2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjat

2004. november 22.
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Harmath Károly történész, könyvkiadó és Tímár Ágnes nyugalmazott apátnő vehette át a Fraknói Vilmos-díjat hétfőn. Az elismerést Hiller István kulturális miniszter nevében Vass Lajos politikai államtitkár nyújtotta át a díjazottaknak.

MTI - Erdő Pétert a magyar teológiai és közéleti munkássága, több mint kétszáz szaktanulmány és tizenhat monográfia az egyházjog és a középkori kánonjogtörténet köréből tette érdemessé a díj elnyerésére - mondta Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, a díjazottat méltatva.

Erdő Péter bíboros, prímás sokat tett a határon túli magyar katolikusság érdekében - hangsúlyozta az egyetem rektora.

Harmath Károly történész, Szent Ferenc rendi szerzetes pap a délvidéki magyarság, ezen belül a katolikusság meghatározó egyénisége. Az általa alapított Agapé Kiadó keretében olyan tevékenységet folytat, amely a bácskai és a bánáti magyarság helyben maradását segíti elő - mondta Török József teológia professzor a díjazottat méltatva.

Tímár Ágnes apátnő egyházszervező tevékenységéért, tudományos munkájáért és kulturális, szociális elkötelezettségéért kapta a díjat - mondta Tomka Miklós, a Fraknói Vilmos kuratórium elnöke. A Tímár Ágnes által létrehozott alapítvány a fiatalok nevelésével, az anyagilag rászorult mozgáskorlátozott betegek ellátásával foglalkozik - fűzte hozzá

A díjat minden évben Fraknói Vilmos halálának évfordulója alkalmából adják át. Az elismerés azoknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a teológia, a filozófia vagy az egyháztörténelem területén, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését.Fraknói Vilmos történetíró, egyháztörténész 1843. február 27-én született Ürményben (Nyitra megye). Történelmi munkáiban az egyháztörténelem és az egyetemes magyar történelem olyan nagy alakjainak állított emléket, mint Szent István, Nagy Lajos, Hunyadi Mátyás, II. Rákóczi Ferenc, illetve Pázmány Péter és Vitéz János. 1924. november 20-án hunyt el Budapesten.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok