2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Az OKM év végi összefoglalója - múzeumi terület

Az Alfa program a magyar múzeumi modernizáció 2002-ben megfogalmazott átfogó fejlesztési koncepciójának, ill. középtávú stratégiai tervének első megvalósítási üteme. A 2004 óta futó program 2007-ben is jelentős eredményeket hozott.
2007. december 28.

Az OKM év végi összegzése - közművelődés

Elkészült az új közművelődési stratégia, valamint a Közművelődés Minőségfejlesztési Programja, sikeresen folytatódott a Közkincs program, az Europa Cantat pedig új otthonra lelt a Magyar Kórusok Házában - többek között ezek az elmúlt év legjelentősebb eredményei a közművelődés területén.
2007. december 22.

Reneszánsz Év - megkezdődött a népszerűsítő kampány

Megkezdődött a Reneszánsz Év - 2008 elnevezésű programsorozat népszerűsítő kampánya - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő Reneszánsz Programiroda csütörtökön az MTI-t.
2007. december 21.

Kulturális pillért kapott a Roma Integráció Évtizede Program

Fotó: Gordon Eszter
Évzáró-évértékelő összejövetelt hívott össze csütörtökön este az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) roma ügyekért felelős stratégiai főtanácsadója, Kállai Katalin. Az eseményen megjelent Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára.
2007. december 21.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház új igazgatója

Alföldi Róbert
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a bírálóbizottság javaslata alapján és a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával Alföldi Róbertet nevezi ki a Nemzeti Színház igazgatójának 2008. július elsejétől. Az új főigazgatónak 2008. január 1-jétől 2008. június 30-ig együtt kell működnie a Nemzeti leköszönő főigazgatójával, Jordán Tamással az átadás-átvétel végrehajtásában, és ez idő alatt önállóan kell előkészítnie a 2008/2009-es évadot.
2007. december 20.

Beemelték az első mocsárciprust a konzerváláshoz épített munkapavilonba

MTI Fotó: Vajda János
Beemelték szerdán az első bükkábrányi mocsárciprust a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött épült munkapavilonba, amelyben a csaknem nyolcmillió éves ősfák végleges konzerválását végzik majd.
2007. december 19.

Fenntartotta korábbi javaslatát a Nemzeti Színház igazgatói pályázatait értékelő szakértő testület, miután hétfőn reggel ismét tanácskozott

A múlt héten Hiller István szakminiszternek elküldött javaslatukat a bizottság tagjai azt követően is változatlanul hagyták, hogy pénteken két pályamunka kiegészített, teljes anyagát kézhez kapták.
2007. december 17.

Megemlékezés Kodály Zoltán sírjánál

Fotó: Gordon Eszter
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vasárnap délelőtt megemlékezést tartott Kodály Zoltán sírjánál, a Farkasréti temetőben a zeneszerző 125. születésnapja alkalmából. Ezzel a kettős évforduló - 40 éve halt meg Kodály - tiszteletére rendezett jubileumi év a záráshoz érkezett.
2007. december 17.

Mustra 2007 - megnyílt a KÖH évzáró kiállítása

Mustra 2007 címmel az örökségvédelem ez évi eredményeit bemutató kiállítás nyílt pénteken Budapesten; a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tárlatát Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára nyitotta meg.
2007. december 14.

Hiller István éves beszámolója az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt

Az oktatási és kulturális miniszter szerint az elmúlt másfél év azt bizonyította, hogy a kultúrpolitika az oktatásüggyel közös minisztériumi forma keretein belül is meg tudta őrizni pozícióit. Hiller István erről az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága előtt beszélt éves meghallgatásán szerdán Budapesten.
2007. december 13.

Kodály maraton a Zeneakadémián

Fotó: Gordon Eszter
A Kodály Zoltán kórusművei, kamara- és nagyzenekarra, szólóhangszerre írt darabjai, valamint dalai hangzanak el neves művészek előadásában szerdán a Zeneakadémián; a 12 órán át tartó "maratont" a jubileumi Kodály év keretében rendezik a fővárosban.
2007. december 12.

Schneider Márta olasz állami kitüntetést kapott

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta kulturális szakállamtitkárt a két ország közötti kulturális kapcsolatok megerősítése terén elért sok éves eredményeiért az olasz elnök, Giorgio Napolitano az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Fokozatával tünteti ki.
2007. december 12.

Együtt a zenével

Karácsonyi hangversenyre készül a Bel Canto Operatársulat, akik december 16-án rendezik meg a roma és nem roma művészek karácsonyi hangversenyét a Belváros-Lipótváros Önkormányzat dísztermében.
2007. december 12.

Schneider Márta átadta az Aase-díjat

MTI Fotó: Bruzák Noémi
Átadták az Aase-díjakat; a Gobbi Hilda által alapított elismerést az idén Tanai Bella, Fekete Györgyi, Mihály Pál és Lugosi György színművész vehette át kedden Budapesten.
2007. december 11.

125 éves a Törley Pezsgőgyár - kiállítás

2007. december 13-án nyílik a Törley Pezsgőgyár alapításának 125. évfordulójára rendezett kiállítás.
2007. december 11.

Végső búcsút vettek Szabó Magdától Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Rokonai, barátai és tisztelői vettek végső búcsút Szabó Magda Kossuth-díjas írótól hétfőn Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2007. december 10.

Kodály kórusok nemzetközi fesztiválja Galántán

Háromnapos rendezvénysorozattal, a Kodály Kórusok IV. Nemzetközi találkozójával zárult a Kodály emlékév a hét végén a Felvidéken, a mátyusföldi Galántán, ahol a 125 éve született zeneszerző - emlékiratai szerint - a legszebb gyermekéveit töltötte.
2007. december 10.

Reneszánsz Mikulások a Vörösmarty téren

December 6-án, Mikuláskor rendhagyó Reneszánsz Mikulások lepték meg a járókelőket a Vörösmarty téren.
2007. december 7.

Elhunyt Szőllősy András

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal és megrendüléssel tudatja, hogy életének 87. évében elhunyt Szőllősy András Kossuth- és Széchenyi-díjas zeneszerző, zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára.
2007. december 7.

A kormánykabinet elfogadta a színházi törvény koncepcióját

A minisztériumon belüli döntéshozók és a kormánykabinet is megtárgyalta a színházi törvény koncepcióját, így megkapták a felhatalmazást arra, hogy tovább dolgozzanak a felvázolt irányok mentén - mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára az MTI-nek csütörtökön.
2007. december 6.

Közlemény a Nemzeti Színház vezetői posztjára kiírt pályázatról

A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára határidőn belül öt, azon túl pedig egy pályázat érkezett be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz. A beérkezett anyagok között van egy páros pályázat is.
2007. december 4.

Megalakult a Reneszánsz Év - 2008 Társadalmi Védnöki Testülete

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kilenc köztiszteletben álló közéleti személyiséget kért föl a Reneszánsz Év - 2008 rendezvénysorozat kedden megalakult Társadalmi Védnöki Testületébe.
2007. december 4.

Kodály országa - lezárult az országos rendezvénysorozat

Fotó: Gordon Eszter
Tíz hazai és egy szlovákiai magyar városban járt a Kodály országa című rendezvénysorozat október 13. és december 1. között, amelynek utolsó eseményre a WestEnd City Center Millenniumi udvarában került sor szombaton.
2007. december 3.

Hátrányos helyzetű településről érkeztek gyerekek a fővárosba

Fotó: Gordon Eszter
Nem mindennapi élményekhez juthat az a több mint 5000 gyermek, akik az ország leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseiről érkeznek Budapestre 2007. november 21. és december 15. között, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek a fővárosban. A kutasi általános iskolából érkező felső tagozatos csoportot Hiller István oktatási és kulturális miniszter december 3-án, hétfőn 10 órakor személyesen fogadta a Magyar Természettudományi Múzeumban.
2007. december 3.

Hiller István felavatta az új berlini magyar kulturális intézetet

A magyar kormány nevében Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken este hivatalosan is felavatta a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületét.
2007. november 30.

Hiller István megnyitotta az új magyar kulturális intézetet Berlinben

berlin_collegium_hungaricum_071130_01.jpg
Nemcsak új házat, hanem ennél többet, új otthont kaptak a német-magyar kulturális kapcsolatok - hangoztatta pénteken Berlinben Hiller István oktatási és kulturális miniszter, megnyitva a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH) új épületét a főváros központjában.
2007. november 30.

Nemzeti Színház - eddig öt pályázat érkezett a vezetői posztra

nemzeti_071130_01.jpg
A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára eddig öt pályázat érkezett be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz (OKM) - tájékoztatta a tárca sajtóirodája az MTI-t pénteken.
2007. november 30.

Bogyay Katalin kulturális és oktatási kapcsolatok lehetőségeiről tárgyal Amszterdamban

A magyar-holland kulturális és oktatási kapcsolatokról tartanak kerekasztal beszélgetést Bogyay Katalin szakállamtitkárának részvételével 2007. november 30-án a hollandiai Magyar Nagykövetségen. A szakállamtitkár két napos amszterdami látogatása során a holland nemzetközi kulturális és oktatási kapcsolatok lehetőségeiről folytat tárgyalásokat, illetve 29-én részt vett az Erasmus-díj átadásán és az azt követő fogadáson, melyet Beatrix királynő adott.
2007. november 30.

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága - kinevezett igazgató

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hét pályázó közül a bírálóbizottság javaslata alapján Varga Kálmánt nevezte ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatójának öt évre.
2007. november 29.

"Kodály országa" - A héten zárul az országos rendezvénysorozat

Kodály országa
Tíz helyen járt már a Kodály országa című rendezvénysorozat, és december elsején együtt énekelhetjük a Mester műveit Budapesten is.
2007. november 26.

Három évre szóló támogatás a Magyar Jazzművészek Társaságának

Fotók: Gordon Eszter
Három éven át, 2008 és 2010 között évente 25 millió forinttal támogatja miniszteri keretéből Hiller István a Magyar Jazzművészek Társaságát (MJT). Az erről szóló szándéknyilatkozatot pénteken írta alá az oktatási és kulturális tárca vezetője és Szakcsi Lakatos Béla, a társaság elnöke Budapesten, a Columbus Jazzhajón.
2007. november 23.

Kodály-kiállítás a metrószerelvényeken

kodaly_metro_071122_01.jpg
Kodály-kiállítás nyílt csütörtökön Budapesten, a Metró Galériában; a 2-es és 3-as metró szerelvényein hat héten át láthatják a Kodály Zoltán életét és munkásságát bemutató tablókat az utasok.
2007. november 22.

Forgács Péter átveszi az Erasmus-díjat

Forgács Péter filmrendező veheti át az Erasmus-díjat november 29-én Amszterdamban.
2007. november 22.

Magyar-észt kulturális munkaterv

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és Siim Sukles, az észt Kulturális Minisztérium közigazgatási államtitkára látta el kézjegyével 2007. november 21-én Tallinnban azt a dokumentumot, amely újabb három évre biztosítja a magyar-észt kulturális minisztériumi együttműködés kereteit.
2007. november 21.

Nyílt nap a színházi törvény koncepciójáról

A szakmai szervezetek alapvetően pozitívan fogadták a színházi törvény tervezetét, valamennyi művészeti ág a biztonságosabb és kiszámíthatóbb működés garanciáját látja a koncepcióban - mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára kedden a Parlamentben, az Országgyűlés kulturális bizottsága által rendezett nyílt napon.
2007. november 20.

Renner Zsuzsanna az Iparművészeti Múzeum új főigazgatója

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főigazgatói pályázat elbírálását követően 2007. december 1-től Renner Zsuzsannát bízta meg az Iparművészeti Múzeum vezetésével. A miniszter a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hétfőn délután hozta meg döntését.
2007. november 20.

Elhunyt Szabó Magda

MTI fotó
A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas szerző nemrég ünnepelte 90. születésnapját. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti és temetéséről gondoskodik.
2007. november 19.

V. Tartui Magyar Filmnapok

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a HEEMP a Tartui Magyar Filmnapokat, a helyszín a SADAMATEATER, időpontja 2007. november 23-24. Az esemény társszervezője és támogatója a Tallinni Magyar Intézet.
2007. november 19.

Kínai szakembereket várnak a Magyar Filmszemlére

Kínai szakembereket és művészeket hívott meg Magyarország a jövő évi Magyar Filmszemlére, viszonzásul várhatóan magyar filmeket is vetítenek majd a sanghaji nemzetközi filmfesztiválon - mondta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szombaton Sanghajban.
2007. november 17.

Kínai iparművészeti központot terveznek Budapestre

A sanghaji iparművészeti szövetség Budapesten szeretné megnyitni központi európai manufaktúráját - mondta a szervezet vezetőjével Kínában folytatott tárgyalását követően Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szombaton.
2007. november 17.

Petőfi sanghaji szobrát koszorúzta meg Hiller István

Sanghaj, 2007. november 17. Hiller István oktatási és kulturális miniszter koszorúz a Magyar Évad alkalmából felállított Petőfi-szobornál a Lu Hszün parkban. MTI Fotó: Soós Lajos
Petőfi Sándor költő Sanghajban álló szobrát koszorúzta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton, a Szabadság, szerelem elnevezésű kínai Magyar Kulturális Évad keretében.
2007. november 17.

Magyar írók és zenészek estje Pekingben

Vukán György zongoraművész és Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongaraművész zongorán játszik a Remények, álmok című irodalmi zenés esten a Népi Egyetemen, ahol a koncertek mellett magyar írók műveiből olvasnak fel kínai nyelven. MTI Fotó: Soós Lajos
Tóth Kriszta, Békés Pál, Egressy Zoltán és Spiró György írásaiból összeállított, illetve Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla fellépésével színesített irodalmi műsort tartottak a Kínai Népi Egyetemen Pekingben csütörtökön.
2007. november 16.

"Kodály országa" - Országos rendezvénysorozat október 13. - december 1.

Galántán és Székesfehérváron folytatódik november 17-18-án a Kodály országa című rendezvénysorozat, amelynek előző állomásain, Miskolcon és Nyíregyházán vastapssal fogadta a közönség bemutatott produkciókat. A galántai program már most rendkívülinek ígérkezik, hiszen a szokatlan helyszínen zajló különleges műsor több mint hat órán át tart majd.
2007. november 16.

Thököly Emlékház nyílik a törökországi Izmírben jövő szeptemberben

thokoly_071116_01.jpg
Erről írt alá megállapodást Ibrahim Karaosmanoglu Izmír főpolgármestere és Szikossy Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára.
2007. november 16.

Miniszteri elismerés a vajdasági könyvkiadónak

forum_071116.jpg
November 15-én, az újvidéki Forum Könyvkiadó megalapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Lakatos Mihály főtanácsos átadta Németh Ferencnek, a kiadó igazgatójának, a Dr. Hiller István miniszter úr által a Forum Könyvkiadó részére kiállított miniszteri elismerő oklevelet.
2007. november 16.

Kínai kulturális évad lesz jövőre Magyarországon

Fotó: Gordon Eszter
A jövő évben kínai kulturális évad lesz Magyarországon - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután szerdán megbeszélést folytatott Szun Csia-cseng (Sun Jiazheng) kínai kulturális miniszterrel Pekingben.
2007. november 15.

Magyar-kínai könyvkiállítás nyílt Pekingben

Kínaira fordított magyar kötetekből nyílt kiállítás Szavak hídján át címmel a pekingi Nemzeti Könyvtárban a kínai Magyar Kulturális Évad keretében csütörtökön.
2007. november 15.

"Kertész és Kornai már Szibériában van": magyar megjelenés az I. Krasznojarszki Könyvkultúra Vásáron

Kornai János: A gondolat erejével című "rendhagyó önéletrajzának" frissen megjelent orosz kiadását is bemutatta Székely Árpád nagykövet az I. Krasznojarszki Könyvkultúra Vásár (2007. november 7-11.) megnyitó ünnepségén, amelyet a Krasznojarszki Terület és a Mihail Prohorov Alapítvány támogatásával rendeztek meg a Magyarországtól közel 8 órányi repülőútra és 4 időzónányi távolságra lévő szibériai nagyvárosban.
2007. november 14.

Pekingben megkezdődött a Magyar Filmhét

Fotó: Gordon Eszter
Szabó István Csodálatos Júlia című filmjével kezdődött meg kedden Pekingben a Magyar Filmhét, amelynek keretében öt nap alatt kilenc magyar alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.
2007. november 13.

Reneszánsz négy tételben

Mátyás domborművű arcképe egy észak-olasz mester munkáján, 1490 körül
A 2008 márciusában kezdődő Reneszánsz Év négy legnagyobb eseménye közös sajtótájékoztatón mutatkozott be a Nemzeti Galéria termeiben. A kulturális események precíz összehangolása, az intézményi együttműködés nemcsak erény, de a reneszánsz szellemiség élő hagyománya is: Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója szerint magas színvonalú kultúra csak így volt teremthető Mátyás udvarában is, a XXI. században is.
2007. november 13.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Pozsonyban

Magyar állami kitüntetéseket adott át kedden Pozsonyban Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete.
2007. november 13.

Kulturális albizottsági beszámoló a filmtörvényről

A filmes szakmai szervezetek támogatják a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) jelenlegi kuratóriuma mandátumának meghosszabbítását - jelentette ki Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke kedden Budapesten az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.
2007. november 13.

Hiller István miniszter Kínába utazott

Több kétoldalú megbeszélést is folytat Hiller István miniszter Kínában, ahova hétfőn utazott egyhetes látogatásra.
2007. november 12.

Szász Endre nevét viseli az új könyvtár Várdán

Várda, 2007. november 9. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (b2) somogyi körútján felavatja a Szász Endre Könyvtárat Várdán. Balra: Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, középen Hiller István oktatási és kulturális miniszter és jobbra: Varga András, Várda polgármestere. MTI Fotó: Varga György
Példaértékű a várdai emberek összefogása, nem kizárt, hogy a Somogy megyei település példaként szerepel majd a parlamentben - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az alig félezer lakosú Kaposvárhoz közeli településen, ahol Hiller István kulturális miniszter jelenlétében átadta a faluban életének utolsó másfél évtizedét töltő festőművészről, Szász Endréről (1926-2003), a település díszpolgáráról elnevezett könyvtárat.
2007. november 9.

Lezárult az előadóművészeti törvény szakmai vitája

Lezárult a színház-, zene- és táncművészet szervezeteinek működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól szóló törvény koncepciójának szakmai vitája.
2007. november 9.

Az OKM állásfoglalása a Sigray-hagyatékról

Miniszteri engedélyt kellett volna kérni a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Sigray hagyaték nála található darabjának kiadásához.
2007. november 9.

Fókuszban a gyűjtemény - a Ludwig Múzeum kiállítása

November 15-től látható a Ludwig Múzeum 1-2-3 Fókuszban a gyűjtemény című kiállítása. A tárlatot Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára nyitja meg.
2007. november 9.

Az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanács következő ülése

November 15-én és 16-án ülésezik legközelebb az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanács Brüsszelben.
2007. november 9.

Kínai Magyar Évad - sajtótájékoztató a Konfuciusz Intézetben

November 5-én sajtótájékoztatót tartottak az ELTE Kodály-termében. Az eseményen bemutatkozott a Konfuciusz Intézet, továbbá Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára ismertette a Kínai Magyar Kulturális Évad novemberi programjait.
2007. november 8.

Indul a PANKKK-Retour regionális csereprogram

Ötven koncertből álló regionális csereprogram indult szerdán hazai zenekarok számára; a PANKKK Retour elnevezésű kezdeményezés keretében félszáz együttes kaphat támogatást - tájékoztatta a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) program koordinátora az MTI-t.
2007. november 7.

Metrógaléria 2007: Az OKM kiállítása a Derkovits Gyula ösztöndíjasok műveiből - Képgaléria Fotógaléria

A kortárs magyar képzőművészetet kívánja népszerűsíteni az Oktatási és Kulturális Minisztérium azzal a tárlattal, amely 2007. november 7-től 2007. december 31-ig lesz látható a budapesti metró-kocsikban található plakátfelületeken. Az utasok tíz fiatal művész alkotásaival összesen kétszázötven reklámhelyen találkozhatnak a budapesti metró vonalain.
2007. november 7.

Beyond the horizon - Lóránt Attila fotói a Tallinni Botanikus Kertben

lorant_attila_071106.jpg
A Tallinni Magyar Intézet érdekes és nem mindennapi helyszínen, a Botanikus Kert Pálmaházában állítja ki Lóránt Attila magyar fotós, festő és író fényképeit az Andok és az Amazonas vidékének indián kultúrájáról.
2007. november 6.

Kodály országa a déli nagyvárosokban

kodalyorszaga_pecs_071106.jpg
Pécsett és Szegeden folytatódott a Kodály országa című rendezvénysorozat, amely ezen a hétvégén több szempontból is különlegesnek bizonyult.
2007. november 6.

Kínai kapcsolatok, támogatások, koncertek

Zeneakadémia
A kínai magyar kulturális évad egyik kulcsszereplője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) - hangsúlyozta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azon a keddi budapesti tájékoztatón, amelyen az intézmény növendékeinek és tanárainak közelmúltbeli sanghaji látogatásáról is beszámoltak.
2007. november 6.

"Mátyás Rulez" - rajzfilmpályázat a Reneszánsz Év kapcsán

"Mátyás Rulez" címmel a Reneszánsz Évhez kapcsolódó flash-rajzfilmpályázatot hirdettek az animáció világnapján; a gyermekek és felnőttek pályaműveit december 10-ig várják - közölte a pályázatot kiírók képviseletében az "Egyszervolt" alapítvány hétfőn az MTI-vel.
2007. október 30.

Több diákot vár a múzeumokba a szaktárca

Alfa-program
Míg tavaly országosan 11,6 millió látogatója volt a múzeumoknak, a szaktárca 2013-ra azt szeretné elérni, hogy 15 millió érdeklődő, köztük a jelenleginél több diák látogasson el az intézményekbe - erről Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára beszélt hétfőn Budapesten.
2007. október 29.

"Kodály országa" - Sopronban és Győrött folytatódott az országos rendezvénysorozat

kodaly_071029_01.jpg
A közönséget is megénekeltették ezen a hétvégén a Kodály országa című rendezvénysorozaton Sopronban, és Győrött is örömmel fogadták a bevásárlóközpontban igencsak szokatlan produkciókat.
2007. október 29.

Kiállítás a pestisről a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

2007. október 30-án kiállítás nyílik Démoni ragály: a pestis címmel a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A kiállítást Dr. Schneider Mária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitja meg.
2007. október 27.

Arató: fontos a fiatal újságíró tehetségek támogatása és a helyi hagyományok felelevenítése

Fontos a fiatal újságíró tehetségek támogatása és a helyi hagyományok felelevenítése - jelentette ki Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára pénteken, Makón a Pulitzer József születésének százhatvanadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián.
2007. október 26.

Öten pályáznak az Iparművészeti Múzeum főigazgatói posztjára

Az Iparművészeti Múzeum főigazgatói posztjára öt, a gazdasági igazgatói posztjára pedig két pályázat érkezett be határidőn belül az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz (OKM).
2007. október 26.

"Hazatérő" könyvek és festmények a Nádasdy-kastélyban

nadasdadany_071026_01.jpg
"Hazatért" a nádasdladányi Nádasdy-kastély könyvtárának félezer kötete és az Ősök galériájának néhány festménye; a köteteket és a képeket bemutató - november 18-ig látható - kiállítást szerdán Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára nyitotta meg.
2007. október 25.

„Kodály országa”

Sopronban és Győrött folytatódik ezen a héten a Kodály országa című rendezvénysorozat, amelyet a közönség nagy szeretettel és örömmel fogadott első két állomásán, Kecskeméten és Szolnokon október 13-án és 14-én.
2007. október 24.

Október 23. - Ünnepi megemlékezés Ózdon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke minden magyar emberé, bárhol is éljen a világban - mondta Hiller István az MSZP alelnöke, oktatási és kulturális miniszter az ózdi Olvasó kulturális központban kedden.
2007. október 24.

Az akadémikus Kodály - kiállítás Budapesten

Az akadémikus Kodály címmel kiállítás nyílt csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárában. A Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi év rendezvényeihez csatlakozó, egy hónapon át megtekinthető tárlat a zeneszerző akadémikusi tevékenységét mutatja be az MTA Kézirattárának és Levéltárának dokumentumai alapján.
2007. október 19.

Új kedvezmények lépnek életbe az állandó kiállítások ingyenessége helyett

Január 1-jétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége, ugyanakkor számos kedvezmény lép életbe, vagy változatlan marad. Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján azt is közölte, hogy 2008. január 1-jétől az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárait ugyanolyan kedvezmény illeti meg, mint a magyar állampolgárokat.
2007. október 18.

Megnyílt a Vaszary-kiállítás az 50 éves Magyar Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria alapításának 50. évfordulója alkalmából Vaszary János festőművész életművét bemutató kiállítás nyílt csütörtökön az intézményben, Budapesten. A tárlatot Hiller István miniszter nyitotta meg.
2007. október 18.

Sikeresen indult a Kodály országa című rendezvénysorozat Kecskeméten

Kodály Zoltán Lant preludiumával indult a zeneszerző műveit népszerűsítő másfél hónapos programsorozat Kecskeméten a Malom Pénzügyi Szórakoztató és Bevásárló Központban szombaton.
2007. október 13.

Nagy Olvashow - befejeződött az országos könyvtári programsorozat

A Nagy Olvashow című országos könyvtári programsorozatban 347 település 417 intézménye vett részt, bizonyítva azt, hogy a különböző fenntartású intézmények együtt tudnak működni és el tudják érni a családokat - mondta el Ramháb Mária, a programtanács elnöke a tíz napja indult sorozat pénteki kecskeméti záró rendezvényén.
2007. október 12.

PANKKK-program - 85 vidéki ifjúsági klub kap támogatást

Nyolcvanöt vidéki ifjúsági klub kaphat támogatást a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) pályázatán, miután Hiller István oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a korábban született szakmai döntéseket - a pályázat nyerteseiről Berta András programkoordinátor tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.
2007. október 12.

Kodály országa - köztéri rendezvényekkel folytatódik a Kodály jubileumi év

Fotó: Gordon Eszter
A Kodály országa című, másfél hónapos köztéri programsorozattal folytatódik a kettős Kodály-évfordulót ünneplő jubileumi év; a szombaton induló rendezvénysorozaton tíz magyarországi városban és Galántán helyi kórusok bevonásával mutatják be Kodály Zoltán munkásságát.
2007. október 11.

Megnyílt a Hundertwasser-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

hundertwasser_071011_01.jpg
Egy varázslatos különc címmel megnyílt a Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész életművét több mint száz alkotással bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön Budapesten.
2007. október 11.

Végső búcsút vettek Gaál István filmrendezőtől

Gaál István filmrendezőtől szerdán vettek végső búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2007. október 10.

Duna Televízió: 15 milliót adott műsor-feliratozásra a kulturális miniszter

Miniszteri keretéből 15 millió forintot adott a Duna Televízió egyes műsorainak angol nyelvű feliratozására, ötmilliót a külföldi magyar kulturális intézetek programjainak bemutatására a szaktárca vezetője; ezt maga Hiller István mondta el a közszolgálati médiumban tartott szerdai sajtótájékoztatón.
2007. október 10.

Stratégiai gondolkodás a közművelődésben

Az ország közművelődési szakértői, népművelők, kultúraközvetítők és kulturális menedzserek tanácskoznak a Dél-dunántúli régió egyik patinás városában, a Baranya megyei Harkányban 2007. október 11-13. között.
2007. október 10.

Gyermektalálkozó a Reneszánsz Év jegyében Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
A jövőre kezdődő Reneszánsz Év jegyében kezdődött kedden kétnapos gyermektalálkozó a fővárosban; a résztvevők a Budapesti Történeti Múzeumban játékos formában ismerkednek Mátyás király korával. Az eseményt Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg.
2007. október 9.

Amerigo Tot grafikáiból nyílt kiállítás Móron

A magyar származású Amerigo Tot (1909-1984) szobrászművész, grafikus 1946 és 1960 között készült műveiből válogatott tus-, ceruza és szénrajzokból, monotípiákból, vázlatokból nyílt kiállítás pénteken Móron.
2007. október 5.

Hangfoglalás - zenei szemle és szakmai konferencia Budapesten

A zene, illetve a zenei programok közép-kelet-európai exportjának lehetőségeit, és az uniós országok közötti zenei párbeszédet helyezi a középpontba a RegiOn! című szakmai konferencia, amely a Hangfoglalás 2007 zenei kiállítás keretein belül kezdődött meg pénteken Budapesten.
2007. október 5.

"RegiON" nemzetközi zenei tanácskozás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával a Magyar Zenei Exportiroda először rendezi meg a RegiON közép-kelet-európai zenei konferenciát október 4. és 6. között.
2007. október 3.

Új tető alatt "Kelet-Magyarország Fertődje"

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély helyreállítására a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága uniós projektet dolgozott ki
Elkészült az edelényi L'Huillier-Coburg kastély középrizalitjának tetőzete, amelyet október 3-án 13 órakor ad át Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója és Gúr Nándor országgyűlési képviselő.
2007. október 3.

Amerigo Tot emlékkiállítás Móron

A Móri Bornapok keretében a Lamberg Kastélyban 2007. október 5-től Amerigo Tot emlékkiállítást rendeznek.
2007. október 3.

Nagy Olvashow - idén a babáké a főszerep

Nagy Olvashow
Elsősorban a babákat és kismamákat szeretné könyvtárba csábítani a Nagy Olvashow című országos könyvtári programsorozat, amelynek keretében a Kölyök-, Tini- és Nagyi-olvashow című rendezvény is helyet kap október 2. és 12. között - közölték a szervezők kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
2007. október 2.

Mától a szakma vitatja meg a színházi törvény koncepcióját

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban - a kulturális szakállamtitkár által felkért szakértői munkacsoport közreműködésével - elkészült annak a törvénynek a koncepció-tervezete, amely a színházak, valamint a zene- és a táncművészeti intézmények működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól rendelkezik majd. A törvénykoncepció kiinduló pontját és alapját a színházi szakmai szervezetek által a miniszter felkérésére a tárcához benyújtott munkaanyagok, javaslatok, továbbá a zene- és táncművészet szervezeteinek korábbi kezdeményezései képezték.
2007. október 1.

A 90 éves Szabó Magdát köszöntötte Hiller István

Fotó: Gordon Eszter
Közelgő 90. születésnapja alkalmából kerepesi otthonában látogatta meg Szabó Magda írót hétfőn Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2007. október 1.

MMK: vitatható, meg lehet-e határozni egy film kulturális tartalmát

Vitatják az európai filmes támogató szervezetek, mennyiben lehet meghatározni egy film kulturális tartalmát - mondta Kézdi-Kovács Zsolt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) külügyi kapcsolatokért felelős vezetője pénteken az MTI-nek.
2007. október 1.

Múzeumok Őszi Fesztiválja - négyszáz program országszerte Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
Kevesebb szakmai és több közönségprogramot kínál ebben az évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyen országszerte mintegy hetven múzeum vesz részt csaknem négyszáz programmal október 1. és november 15. között - közölte Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Közgyűjteményi Főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten.
2007. szeptember 27.

Nagy Olvashow

Nagy Olvashow
2007. október 2-12. között ismét sor kerül a Könyvtárak összefogása a társadalomért országos rendezvénysorozatra az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az akcióhoz több mint négyszáz könyvtár mintegy kétezer programmal csatlakozott.
2007. szeptember 27.

Bemutatták a 2008-as Reneszánsz Év programjait

Mintegy százötven program, köztük számos kiállítás, tudományos konferencia, gasztronómiai esemény várja az érdeklődőket a 2008. január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődő Reneszánsz Év keretében országszerte - közölték a szervezők kedden Budapesten.
2007. szeptember 25.

Kiírták a Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatát

Fotó: Gordon Eszter
Meghirdették a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói álláshelyének betöltésére kiírt pályázatot - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn Budapesten.
2007. szeptember 24.

Bűn és rejtély az irodalomban - fesztivál nyílt Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
A bűn és a rejtély témakörét járja körül a Budapest Transzfer című nemzetközi irodalmi fesztivál, amelyet szerdán nyitottak meg Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).
2007. szeptember 20.

Konferencia a szellemi kulturális örökség védelméről Pécsett

Globalizálódó világunkban a szóbeli hagyományoknak, az anyanyelvnek, a társadalmi szokásoknak kiemelkedő a szerepük - hangsúlyozta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kedden Pécsett, a szellemi kulturális örökség védelméről szóló nemzetközi konferencia megnyitóján.
2007. szeptember 18.

Kulturális Örökség Napjai - több mint kétszázezer látogató

Több mint kétszázezer érdeklődő vett részt a Kulturális Örökség Napjai című rendezvény programjain - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.
2007. szeptember 18.

Kulturális Örökség Napjai

A fővárosban több mint 120 program várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai című programsorozaton, amelynek keretében ritkán látogatható épületek kapui is megnyílnak szombaton és vasárnap. Vidéken is számos programmal várják az érdeklődőket; az eseménysorozat részét képezi idén a Nyitott templomok éjszakája és a Kultúrházak éjjel-nappal című program.
2007. szeptember 14.

Átadták az Aquincumi Múzeum új épületét

Átadta a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új épületét pénteken Demszky Gábor főpolgármester, Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig megnyitotta a Róma Aquincumban című új állandó kiállítást.
2007. szeptember 14.

Megújult a Budai Vigadó

A Budai Vigadó 107 éve a kultúra szolgálatában című konferenciával és emléktábla-avatással ünnepelte pénteken a Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza a két intézménynek otthont adó épület teljes homlokzati rekonstrukcióját.
2007. szeptember 14.

Szombaton emlékeznek Néray Katalin művészettörténészre

Szombaton 15 órakor emlékeznek a múlt héten elhunyt Néray Katalin Széchenyi-díjas művészettörténészre, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójára a Művészetek Palotájában.
2007. szeptember 14.

Megnyíló csatornák

A Vizuális Világ Alapítvány második alkalommal rendezi meg egyedülállóan izgalmas fesztiválját, a Csatorna Média Fesztivált, melynek ez alkalommal a Jövő Háza biztosít a rendhagyó programokhoz testhezálló helyszínt a Millenáris Parkban. A fesztivál fővédnöke Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára.
2007. szeptember 13.

Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros - konferencia-sorozat

A könyvtáros szakma új kihívásait tárja fel, összegzi, majd építi be a kormányzat könyvtárfejlesztési programjába az a konferencia-sorozat, amely Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros címmel szerdán kezdődik Budapesten.
2007. szeptember 11.

Megkezdődött a Budapesti Mahler Ünnep

"A fesztivál új ünnepet ad Magyarországnak, a zene iránt érdeklődőknek" - mondta Hiller István kulturális miniszter a Budapesti Mahler Ünnep megnyitóján vasárnap Budapesten.
2007. szeptember 10.

Megjelent a KÖZKINCS-program térségi szintű pályázatainak eredménye

Hiller István miniszter meghozta döntését a KÖZKINCS-program 2007. évi térségi szintű pályázatainak támogatásáról. A rendelkezésre álló 180 millió forint keretből a három altémában beérkezett 852 pályázat közül 195 pályázó részesült.
2007. szeptember 7.

A hónap végéig lehet pályázni a Kultúra Magyar Városa 2008 címre

Szeptember 30-ig lehet pályázni a Kultúra Magyar Városa 2008 cím elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál. A díj olyan városi helyi önkormányzat elismerése, mely a kulturális, művészeti életét kiemelkedően fejleszti, támogatja és kulturális értékeit példaértékűen mutatja be.
2007. szeptember 6.

Elhunyt Néray Katalin

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2007. szeptember 5-én, életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Néray Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. Néray Katalint az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Ludwig Múzeum saját halottjának tekinti.
2007. szeptember 5.

Hamarosan látogatható a Budavári palota nyugati oldalán feltárt pincerendszer

Októbertől csoportokban, idegenvezetővel látogatható a Budavári palota nyugati oldalán feltárt, a XIII. századtól épült pincerendszer - jelentették be a műemléki terület átadásán kedden Budapesten.
2007. augusztus 29.

Felavatták az ózdi Olvasó épületét

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Ózdon felavatta a mintegy félmilliárd forintból felújított, Olvasónak nevezett kulturális központot.
2007. augusztus 28.

MetróGaléria 2007 - fotókiállítás a metró szerelvényein

A kortárs magyar fotóművészetet és a fiatal magyar alkotókat népszerűsítő programot indít az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM); a következő két hónapban a metró szerelvényein összesen kétszáz fotót láthatnak az utasok - közölte Hiller István miniszter a tárlat csütörtöki megnyitóján, Budapesten.
2007. augusztus 23.

X. Zsidó Nyári Fesztivál - szombaton kezdődik a programsorozat

Zoltai Gusztáv, Vadas Vera és Bogyay Katalin a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Egy nyitott tenyér, rajta a feliratok: barátság, béke, szeretet - ez az új szimbóluma a minden eddiginél sokszínűbb és nyitottabb Zsidó Nyári Fesztiválnak - mondta Vadas Vera fesztiváligazgató csütörtökön, Budapesten.
2007. augusztus 23.

Péntekig lehet klubtámogatásra pályázni a PANKKK keretében

A vidéki ifjúsági klubok péntekig pályázhatnak zenei programjaik támogatására a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) keretében - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa a Sziget fesztiválon rendezett szakmai beszélgetésen hétfőn.
2007. augusztus 14.

Többet ésszel! - Az OKM a Sziget Fesztiválon

"Többet kapsz, mint gondolnád!" - ezzel a mottóval várják az érdeklődőket naponta 10 és 19 óra között az OKM sátrában a Civil Szigeten. A vendégek nemcsak a Honfoglaló nevű műveltségi játékban vehetnek részt, hanem egy rövid tájékoztatót is meghallgathatnak az őket érintő és érdeklő oktatási kérdésekről. A sátorban ezen kívül bemutatkozik az Ungarischer Akzent, a németországi magyar kulturális évad, valamint az OKM kulturális megaportálja, a www.kultura.hu is.
2007. augusztus 7.

Anne Frank-kiállítás nyílt a Holokauszt Emlékközpontban

Anne Frank-kiállítás nyílt a Holokauszt Emlékközpontban
Anne Frank - történelem a mának címmel időszaki kiállítás nyílt budapesti Holokauszt Emlékközpontban szombaton. A vándorkiállítást Arató Gergely nyitotta meg.
2007. augusztus 4.

Roma holokauszt emléknap

A holokauszt roma áldozataira emlékeztek mintegy százan az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) székházának falán elhelyezett emléktáblánál csütörtökön; a szónokok a megkülönböztetés elleni fellépésre szólítottak fel, s a mindenkori többség felelősségét hangsúlyozták.
2007. augusztus 3.

Kulturális fejlesztéseket jelentett be a kormány

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtótájékoztatón. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Több kulturális program is támogatást kap a kormány szerdai döntése nyomán. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv első két évében elindul a Budai Vár megújítása, a Szépművészeti Múzeum bővítése, a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítása, valamint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fejlesztése.
2007. július 25.

Művészetek Völgye - 15 millió forint támogatás a miniszteri keretből

A Művészetek Völgye Fesztivál megrendezéséhez Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője 15 millió forinttal járul hozzá miniszteri keretéből, és szponzoroktól további támogatásra is számíthat a rendezvény, amelynek költségvetéséből 20 millió forint még mindig hiányzik - közölte Márta István fesztiváligazgató az MTI-vel kedden.
2007. július 24.

Kiállítóhely nyílt fiatal képzőművészeknek Budapesten

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár beszél a stúdió új kiállítóhelyének megnyitásán. A kortárs képzőművészeti központban az érdeklődők egy helyszínen nyerhetnek betekintést a készülő produkció különböző fázisaiba. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Megnyílt a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának új kiállítóhelye csütörtökön Budapesten, a pályakezdő művészeket tömörítő egyesület Rottenbiller utcai székhelyén.
2007. július 13.

Olasz kortárs művek a Szépművészeti Múzeumban

MTI Fotó
A második világháborút követő időszak olasz képzőművészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum legújabb kiállítása; a római Farnesina-gyűjteményből válogatott csaknem száz műtárgyból csütörtökön nyílt kiállítás.
2007. július 13.

Könyvtárosok vándorgyűlése Szegeden - a partnerség a mottó

Fotó: Gordon Eszter
A partnerség a mottója a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 39. vándorgyűlésének, amely csütörtökön kezdődött meg Szegeden. A szakmai találkozót Hiller István nyitotta meg.
2007. július 12.

Uniós forrásból többmilliárd forint könyvtárfejlesztésre

Fotó: Gordon Eszter
Mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
2007. július 5.

Hiller István osztrák kollégájával tárgyalt Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Felsőoktatási együttműködésről, a 2009-es Haydn-évről és az Európa Kulturális Fővárosa címmel kapcsolatos teendőkről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter osztrák kollégájával, Claudia Schmieddel szerdán, Budapesten.
2007. július 4.

Kulturális szakdiplomata posztokat létesít az OKM

070703_195.jpg
Öt állomáshelyen, Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban létesít kulturális szakdiplomata álláshelyet az elkövetkező hónapokban az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Külügyminisztériummal együttműködve - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Budapesten.
2007. július 3.

Hiller István a Nemzeti művészeivel egyeztetett

A Nemzeti Színház jövőjéről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Jordán Tamás, az intézmény december végén távozó vezetője és a társulat több tagja.
2007. július 2.

Magyar igazgató a párizsi Jazzycolors élén

Derdák András (Fotó: Kalló Péter)
A Párizsban működő 14 külföldi kulturális intézet magyar igazgatót választott Derdák András személyében a Jazzycolors nevű dzsessz-fesztivál élére.
2007. július 2.

Fogyatékossággal élők a Szépművészeti Múzeum inka kiállításán

Fotó Gordon Eszter
Vakoknak és gyengénlátóknak, hallássérülteknek, valamint mozgássérülteknek mutatta be a Szépművészeti Múzeum inka kiállítását Hiller István kulturális és Kiss Péter kancelláriaminiszter hétfőn Budapesten.
2007. július 2.

Bodrogi Gyula lett a nemzet színésze

Bodrogi Gyula
Bodrogi Gyula Kossuth-díjas kiváló és érdemes művészt választották meg a hónap elején elhunyt Darvas Iván helyére a nemzet színésze cím viselői csütörtökön - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.
2007. június 29.

Múzeumok éjszakája - előzetes látogatottsági adatok

Az ország 156 múzeumában mintegy 1300 programra várták az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján 2007. június 23-án. A rendezvényen idén még többen vettek részt, mint tavaly, így a legfrissebb adatok szerint a látogatók száma elérte a 235 ezret. Ebből Budapesten 152 ezren, míg vidéken 83 ezren voltak kíváncsiak a múzeumok által szervezett eseményekre.
2007. június 25.

Múzeumok Éjszakája - Hiller István tárlatvezetéssel nyitotta meg

Fotó: Gordon Eszter
Tárlatvezetéssel nyitotta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakája eseménysorozatát az Iparművészet Múzeumban szombaton Budapesten.
2007. június 23.

Múzeumok Éjszakája - ezernél több program országszerte

Hiller István miniszter és Schneider Márta szakállamtitkár a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Ezernél több programmal várják a közönséget szombaton az idei, immár ötödik Múzeumok Éjszakáján országszerte, a nagyszabású eseménysorozat keretében a fővárosban hatvan, vidéken pedig csaknem száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
2007. június 21.

Hiller István meghirdette Pulitzer Szülővárosának-díját

Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter (Fotó: Gordon Eszter)
Ifjúsági újságírók támogatására alapította a Pulitzer Szülővárosának-díját Makó és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ); az első pályázatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter hirdette meg hétfőn Budapesten. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 500 ezer forinttal támogatja a tehetségkutató pályázatot, amelyre a 14 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várják.
2007. június 18.

Hiller István a kultúrpolitika elmúlt egy évéről

A kulturális vidékfejlesztést és az esélyegyenlőtlenség csökkentését célzó lépéseket hangsúlyozta a terület elmúlt egy évét értékelve Hiller István szakminiszter csütörtökön a fővárosban.
2007. június 14.

Garantált költségvetést ígért a POSZT-nak Hiller István

Az elkövetkező években garantált költségvetéssel számolhat a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Pécsett, a POSZT keretében tartott sajtótájékoztatón.
2007. június 13.

Vita a Botticelli-freskóról - Hiller: biztosítani kell a restaurálás feltételeit

A politikának biztosítania kell az esztergomi királyi palotában felfedezett, feltehetőleg Sandro Botticellitől származó falfestmény restaurálásának feltételeit - közölte a kulturális miniszter kedden az MTV Nap-kelte című műsorában.
2007. június 12.

Hiller István beiktatta az operaház új vezetőit

Beiktatta tisztségébe Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn Vass Lajost, a Magyar Állami Operaház új főigazgatóját és Fischer Ádám új főzeneigazgatót.
2007. június 11.

Magyar-olasz filmkoprodukciós megállapodás

Fotó: Gordon Eszter
Magyar-olasz filmkoprodukciós megállapodást írt alá pénteken Rómában Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Danielle Gattegno Mazzonis, az olasz kulturális minisztérium államtitkára.
2007. június 8.

Botticelli freskó Esztergomban

MTI Fotó: Beliczay László
Két kiváló magyar restaurátor és művészettörténész: Prokopp Mária és Wierdl Zsuzsanna sokéves munkájának eredményeként bebizonyosodott, hogy az esztergomi királyi palota egyik évszázadokkal ezelőtt összomlott épületében a korai reneszánsz egyik legjelesebb képviselőjének: Botticellinek egyik fiatalkori műve található.
2007. június 8.

Az OKM közleménye a KÖH élén történt változásról

Varga Kálmán Kulturális Örökségvédelmi Hivatalbeli elnöki megbízását - saját kérésére, hosszabb egyeztetést követően, érdemei elismerése mellett - 2007. június 10-ével visszavonta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2007. június 7.

Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetője lesz

Távozik posztjáról Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke, aki a jövő héttől a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetője lesz.
2007. június 7.

Ünnepi könyvhét - "az orosz Balassi" és az "orosz Örkény"

A 78. Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatja be kedden a Balassi Intézet és a moszkvai Magyar Kulturális Központ a magyar irodalom legfrissebb orosz fordításait: "az orosz Balassit" és az "orosz Örkényt"- közölte a Balassi Intézet az MTI-vel.
2007. június 4.

A kulturális szakállamtitkár a könyvtári fejlesztésekről

A kulturális tárca 2013-ig tartó fejlesztési programjainak egyik célja, hogy minden településen legyen egy "porta", ahol a könyvtári szolgáltatások elérhetők, ez lehet akár igazi könyvtár vagy kisebb települések esetében könyvtárbusz - közölte Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hétfőn Csongrádon.
2007. június 4.

Elhunyt Darvas Iván Kossuth-díjas színművész

Archív felvételünk 2005. május 18-án készült. (MTI Fotó: Nándorfi Máté)
Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatta a színművész családja az MTI-t vasárnap délután. A kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színészének temetésére szűk családi körben kerül sor.
2007. június 3.

PANKKK - első lemezesek és tehetségkutatók támogatása

PANKK
A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) összesen csaknem 10 millió forinttal támogatja könnyűzenei előadók első lemezének kiadását, valamint tehetségkutató versenyek lebonyolítását - tájékoztatta a PANKKK stábja pénteken az MTI-t.
2007. június 1.

Ünnepi könyvhét - átadták a Szép Magyar Könyv 2006 díjakat

A Szép Magyar Könyv 2006 díjátadásán Gyurcsány Ferenc különdíját veszi át Molnos Péter, a magyar forradalom 1956 Napló egyik tulajdonosa Schneider Márta kulturális szakállamtitkártól. (MTI Fotó: Beliczay László)
Átadták a minőségi kiadványokat elismerő Szép Magyar Könyv 2006 verseny díjait és a minőségi könyvesboltok Hermész-díját csütörtökön Budapesten, a 78. Ünnepi Könyvhét nyitónapján.
2007. június 1.

Katona József pályázat - 26 színházi előadás kap támogatást

Schneider Márta
A kortárs magyar drámák írását és színrevitelét ösztönző Katona József produkciós pályázatra az idén beadott 63 pályaműből 26-nak ítélt támogatást a szakmai zsűri - jelentette be Schneider Márta kulturális szakállamtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. május 30.

Hiller István gratulált Tarr Bélának

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a cannes-i filmfesztivál díjkiosztó ünnepsége után gratulált a magyar versenyfilm rendezőjének, Tarr Bélának. A fesztivál fődíját egy a Ceausescu-rendszer idején játszódó, tiltott abortusz történetét feldolgozó román film kapta.
2007. május 27.

Dzsingisz kán és öröksége - megnyílt a kiállítás Budapesten

Megnyílt a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2007. május 23.

Az országos levéltárba került Széchenyi halálozási jegyzőkönyve

szechenyi_070523_01.jpg
Gróf Széchenyi István 1860-ban kelt halotti jegyzőkönyvét a Magyar Országos Levéltárnak adta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH); a dokumentumot ünnepélyes keretek között szerdán vette át a levéltár vezetője Budapesten.
2007. május 23.

Több mint százezer látogatója volt a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjainak

Véget ért a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének nagyrendezvénye, a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál, amely a közel 10.000 fellépő a kultúrabarát érdeklődők, valamint a zenésztársadalom igazi ünnepévé vált az elmúlt hét folyamán.
2007. május 22.

Vass Lajos: öt év múlva csodájára járnak a Magyar Állami Operaháznak

Vass Lajos, az operaház jövendő főigazgatója azt reméli: a szaktárca által három évre garantált költségvetési támogatás elég lesz arra, hogy öt év múlva "csodájára járjanak a Magyar Állami Operaháznak".
2007. május 21.

Vass Lajos az operaház új főigazgatója

Vass Lajos
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn kihirdette a Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire kiírt pályázat eredményét: az új főigazgató Vass Lajos, az új főzeneigazgató Fischer Ádám.
2007. május 21.

Újjászületett a huszti templom

A zsindelytetős, megújult huszti templom
Vasárnap adták át a kárpátaljai Huszton a magyar Kulturális Örökségvédelmi Hivatal támogatásával felújított református templom több mint ötszáz éves épületét.
2007. május 21.

Az Év Múzeuma a Laczkó Dezső Múzeum és a Matyó Múzeum

A díjak átadása a Nemzeti Múzeum kertjében, balról Schneider Márta szakállamtitkár (Fotó: Gordon Eszter)
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a mezőkövesdi Matyó Múzeum kapta a 2006-os Év Múzeuma-díjat, amikor szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megkezdődött a múzeumok majálisa.
2007. május 19.

Ünnepi koncert a Zeneakadémia épületének 100 éves jubileuma alkalmából

Ünnepi hangversenyt rendeztek a Zeneakadémia fővárosi Liszt Ferenc téri épületében pénteken abból az alkakomból, hogy egy évszázada nyílt meg létesítmény. A koncerten közjogi méltóságok is jelen voltak; Sólyom László köztársasági elnök, az est fővédnöke beszédében reményének adott hangot, hogy száz év után felújítják az épületet, úgy, hogy eredeti funkcióját megőrzik.
2007. május 19.

Ősi perui és inka kincsek a Szépművészeti Múzeumban

Fotó: Gordon Eszter
A Szépművészeti Múzeum ősi perui és inka kincseket bemutató kiállításán nem egy "csendes képzőművészeti élmény" várja a látogatókat, hanem egy "megelevenedett kultúrtörténeti kalandtúra" - hangsúlyozta a nagyszabású kiállítás pénteki megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2007. május 18.

Nem eladó a Nemzeti Színház

Nem jelent értékesítési szándékot az a tény, hogy a vagyontörvény-tervezet szerint lekerül a Nemzeti Színház Zrt. a tartósan állami tulajdonban maradó társaságok listájáról - erről Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára beszélt csütörtökön az MTI-nek.
2007. május 18.

Ligeti zenéje teltházakat vonz Nagy-Britanniában

Újra felcsendülnek Ligeti György szerzeményei május 19-én, szombaton a londoni Queen Elizabeth Hallban. A közelmúltban Ligeti zenéje már teltházakat vonzott, akkor George Benjamin vezényelte a London Sinfoniettát a brit fővárosban. A tavaly nyáron elhunyt zeneszerzőnk emlékére rendezett második koncertre már alig lehet jegyet kapni.
2007. május 18.

Végső búcsút vettek Székely Magda költőtől

Székely Magda
Rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Székely Magda Kossuth-díjas költőtől csütörtökön Budapesten, a Farkasréti zsidó temetőben.
2007. május 17.

Múzeumok Majálisa - Vendégbarát Múzeumok

Fotó: Gordon Eszter
A látogatók internetes szavazatai alapján a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény és a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyerte meg a vendégbarát múzeumok idei versenyét.
2007. május 17.

Az UMZE Kamaraegyüttes az idén is 30 milliós támogatást kap

Schneider Márta
Harmincmillió forinttal támogatja az idén is az Új Magyar Zene Egyesületét és az UMZE Kamaraegyüttest az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) - közölte Schneider Márta kulturális szakállamtitkár csütörtökön Budapesten.
2007. május 17.

Koreai Filmhét az Urániában

keseredes.jpg
Először rendeznek Magyarországon Koreai Filmhetet. Május 24. és 29. között az elmúlt évek dél-koreai filmterméséből mutatnak be válogatást a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2007. május 17.

Új szerződés a Digitális Irodalmi Akadémia tagjaival

Fotó: Gordon Eszter
A hosszú távon kiszámítható finanszírozás érdekében új típusú szerződést kötöttek a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjaival - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten.
2007. május 16.

Az OKM támogatja az írószervezeteket

Az írószervezetek az idén is megkapják a kulturális tárcától azt az összeget, amellyel tavaly támogatta működésüket az állam - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten.
2007. május 16.

Az inka kultúra emlékei a Szépművészeti Múzeumban - bemutatták a kiállítást

Fotó: Gordon Eszter
Halotti maszk, orrdísz és agylékelő kés is látható a Szépművészeti Múzeum pénteken megnyíló legújabb, "...és akkor megérkeztek az inkák" című kiállításán, amely a spanyol hódítás előtti Peruról ad áttekintést. A tárlat anyagát szerdán mutatták be az újságíróknak.
2007. május 16.

Fesztiváltámogatási struktúra készül

Fotó: Gordon Eszter
Szeptember végére elkészül a magyarországi fesztiválok támogatási struktúrája - jelentette be Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője kedden Budapesten, Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
2007. május 15.

Megújult a gyöngyösi Mátra Múzeum

Fotó: Gordon Eszter
A múzeum az elmúlt fél évtizedben kevesek kiváltságából sokak találkozóhelyévé vált - jelentette ki Hiller István, amikor kedden Gyöngyösön felavatta a Mátra Múzeumnak otthont adó, teljes rekonstrukción átesett Orczy-kastélyt.
2007. május 15.

Hiller István táviratban gratulált Rúzsa Magdinak

Hiller István oktatási és kulturális miniszter táviratban gratulált Rúzsa Magdolnának az 52. Eurovíziós Dalfesztiválon elért sikeréhez.
2007. május 14.

Budapesti Fesztiválzenekar - finanszírozási szerződés

070514_130.jpg
A kulturális minisztérium és a főváros 450-450 millió forinttal támogatja ebben az évben a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ), valamint az együttest működtető alapítvány is kötelezettséget vállalt arra, hogy ugyanekkora összeggel járul hozzá a költségekhez.
2007. május 14.

Végső búcsú Madaras József színművésztől

madaras_temetes.jpg
Hozzátartozói, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Madaras József színművésztől pénteken Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2007. május 12.

Faluházat avatott Hiller István Vizsolyban

A Közkincs-program keretében, pályázat útján elnyert pénzből újult meg a Károli-bibliáról híres abaúji Vizsoly faluháza, a létesítményt Hiller István oktatási és kulturális miniszter avatta fel pénteken.
2007. május 12.

Jövő csütörtökön lesz Székely Magda költő búcsúztatása

Székely Magda Kossuth-díjas költő búcsúztatása jövő csütörtökön 14 órakor lesz a fővárosi Farkasréti zsidó temetőben.
2007. május 11.

Zenei támogatás

Az oktatási és kulturális tárca támogatja a Budapesti Filharmóniai Társaság programjait.
2007. május 11.

Operaház - lejárt a vezetői pályázat beadási határideje

Lejárt a Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire meghirdetett pályázat beadási határideje szerdán éjfélkor; az új főigazgató és főzeneigazgató várhatóan júliusban léphet hivatalba.
2007. május 10.

Együttműködés a kulturális vidékfejlesztésért

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Együttműködik a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint az oktatási és kulturális tárca a kulturális vidékfejlesztésért - jelentette be Gráf József és Hiller István szerdán a Fejér megyei Nádasdladányban, sajtótájékoztatón, ahol együttműködési megállapodást is aláírtak.
2007. május 9.

Áthatások - kortárs képzőművészeti kiállítás Budapesten

Áthatások címmel csaknem száz kortárs művész alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Budapesten, az Ericsson Galériában.
2007. május 9.

Bemutatták a velencei biennálé magyar pavilonját

bien_070509_01.jpg
Az 52. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar standján felállítandó, Kultúra és szabadidő című videoinstallációt szerdán bemutatták Budapesten.
2007. május 9.

Madaras Józseftől pénteken búcsúznak Budapesten

Madaras József színművésztől pénteken 14 óra 15 perckor vesznek végső búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben. A búcsúztatáson jelen lesz és beszédet mond Schneider Márta szakállamtitkár is.
2007. május 9.

Kertész Imre, a magyar kultúra követe

A magyar kultúra követe címet adományozta pénteken Berlinben Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kertész Imre Nobel-díjas írónak.
2007. május 4.

A kultúra és a gazdaság összefonódását hangsúlyozta Hiller István Berlinben

Az európai uniós német elnökség keretében rendezett nemzetközi konferencián szólalt fel Hiller István.
2007. május 4.

A New York-i Filharmonikusok Budapesten

Budapestre látogattak a New York-i Filharmonikusok művészei európai koncertsorozatuk keretében. 2007. május 2-án parlamenti látogatáson vettek részt, május 4-én és 5-én pedig fellépnek a Művészetek Palotájában.
2007. május 3.

Irány Magyarország! - kulturális turizmus magyar módra

A CompAlmanach Kiadó Irány Magyarország! című útikönyvének 2007. áprilisi megjelenése kapcsán sajtóbeszélgetést szervezett. A meghívott szakemberek szerint a hazai kulturális turizmusnak hatásosabb marketingre, intenzívebb információáramlásra és a pályázati források jobb kihasználására van szüksége.
2007. május 3.

Elhunyt Székely Magda

Székely Magda
Elhunyt Székely Magda Kossuth-díjas költő hétfőn. Székely Magdát az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről gondoskodik.
2007. május 1.

Europa Nostra-érem két magyar műemlék helyreállításáért

Ferihegy I
Két magyar műemlék, a budapesti New York Palota és a Ferihegyi repülőtér I-es terminálja is felkerült az idén az Europa Nostra-díj kitüntetettjeinek listájára - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a hágai központ értesítése alapján csütörtökön az MTI-vel.
2007. április 26.

Több mint egymilliárd forint önkormányzati zenekaroknak

Döntöttek a helyi önkormányzatok hivatásos zenekarainak és énekkarainak támogatására szánt ez évi, egymilliárd tízmillió forintos keret elosztásáról; a legmagasabb összeget, 116 millió forintot a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar kapja.
2007. április 25.

Elhunyt Madaras József színművész

Madaras József (1937-2007)
Életének 70. évében elhunyt Madaras József Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész. Madaras Józsefet az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2007. április 24.

A közkönyvtári kölcsönzési jogdíj Magyarországon - konferencia

A közkönyvtári kölcsönzési jogdíj magyarországi bevezetését segítheti a témáról szervezett háromnapos nemzetközi konferencia, amelyen a hétvégén több uniós ország szakemberei osztják meg tapasztalataikat magyar kollégáikkal - mondta Magi István, a kulturális tárca művészeti főosztályának vezetője pénteken az MTI-nek.
2007. április 23.

Búcsú Méhes György írótól

Fotó: Gordon Eszter
Családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Méhes György írótól, műfordítótól pénteken Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2007. április 21.

Táncfórum No.7 - A Tánc Világnapjára

Táncfórum No.7 - A Tánc Világnapjára
A Táncfórum No.7 a Tánc Világnapja tiszteletére 2007. április 19. és 30. között zajlik két budapesti helyszínen. A fesztivált Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára nyitja meg.
2007. április 19.

11. Francia Filmnapok Budapesten és vidéken

Juliette Binoche
2007. április 19. és 22. között 11. alkalommal rendezik meg a Francia Filmnapokat a budapesti Corvin moziban, amelyhez április 16. és 25. között Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs és Szeged is csatlakozik. A Filmnapokat Bogyay Katalin szakállamtitkár nyitja meg.
2007. április 19.

Műemléki védettséget jelző táblát avattak a Dob utcában

Fotó: Gordon Eszter
Műemléki védettséget jelző táblát avatott Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára a műemléki világnap alkalmából szerdán Budapesten.
2007. április 18.

Műemléki világnap - civil fórum a Parlamentben

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
A város, a környezet szeretete és ápolása az embereket összefogó, identitáserősítő, közösségteremtő erő - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a műemléki világnap alkalmából rendezett civil fórumon szerdán Budapesten, a Parlamentben.
2007. április 18.

Márai-nap a Károlyi-palotában

Márai Sándor
Márai-napot rendeznek az író életével és munkásságával kapcsolatos kutatási eredmények összegzésére csütörtökön Budapesten, a Károlyi-palotában - közölték a szervezők az MTI-vel.
2007. április 18.

Elképzelések a színházi struktúráról - konferenciasorozat a Merlinben

Elképzelések a színházi struktúráról címmel csütörtökön folytatódik az a megbeszélés, amelynek keretében a színházi szakma képviselői elemzik a szakma helyzetét és ismertetik az átalakításra vonatkozó javaslataikat a Merlin Színházban - közölte az intézmény az MTI-vel.
2007. április 17.

Műemléki világnap - rendezvények az ünnep alkalmából

Forrás: www.koh.hu
A műemléki világnap alkalmából szerdán civil fórumot tartanak a Parlamentben, szakmai elismeréseket adnak át, és újabb, műemléki védettséget jelző táblákat helyeznek el országszerte - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-vel.
2007. április 17.

Égtájak - Művészeti találkozó Kárpátalján

2007. április 19. és 22. között rendezik meg az Égtájak - Művészeti találkozót Kárpátalján, melynek célja a legelszigeteltebb határon túli régió bemutatása.
2007. április 16.

Megkezdte működését a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat

Virágos Gábor
A nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti feltárások koordinálására létrejött, és megkezdte működését a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Virágos Gábor megbízott igazgató vezetésével - jelentette be Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára.
2007. április 16.

Holokauszt-megemlékezések a fővárosban

Balról az első sorban: Hiller István oktatási miniszter, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, David Admon, izraeli nagykövet, Zoltai Gusztáv, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a menet élén. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
Fáklyás felvonulással és emléktábla avatásával emlékeztek a holokauszt áldozataira vasárnap este Budapest belvárosában, az eseményen közjogi méltóságok mellett, nagykövetek, vallási vezetők és a parlamenti pártok képviselői is részt vettek.
2007. április 16.

Kulturális attaséi posztok meghirdetését tervezi Hiller István

Hiller István tervei szerint még nyár előtt pályázatot hirdetnek Kínába, Izraelbe és Szerbiába szóló kulturális szakattaséi posztokra. Az oktatási és kulturális miniszter erről pénteken Budapesten, a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén beszélt.
2007. április 13.

Megnyílt a Nemzetközi Könyvfesztivál

Fotó: Gordon Eszter
Megnyílt a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön; a fesztivál vendégeit, köztük a díszvendéget, Umberto Eco olasz írót Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntötte a Budapest Kongresszusi Központban.
2007. április 12.

Ma van a költészet napja

József Attila
Versfesztivállal, verses előadással, virrasztással és kortárs költők estjével ünneplik a költészet napját szerdán a budapesti színházak.
2007. április 11.

Elhunyt Méhes György író

Méhes György
Életének 91. évében Budapesten elhunyt Méhes György Kossuth-díjas író, meseíró, műfordító - tájékoztatta a Magyar Írószövetség közleményben az MTI-t. Méhes Györgyöt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. A Kossuth-díjjal és a bécsi Európai Akadémia díjával kitüntetett Méhes György temetéséről később intézkednek.
2007. április 10.

Könyvfesztivál - Umberto Eco és Kanada a díszvendég

A kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Umberto Eco lesz a csütörtökön megnyíló XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, míg az országok közül Kanada mutatkozik be.
2007. április 10.

Tablókiállítás Batthyány Lajos és Kodály Zoltán emlékére

Batthyány Lajos születésének bicentenáriuma és Kodály Zoltán kettős jubileuma alkalmából az egykori miniszterelnök és a zeneszerző életét felelevenítő tablókiállítás nyílt csütörtökön Budapesten, a Balassi Intézetben. A tárlatot Schneider Márta szakállamtitkár nyitotta meg.
2007. április 6.

Készül a színházi törvényjavaslat

A színházról szóló törvényjavaslat előkészítéséről adott tájékoztatást Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a parlament kulturális és sajtóbizottságának keddi ülésén Budapesten.
2007. április 3.

Átadták a Cella Septichora Látogató Központot Pécsett

Átadták a világörökséghez tartozó pécsi ókeresztény műemlékegyüttest összefogó és mintegy másfél milliárd forintból kialakított Cella Septichora Látogató Központot a baranyai megyeszékhelyen pénteken.
2007. március 30.

A kultúra perspektívái a turizmusban - konferencia Budapesten

A kultúra perspektívái a turizmusban címmel a kulturális és turisztikai szervezetek közötti együttműködés fejlesztésére rendezett konferenciát pénteken Budapesten a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Művészetek Palotája és a Szépművészeti Múzeum.
2007. március 30.

Vendégváró Baranya, vendégváró Dél-Dunántúl konferencia Pécsett

2007. március 28-án zajlott a Vendégváró Baranya, vendégváró Dél-Dunántúl című konferencia Pécsett, a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ szervezésében.
2007. március 29.

Pályázat az operaház vezetői tisztségeire

qk6t6144.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pályázatot írt ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói és fő-zeneigazgatói tisztségére.
2007. március 28.

Hiller István a magyar kultúra külföldi megjelenéséről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a magyar kultúra külföldi megismertetésére - hangsúlyozta Hiller István, a tárca vezetője kedden Budapesten, azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen az operaház vezetői posztjára kiírandó pályázatról is beszélt.
2007. március 28.

Egyedülálló szakmai képzés a könyvtárosoknak

A KultúrPont Iroda és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete március 26-27-én és április 2-3-án egyedülálló, korszerű uniós dokumentumkezelési és pályázatírási ismereteket is tartalmazó négynapos szakmai programot tart könyvtárosok számára. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.
2007. március 27.

Szerdán pályázatot hirdet az OKM az operaház vezetői posztjára

Hiller István a sajtó képviselői előtt azt mondta: a kiírás elüt majd minden korábbitól. A nyilvános, a tárca honlapján is olvasható pályázat egy koncepció lesz, amelyben a fenntartó minisztérium "világosan" elmondja, hogy mit akar.
2007. március 27.

Elhunyt Kaszás Attila színművész

Minden szín eltűnt, fekete-fehérre állították a Nemzeti Színház internetes honlapját. Este jött a döbbenetes hír a kórházból: életének 47. évében pénteken elhunyt Kaszás Attila színművész. GYÁSZ
2007. március 24.

Félezer művészbélyeg a Szépművészeti Múzeum új kiállításán

A világ legteljesebb művészbélyeg-gyűjteményéből, a budapesti Artpool Művészetkutató Központ kollekciójából mintegy félezer darabot vonultat fel az a kiállítás, amely pénteken nyílt Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban.
2007. március 23.

Schneider Márta a reneszánsz évről és a kulturális modernizációról

A 2008-as magyarországi reneszánsz év alkalmat ad arra, hogy ne csak Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztessen, hanem előretekintést is nyújtson - erről Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára beszélt szerdán egy budapesti konferencián.
2007. március 22.

Egyedülálló kiállítás a Néprajziban

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár Fejős Zoltán főigazgatóval közösen nyitotta meg a "Képgyártó dinasztia Székelyudvarhelyen - a Kováts napfényműterem száz éve" című fotókiállítást, amely 2007. március 20. és szeptember 30. között tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban.
2007. március 21.

A KÖH elnöke miniszteri megbízottként felügyeli az Esterházy-kastély felújítását

A fertődi kastély
Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke miniszteri megbízottként felügyeli a fertődi Esterházy-kastély helyreállítási munkálatait.
2007. március 20.

A kulturális modernizációról és vidékfejlesztésről rendez tanácskozást az OKM

Kulturális modernizáció - Kulturális vidékfejlesztés címmel nyilvános szakmai tanácskozást rendez az Oktatási és Kulturális Minisztérium március 20. és 22. között Budapesten.
2007. március 20.

A Van Gogh-kiállítás 400 ezredik látogatóját köszöntötték

Fotó: Gordon Eszter
A Van Gogh-kiállítás 400 ezredik látogatóját köszöntötte Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Baán László, a kiállítást rendező Szépművészeti Múzeum főigazgatója vasárnap Budapesten.
2007. március 18.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlamentben

Budapest, 2007. március 15. Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a meghívottak a Szózatot éneklik a Parlament kupolatermében, amiután az államfő a nemzet ünnepén, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján a miniszterelnök előterjesztésére Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit nyújtotta át. (MTI Fotó: Kovács Tamás)
A kulturális és tudományos élet képviselőinek adományozható legmagasabb rangú állami kitüntetéseket adott át a Parlamentben március 15-én a három legfőbb közjogi méltóság kormánytagok, képviselők és művészek jelenlétében.
2007. március 16.

Március 15. - kiváló művész, érdemes művész, Babérkoszorú-díj

Budapest, 2007. március 15. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján a Művészetek Palotájában rendezett díszelőadáson. (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Rangos művészeti díjakat adtak át a központi állami ünnepségen, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben csütörtökön este.
2007. március 16.

Megkezdődött a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Fotó: Gordon Eszter
A 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál A festmény ideje, az újraértelmezett hagyomány című kiállítás megnyitójával vette kezdetét pénteken Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.
2007. március 16.

Emléktúra Batthyány Lajos nyomdokában

Fotó: Gordon Eszter
Batthyány Lajos életének fontosabb helyszíneit keresi fel az a tizenöt diák és öt pedagógus, akik a 200 éve született államférfi emlékére hirdetett pályázat nyerteseként csütörtökön indultak négynapos tanulmányi kirándulásra a fővárosból.
2007. március 15.

Hiller István: a magyar nemzet névjegye a kultúra és a tudomány

A kultúrát és a tudományt nevezte a magyar nemzet névjegyének Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen, Budapesten.
2007. március 14.

Végső búcsú Erdőss Páltól

A Szent Gellért Plébániatemplom urnatemetőjében végső nyughelyére helyezték Erdőss Pál filmrendezőt. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
Családtagok, pályatársak, tisztelők vettek végső búcsút Erdőss Pál filmrendezőtől kedden Budapesten, a Szent Gellért-plébániatemplomban. A Balázs Béla-díjas alkotót az altemplomban helyezték örök nyugalomra.
2007. március 13.

Nemzeti Múzeum - ötvenezer látogató a Múzeumkörút című kiállításon

A Múzeumkörút - 150 év magyar festészete című kiállítás félszázezredik látogatóját fogadta kedden a Magyar Nemzeti Múzeum. A szerencsés látogatót Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, valamint Kovács Tibor, az intézmény főigazgatója köszöntötte.
2007. március 13.

Egy hónapon belül pályázatot írnak ki az Opera vezetésére

Egy hónapon belül pályázatot ír ki az oktatási és kulturális tárca az Operaház vezetésére - erről Hiller István szakminiszter beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában kedden reggel.
2007. március 13.

Kortárs irodalmi est a Balassi Intézetben

A Balassi Intézet Hungarológiai Tagozata március 8-án 18 órakor kortárs irodalmi estet rendez.
2007. március 8.

Elhunyt Hidas Frigyes zeneszerző

Életének 78. évében elhunyt Hidas Frigyes zeneszerző. A kétszeres Erkel-díjas művészt hosszan tartó betegség után szerdán érte a halál - tudatta a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke. A zeneszerző temetéséről később intézkednek.
2007. március 7.

Elhunyt Szakácsi Sándor színművész

Szakácsi Sándor
Életének 55. évében szerdán elhunyt Szakácsi Sándor, Jászai Mari-díjas színművész - tudatta a Pesti Magyar Színház.
2007. március 7.

Kodály jubileumi év - megemlékezés a zeneszerző halálának évfordulóján

Kodály Zoltán halálának 40. évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak kedden a zeneszerző síremlékénél Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2007. március 7.

Hiller István a New York-i magyar kulturális évad előkészületeiről tárgyalt az Egyesült Államokban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter egy esetlegesen 2009-ben New Yorkban rendezendő magyar kulturális évad előkészületeiről tárgyalt hétfőn az Egyesült Államokban.
2007. március 6.

Egyeztetés színházak esetleges összevonásáról

A Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház esetleges összevonásának lehetőségeiről folytatott megbeszélést Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója pénteken, Budapesten. Az OKM szerint a lehetséges megoldások kidolgozása csak most kezdődött el, egyelőre semmiféle döntés nem született.
2007. március 5.

Az operaház két játszóhelyre tervez, de az Erkel Színházra nem számít

Az utolsó egyeztetések folynak a Magyar Állami Operaházban a következő évad műsortevéről; bár az Erkel Színházzal nem számol az intézmény vezetése, mégis két játszóhelyre terveznek előadásokat - közölte az operaház miniszteri biztosa pénteken az MTI-vel.
2007. március 2.

Hiller: a Balassi Intézettel a kulturális diplomácia modern központja jött létre

Fotó: Gordon Eszter
Az új Balassi Intézettel a magyar kulturális diplomácia modern központja jött létre - közölte az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
2007. március 1.

Tavaszi fesztivál - ismertették a programokat

Több száz rendezvényt tartanak több ezer fellépővel, több mint félszáz helyszínen a március 16-án kezdődő 27. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelynek programkínálatát kedden Budapesten, sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.
2007. február 27.

Körvonalazódik a könyvfesztivál programja

Több száz író és költő köré szerveződik az idei, XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csaknem 250 programja - közölte Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke az MTI-vel.
2007. február 23.

Jótékonysági koncert

A világhírű prímás, Járóka Sándor orvosi kezelését és ápolását segítő jótékonysági hangversenyt rendeznek 2007. február 21-én, szerdán 19.30 órakor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az esemény fővédnöke Hiller István kulturális és oktatási miniszter.
2007. február 21.

OGY - kulturális bizottság - tájékoztató a filmszakma helyzetéről

A filmtörvény hatályba lépése óta eltelt két és fél évben bebizonyosodott, hogy az abban foglalt szakmai koncepció működőképes, jól szolgálja a magyar filmművészet és filmipar fejlődését - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kedden az Országgyűlés kulturális bizottságának ellenőrző albizottságában.
2007. február 20.

Hiller István megnyitotta a Kodály jubileumi évet

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden megnyitotta a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi évet Budapesten.
2007. február 20.

Hiller hátrányos helyzetű diákokat fogadott a Szépművészeti Múzeumban

Fotó: Gordon Eszter
Mintegy 900 szociálisan hátrányos helyzetű általános iskolás diák látogatta meg hétfőn a Van Gogh-ról szóló tárlatot a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol Hiller István oktatási és kulturális miniszter is köszöntötte néhányukat.
2007. február 19.

Horvátországban tárgyal a kulturális szakállamtitkár

Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a Magyar Egyesületek Szövetsége vezetőivel és tagszervezeteinek képviselőivel találkozik Horvátországban.
2007. február 15.

Negyedmillió látogató a Van Gogh-kiállításon

Fotó: Gordon Eszter
A Van Gogh-kiállítás kétszázötvenezredik látogatóját fogadta csütörtökön a Szépművészeti Múzeum. A szerencsés látogatót Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Baán László, az intézmény főigazgatója köszöntötte.
2007. február 15.

Nagy Péter a Berlinale első magyar kitüntetettje

Nagy Péter
Nagy Péter, Herendi Gábor Lora című filmjének férfi főszereplője a Berlinben zajló nemzetközi filmfesztivál első magyar kitüntetettje.
2007. február 12.

Emlékezés Batthyány Lajosra

Fotó: Gordon Eszter
Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek a mártír kormányfő születésének 200. évfordulóján szombaton, a fővárosi Fiumei úti sírkertben.
2007. február 10.

Illés Lajos búcsúztatása Budapesten

MTI Fotó: Beliczay László
Több ezren, köztük családtagok, zenésztársak, tisztelők kísérték utolsó útjára Illés Lajost, a legendás Illés együttes alapítóját pénteken Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
2007. február 9.

Véget ért a Filmszemle

Befejeződött a 38. Magyar Filmszemle, amelynek díjait kedden este adták át Budapesten.
2007. február 7.

Hamarosan megnyitja kapuit a Korda filmstúdió

Hamarosan, mintegy 110 nap múlva megnyitja kapuit a Korda filmstúdió, melynek teljes felépítését decemberre fejezik be - közölte Krisán László, a Korda Filmstúdió Kft. ügyvezető igazgatója egy szombati sajtótájékoztatón.
2007. február 5.

Bokrétaünnep az etyeki Korda Sándor Filmstúdiónál

Fotó: Gordon Eszter
Az etyeki Korda Sándor Filmstúdió megvalósítása az állam, a kulturális politika, a magánbefektetők és a magántőke új együttműködésének az eredménye - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken a stúdiókomplexum bokrétaünnepén.
2007. február 2.

Színházi törvény - megérkeztek a szakmai javaslatok a tárcához

Megérkeztek a színházi törvény előkészítéséhez kért szakértői anyagok az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz - mondta Schneider Márta, a tárca kulturális szakállamtitkára.
2007. február 1.

Hiller István meghirdette a Katona József-pályázatot

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön meghirdette a kortárs magyar drámák írását és színrevitelét ösztönző Katona József produkciós pályázatot.
2007. február 1.

Megnyílt a magyar film éves seregszemléje Fotógaléria

Garas Dezső és Kállai Ferenc, Sándor Pál Noé bárkája című filmjének főszereplői (Fotó: Gordon Eszter)
Megnyílt a 38. Magyar Filmszemle kedden este Budapesten. A magyar film ez évi seregszemléjét a szervezők Fábri Zoltán filmrendező emlékének ajánlották
2007. január 31.

Elhunyt Illés Lajos zenész

Fotó: MTI
Elhunyt Illés Lajos; a Kossuth-díjas művészt, a legendás Illés együttes alapító névadóját életének 65. évében, hétfőn érte a halál - tudatta a Zikkurat ügynökség az MTI-vel. Illés Lajost az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtóirodája. Temetéséről később intézkednek.
2007. január 29.

Maestro - a kulturális miniszter támogatása az Oscar-költségekre

M. Tóth Géza (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István saját keretéből 28 millió forintot bocsát M. Tóth Géza, a Maestro című Oscar-díjra jelölt animációs kisfilm alkotójának rendelkezésére, a jelöléssel kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére.
2007. január 29.

Megállapodás a filmes szakma támogatásáról

Hiller István miniszter és Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke (Fotó: Gordon Eszter)
Megállapodás született az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) között a filmes szakma elkövetkező négy évre szóló támogatásáról - jelentette be Hiller István szakminiszter hétfőn Budapesten.
2007. január 29.

Holokauszt emléknap: Hiller: emlékezni felelősség, tisztesség

Ha a minden emberi törvényt megsemmisítő holokauszt áldozataira emlékezünk, akkor csak a némaságnak van helye - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Élet Menete Alapítvány által rendezett holokauszt megemlékezésen szombaton Budapesten.
2007. január 28.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulására emlékeztek Budapesten

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke kavicsot helyez el az emlékfalnál a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban (MTI Fotó: Illyés Tibor)
Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 62. évfordulójára emlékeztek szombaton Budapesten, a Holokauszt nemzetközi emléknapján. A Holokauszt Emlékközpont rendezvényén közjogi méltóságok és a diplomáciai testületek képviselői is megjelentek.
2007. január 27.

A színházak képviselői január utolsó napján adják át szakmai javaslataikat Hiller Istvánnak

Január utolsó napján nyújtják be javaslataikat a színházak képviselői Hiller István oktatási és kulturális miniszternek, aki egy novemberi egyeztetésen hat területen kérte a szakma véleményét - mondta a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára az MTI-nek pénteken.
2007. január 27.

Tényfeltáró vizsgálatot indít az OKM a Közlekedési Múzeumban

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tényfeltáró vizsgálatot indított a Közlekedési Múzeumban, amely 2007. január elsejével került a tárcához.
2007. január 26.

Jótékonysági bál balsorsú műemlékek javára

Elhanyagolt, balsorsú műemlékek javára rendez jótékonysági bált a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) február közepén Budapesten, az Országgyűlés elnökének fővédnökségével.
2007. január 26.

Rajkó Együttes - az OKM a fővárosi döntés felülvizsgálatát kérte

A Rajkó Együttes támogatásának csökkentéséről szóló döntés felülvizsgálatára kérte az illetékes főpolgármester-helyettest az OKM államtitkára - közölte a tárca romaügyi stratégiai főtanácsadója.
2007. január 26.

Kulturális intézetek találkozója Budapesten

Az OKM felelősséget érez a nemzetközi kulturális kapcsolatok erősítéséért. Ennek érdekében minél több találkozóra, és tapasztalatcserére épülő párbeszédre van szükség - hangsúlyozta Bogyay Katalin szakállamtitkár a Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek vezetőinek csütörtöki budapesti találkozóján.
2007. január 25.

Alfa Program: idén 230 millió forintra pályázhatnak a múzeumok

Az Alfa Program keretében idén 230 millió forintra pályázhatnak az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények - közölte Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten.
2007. január 24.

Utolsó útjára kísérték Határ Győzőt

Fotó: Gordon Eszter
Barátok, pályatársak és tisztelők kísérték utolsó útjára Határ Győző Kossuth-díjas költőt és feleségét a budapesti Farkasréti temetőben kedden.
2007. január 23.

Átadták a magyar kultúra követe címeket Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
Lady Valerie Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta kapta első alkalommal a magyar kultúra követe címet. Az oktatási és kulturális miniszter által alapított elismerést kedden adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.
2007. január 23.

Magyar kultúra napja - összefoglaló a rendezvényekről

A magyar kultúra napja alkalmából az ország számos településén rendeztek hétfőn ünnepséget.
2007. január 23.

A Nemzeti Filmiroda a KÖH-ben működik tovább

Önállóan gazdálkodó, részjogkörű szervezeti egység lett a Nemzeti Filmiroda, amely január elsejétől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) részeként, Filmiroda Igazgatóság néven működik tovább - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejlesztési és gazdasági ügyekért felelős szakállamtitkára hétfőn az MTI-nek.
2007. január 22.

Hiller: Az állam nem akar kivonulni a kultúra területéről

Az állam nem akar kivonulni a kultúra területéről, mindig is szerepet vállalt abban - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn, a magyar kultúra napja alkalmából tartott díjátadó ünnepségen, Budapesten.
2007. január 22.

Kitüntetések a Magyar Kultúra Napján Fotógaléria

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket adott át az Iparművészeti Múzeumban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
2007. január 22.

MIDEM - Hiller István a zenei szakvásáron

A kultúra és a munkaerőpiac összefüggéséről beszélt Hiller István kulturális és oktatási miniszter vasárnap Cannesban, a MIDEM alkalmából tartott informális tanácskozáson, amelyen az európai kulturális miniszterek a zenei exportirodák és a zeneipar képviselőivel cseréltek eszmét a politika és a kulturális ipar együttműködési lehetőségeiről.
2007. január 22.

Németek Magyarországon, magyarok Németországban - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Németek Magyarországon, magyarok Németországban - Európai életutak címmel nyílt kiállítás pénteken a magyar kultúra napja alkalmából Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2007. január 19.

Svájci támogatás a magyar oktatásnak és kultúrának

A svájci állam 8.5 millió svájci frank, vagyis több mint egymilliárd háromszázmillió forint értékű támogatást nyújt Magyarországnak az elkövetkező öt évben oktatási és kulturális programok elindításához vagy folytatásához. Erről Hiller István oktatási és kulturális miniszter állapodott meg Charles Kleiber államtitkárral, aki a svájci belügyminisztériumban az oktatási és kulturális ügyeket irányítja.
2007. január 19.

Magyar kultúra napja - programok országszerte

A magyar kultúra napja alkalmából megemlékezéseket, valamint zenei, irodalmi, képzőművészeti, filmes programokat rendeznek a napokban országszerte.
2007. január 19.

Hiller: a kormány lobbizni fog a magyar világörökségi helyszínekért

A kormány lobbizni fog azért, hogy a komáromi-révkomáromi erődrendszer az UNESCO világörökségi helyszínei közé kerüljön - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, kormányszóvivői tájékoztatással egybekötött csütörtöki sajtóértekezletén.
2007. január 18.

Elfogadta a kormány a KÖH világörökségi jelentését

Elfogadta a kormány szerdán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) világörökségi jelentését, amely Magyarország elmúlt négy esztendejének hazai és nemzetközi örökségvédelmi tevékenységét foglalja össze.
2007. január 17.

A színházi szakma munkabizottságokat hozott létre

Munkabizottságokat hoztak létre a színházak képviselői azon a hat területen, amelyről Hiller István oktatási és kulturális miniszter a szakma véleményét kérte; az anyag a hónap végére elkészül - mondta Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Magyar Színházi Társaság elnöke kedden az MTI-nek.
2007. január 16.

Kortárs szlovák film és irodalom - rendezvénysorozat Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Megkezdődött a Kortárs Szlovák Film és Irodalom című rendezvénysorozat, amelyet Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára nyitott meg pénteken, Budapesten, a Szlovák Intézetben.
2007. január 15.

Világörökségre jelölik a Komárom-Révkomárom erődrendszert

koma_070115.jpg
A magyar és a szlovák kulturális minisztérium államtitkára hétfőn a szlovákiai Révkomáromban megállapodást írt alá, amelynek értelmében Komárom és Révkomárom erődrendszerét a két ország közösen Világörökség címre terjeszti fel az UNESCO-hoz.
2007. január 15.

Véget értek az Esseni Fényhetek

Ünnepélyes keretek között zárult a németországi magyar kulturális évad, az úgynevezett Ungarischer Akzent kiemelt eseménysorozata az 57. Esseni Fényhetek (Essener Lichtwochen) fesztivál, amelyen idén Magyarország volt a díszvendég.
2007. január 15.

Filmszemle - Janisch Attila: idén két fődíjat ítélnek oda

Idén először két fődíjat, az év legjobb szerzői filmjének és az év legjobb műfaji filmjének járó elismerést osztanak ki a 38. Magyar Filmszemlén, amelyet Fábri Zoltán emlékének ajánlanak - mondta el Janisch Attila, a szemletanács elnöke az MTI-nek pénteken.
2007. január 13.

V4 - kulturális miniszterek tanácskozása Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
A visegrádi országok kulturális miniszterei a jövőben minden jelentősebb európai uniós kulturális csúcs előtt előzetes egyeztetést folytatnak - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, a visegrádi országok kulturális minisztereinek találkozóját követően, Budapesten.
2007. január 12.

Magyar fúvósegyüttes koncertjével zárul az 57. Esseni Fényfesztivál

A Budapest Saxophone Quartet fúvósegyüttes koncertjével zárul szombaton az 57. Esseni Fényfesztivál, amelynek díszvendége Magyarország volt - közölte Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
2007. január 12.

Magyar-szlovák közös világörökségi jelölés

A komáromi erődrendszert közösen terjeszti fel a világörökségi listára a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-vel csütörtökön.
2007. január 11.

Megvalósítható a Mátyás-templom rekonstrukciójának ütemterve

Csúszhat a budavári Mátyás-templom rekonstrukciójának 2007-es ütemterve - mondta el az MTI-nek csütörtökön az épület felújításáért is felelős építésügyi szakértő; az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerint ugyanakkor megvalósítható az idei ütemterv.
2007. január 11.

Elek Judit átvette a kairói filmfesztivál legjobb forgatókönyv-díját

Elek Judit filmrendező a legjobb forgatókönyv Saad El Din Wahba díját nyerte el A hét nyolcadik napja című filmjéért a 30. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon 2006 novemberében. A díjat, amelyet akkor személyesen nem vehetett át, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át a rendezőnek.
2007. január 11.

Lázár Ervin búcsúztatása

Budapest, 2007. január 10. Arató Gergely, a Kulturális és Oktatási Minisztérium államtitkára mond beszédet Lázár Ervin ravatalánál a Farkasréti temetőben, ahol több száz tisztelője jelenlétében helyezték örök nyugalomra a Kossuth- és József Attila-díjas írót, aki december 22-én hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában hunyt el. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Örök nyugalomra helyezték Lázár Ervin írót a Farkasréti temető művészparcellájában; a Kossuth- és József Attila-díjas alkotót családja, barátai, pályatársai és tisztelői búcsúztatták szerdán Budapesten.
2007. január 10.

A kulturális modernizáció irányai

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán délután a kormányszóvivői tájékoztatón hozta nyilvánosságra a tárca által kidolgozott kulturális koncepciót.
2006. december 13.

Márton-napi vigasságokkal zárul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul az elkövetkező két hétvégén a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely idén először várta a közönséget. Az ország összes régiójából több mint 150 programmal várták a múzeumok a látogatókat októberben és novemberben.
2006. november 3.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok