2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Minőségbiztosítás és a Comenius 2000 program az új oktatáspolitikában

2002. szeptember 17.
A PTMIK minőségfejlesztési irányvonalai - 2002.

Minőségbiztosítás és a Comenius 2000 program az új oktatáspolitikában

(A PTMIK minőségfejlesztési irányvonalai - 2002)Az 1999-ben megkezdett Comenius közoktatási minőségfejlesztési programban jelenleg kb. 1800 intézmény vesz részt. Első harmaduknál most júniusban befejeződik, a második harmadban 2003. nyaráig fut a Comenius program, míg az utolsó harmad (közel 600 intézmény) szeptemberben kezdi a programot. Nem lehet kérdéses, hogy az intézményekben megkezdett munkát folytatni kell, a programot az eredeti szerződések szerint meg kell valósítani és az ehhez szükséges forrásokat biztosítani szükséges (ez 2003-04-ben még 844 millió forint szerződésben vállalt kötelezettséget jelent.)

A Comenius minőségfejlesztési program alapvető célkitűzéseivel az oktatási kormányzat egyetért, ezt folyamatosan, minden lehetséges fórumon kinyilvánította. Ugyanakkor a Comenius program megvalósulását rendkívül költségesnek és sok esetben formálisnak látjuk. Célunk, hogy a Comenius program erényeinek megőrzésével a közoktatás minőségfejlesztésének racionálisabb, hatékonyabb és az intézmények működéséhez, a pedagógusok szakmai munkájához jobban illeszkedő útját találjuk meg.Hogyan tovább?

A minőségfejlesztési program továbbfejlesztéséhez fel kell mérni, mit profitáltak ténylegesen az intézmények a programból, melyek azok az elemek, amelyeket a résztvevők valóban hasznosnak, előre vivőnek minősítettek. (Erre az első 320 intézmény munkáját értékelő 2002. őszi zárókonferencia-sorozat alkalmasnak látszik.)

Az új kormányzat elkötelezett a minőségi közoktatás iránt. Ám át kell helyezni a hangsúlyt az a tudásszint-vizsgálatok, az állami vizsgarendszer fejlesztésére, a pedagógiai kultúra emelésére (egységes pedagógusképzés, továbbképzés), a szűkebb értelemben vett minőségfejlesztés területén pedig az intézményértékelés és a minőségtanúsítás támogatására.

A Comenius-program monopolhelyzetét feloldva szélesebb körben kell terjeszteni az intézményi minőségfejlesztés rendszerét. Új, az intézmények tartalmi munkájának fejlesztésére is figyelmet fordító eljárásokkal bővítjük a minőségfejlesztési programválasztékot.

A Comenius program III. és Fenntartói modelljét az oktatáspolitika stratégiai célkitűzéseihez (regionális és kistérségi együttműködések, a gyermekek hatékonyabb képességfejlesztését elősegítő szerkezetű és programú iskolák) illeszkedve célszerű továbbgondolni.A fenti célkitűzések elérése érdekében

  • akkreditálni kell más minőségfejlesztési-intézményfejlesztési modelleket

  • akkreditálni kell tanúsítási eljárásokat

  • pályázati rendszerrel vagy más formában (esetleg normatív támogatással) hozzá kell járulni ahhoz, hogy 5 évente (a vezetői ciklussal párhuzamosan) megújítsa az intézmény a minőségtanúsítását (5 éves folyamatos belső intézményfejlesztés szabályozott intézmény- és vezetői értékelési rendszerrel, minőségtanúsítással)

  • az intézményi értékelési és fejlesztő munkához valós segítséget jelentő módszertani anyagokat kell fejleszteni és közzétenni, bővíteni kell az oktatásirányítás értékelés-módszertani szolgáltatásait

  • bővíteni kell a minőségfejlesztési képzések választékát (Alapismeretek; Önfejlesztő iskola-típusú, tréningszerű továbbképzések az iskola belső fejlesztése érdekében; vezetésmódszertan; változásmenedzsment; szervezeti kultúra fejlesztése; mérés, értékelés)Szervezeti keretek

A közoktatási minőségfejlesztési program irányítása továbbra is az Oktatási Minisztérium közvetlen szakmai irányításával, a Pedagógus-továbbképzési Központ szervezetén belül történik. A szervezeti egység a PTMIK Minőségfejlesztési Programirodája, amelyen belül a Comenius program továbbvitele is folyik (lehetőség szerint egyszerűsítve, hatékonyabbá, szolgáltató szemléletűvé téve azt).Pilisborosjenő, 2002. június 25.

Pertl Gábor

(ügyv. ig.) ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok