatáspolitikusok vitatták meg az iskolai minőség-értékelés új lehetőségeit és kihívásait, az európai minőségfejlesztési modellek és az iskolából kiinduló legjobb szakmai gyakorlatok összehangolásának lehetséges módszereit.

A résztvevők elhatározták, hogy az egyes országok minőségértékelésért felelős nemzeti szervezeteinek részvételével és együttműködésének támogatására nemzetközi hálózatot alakítanak, amelynek számos EU-EFTA tagország (pl. Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Norvégia, Skócia, Svédország) és a közép- és kelet-európai országok közül pedig Csehország, Észtország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Szlovákia és Szlovénia lett a tagja.

A hálózatban való részvétel lehetőséget kínál a tagországokban folyó iskolai minőségfejlesztési programok és modellek, mérés-értékelési rendszerek és módszerek bemutatására és terjesztésére. Országonként két fő delegálható a hálózatba, a jelölésre az adott ország oktatási minisztériuma jogosult. A hálózat évente egyszer szakmai konferenciát szervez tagjai részére, valamint segíti az információcserét, a módszertani és szakmai tapasztalatcserét a tagok között, E célból létrehozta a "Virtual Platform" (Virtuális Fórum) nevű honlapját, amelynek címe: http://groups.yahoo.com/group/quael.

A 2001-ben kialakított munkarend szerint a hálózat a következő éves találkozóját 2002. novemberében Bécsben, 2003-ban Dániában, 2004-ben pedig Magyarországon tartja.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok