2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Rekordszámú látogató a múzeumi nagyrendezvényeken 2009-ben

Idén is több százezren vettek részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium múzeumi nagyrendezvényein. A Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és az idén első alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Éjszakája együtt több mint 600 ezer vendéget vonzott közgyűjteményeink falai közé.
2009. december 30.

Világörökségi törvény - plusz források a világörökségi területekkel kapcsolatos feladatok ellátására

A várhatóan 2010 közepén életbe lépő világörökségi törvény megteremti a világörökségi területek védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat. Az állam a világörökségi területekkel kapcsolatos feladatok ellátására évi 400 millió forintot fordít, s ezt hazai és európai uniós pályázati források egészíthetik ki. A szükséges költségvetési források a hatályba lépés után azonnal igénybe vehetők.
2009. december 29.

Átadták a 2009-es Aase-díjakat

Koós Olga (Radnóti Miklós Színház), Császár Gyöngyi (Szolnoki Szigligeti Színház), Kun Vilmos (Katona József Színház) és Wellmann György (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) nyerte el idén az Aase-díjat, amelyet Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adott át csütörtökön a Bajor Gizi Színészmúzeumban Budapesten.
2009. december 17.

Hiller István kinevezte Harsányi Lászlót az NKA elnökének

Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2010. január 1-jétől 2010. december 31-ig kinevezte Harsányi Lászlót a Nemzeti Kulturális Alap elnökének.
2009. december 17.

Eltemették Iglódi István színművészt

MTI fotó: Honéczy Barnabás
Több százan kísérték utolsó útjára Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Pesti Magyar Színház 65 évesen elhunyt igazgató-főrendezőjét kedden Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2009. december 16.

Hiller István: a legjobb intézményvezetőket sikerült megtalálni

Hiller István szerint minden kulturális intézmény élére a legjobb szakembert sikerült kiválasztani, kinevezésüket nem vonja vissza. Az oktatási és kulturális tárca vezetője erről éves miniszteri beszámolója során beszélt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén.
2009. december 16.

Elbúcsúztatták Melis Györgyöt az Operaházban

Hiller István beszédet mond Melis György ravatalánál (fotó: MTI)
Pályatársai és tisztelői a Magyar Állami Operaház előcsarnokában vettek búcsút az életének 87. évében, november 27-én elhunyt Melis György Kossuth-díjas énekestől, a dalszínház örökös tagjától, mesterművészétől.
2009. december 14.

Őze Áron a Magyar Színház új igazgatója

Őze Áron
Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a Pesti Magyar Színház vezetői posztjára kiírt pályázat nyerteséről. A tárca vezetőjének döntése értelmében Őze Áron vezetheti a színházat öt éven át. Hiller István a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését.
2009. december 14.

Lezárult a Magyar nyelv éve

Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára
A Nemzeti Színházban december 10-én este gálaműsorral zárult a Magyar nyelv éve programsorozat. Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy az egész évben zajló programokat országszerte a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc - születésének negyedévezredes évfordulója tiszteletére szervezték. Az emlékév célja volt a gazdag programkínálat segítségével fölhívni a közvélemény figyelmét a magyar nyelv gazdagságára, szépségeire, játékosságára.
2009. december 14.

Hiller István a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntette ki Radnóti Miklósnét

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter – a köztársasági elnök megbízásából – a kormány nevében a Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetést adta át a 98 éves Radnóti Miklósné Gyarmati Fanninak.
2009. december 10.

Vadady Ágnes Díjjal jutalmazták a mozgásművészet fiatal tehetségeit

Csonka Vanessza, a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója, Illés Renátó, a Baross Imre Artistaképző tanulója, Szabó Gergely, a Tálentum Táncművészeti Iskola tanulója és Vasas Erika, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulója nyerték el az idén első alkalommal kiosztott Vadady Ágnes Díjat. Az elismerést Kis János táncművész, színházigazgató adta át.
2009. december 2.

Elhunyt Melis György Kossuth-díjas operaénekes

Elhunyt Melis György Kossuth-díjas operaénekes - MTI fotó: Szigetváry Zsolt (2008. december 5.)
Életének 87. évében elhunyt Melis György Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház mesterművésze. Melis Györgyöt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2009. november 27.

A Hagyományok Háza 220 millió forint értékű projektet indíthat

Népzenei gyűjtéseket vásárolhat magánszemélyektől, digitalizálja és a világhálóra viszi zenei és néptánc gyűjteményét a Hagyományok Háza (HH) a norvég alapból származó fejlesztési forrásokból.
2009. november 26.

Kokas Ignác temetése

A Kossuth-díjas festőművész, Kiváló művész kegyeleti búcsúztatása 2009. november 27-én, pénteken 15 órakor lesz a Fejér megyei Vál község temetőjében.
2009. november 19.

Óriási siker volt a múzeumok első őszi éjszakája

Fotó: Gordon Eszter
Rendkívül népszerűnek bizonyult a múzeumok első őszi éjszakája, amelyet idén hagyományteremtő jelleggel rendeztek meg szombat éjjel 31 budapesti és 49 vidéki kiállítóhely részvételével a szeptember 28. óta tartó múzeumok őszi fesztiváljának záróeseményeként.
2009. november 16.

Adókedvezmény az előadó-művészeti szervezetek támogatóinak

Újabb forrással bővülhet az előadó-művészeti szervezetek költségvetése, ugyanis az Európai Bizottság határozata, amely november 12-én lépett hatályba, jelentősen megkönnyíti támogatók bevonását az érintett szervezetek finanszírozásába.
2009. november 16.

Schneider Márta: Hangulatos, ízes, színes rendezvény lesz a Múzeumok Őszi Éjszakája

Fotó: Gordon Eszter
Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg ezt a programot is – jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára az első Múzeumok Őszi Éjszakája programjait bemutató sajtótájékoztatón szerdán, a Néprajzi Múzeumban.
2009. november 11.

Elhunyt Kokas Ignác

Kokas Ignác (fotó: MTI)
Életének 84. évében, négyhónapos betegség után szerdán a reggeli órákban elhunyt Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész. Temetéséről később intézkednek. Kokas Ignácot az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. november 11.

Csák Ferenc Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Londonban

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vasárnap este a Londoni Magyar Kulturális Központ 10. jubileumi születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Catherine Portuges egyetemi tanárnak, a Londoni Magyar Filmfesztivál (Check the Gate) kurátorának, John Cunninghamnek, a Sheffield Hallam Egyetem filmes tanszéke oktatójának, a Londoni Magyar Filmfesztivál kurátorának, Tóth Vali újságírónak, valamint Lady Joan Philips-nek, az 56-os menekült diákok "őrangyalának".
2009. november 9.

Köszöntés

Hiller István oktatási és kulturális miniszter levélben köszöntötte Kertész Imre Nobel-díjas írót 80. születésnapja alkalmából.
2009. november 9.

Botticellitől Tizianóig: az itáliai reneszánsz festészet remekművei a Szépművészeti Múzeumban Fotógaléria

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 'Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei’'című tárlat szerdai megnyitó ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban azt hangsúlyozta, a most nyíló kiállításon többről van szó, mint festők alkotásainak tematikus egymás mellé rendezéséről, hiszen a tárlat a reneszánsz legjavát öleli fel.
2009. október 28.

Megnyílt Gyöngyösön a Természet­tudományi Pavilon Fotógaléria

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a gyöngyösi Mátra Múzeum Természettudományi Pavilonja kiállításának keddi megnyitó ünnepségén azt hangsúlyozta: mindaz, ami a város közepén létrejött, példaértékű.
2009. október 27.

Hiller István 200 millió forintot ajánlott fel az Eötvös József Collegium épületének felújítására

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Oktatási és Kulturális Minisztérium jövő évi költségvetéséből 200 millió forintot ajánlott fel az Eötvös József Collegium Ménesi úti épületének felújítására. Ezt a tárcavezető a Borzsák István emlékére létrehozott Borzsák Könyvtár avató ünnepségén jelentette be hétfőn Budapesten.
2009. október 26.

Kínai-Magyar Rektori Fórum

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az első alkalommal megrendezett Kínai-Magyar Rektori Fórumon azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt fél évtizedben a Kínai Népköztársaság és Magyarország közötti kapcsolat nemcsak gazdasági, hanem oktatási és kulturális területen is új lehetőségeket nyitott. Ezt a tárcavezető a Budapesti Corvinus Egyetemen mondta hétfőn.
2009. október 26.

Plakátok a szocializmusban - tárlat a vendéglátóipari múzeumban

Az 1945-től 1989-ig terjedő időszak plakátjait mutatja be a Nyitunk. Plakátok a szocializmusban című pénteken nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) Budapesten.
2009. október 9.

Múzeumok Őszi Éjszakája

Múzeumok Őszi Éjszakája
Első alkalommal, november 14-én rendezi meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Múzeumok Őszi Éjszakáját, amely a nyári eseményhez hasonló rendszerben működik majd, de hangulatában alapvetően mást ígér. Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának záróeseményéhez igazodik.
2009. október 8.

"Nagy Rajzolás" a múzeumokban

Múzeumok Őszi Fesztiválja
A Múzeumok Őszi Fesztiválján az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye "A Nagy Rajzolás", amelyre október 10-én várják a vállalkozó kedvű résztvevőket.
2009. október 8.

Elhunyt Paizs László képzőművész

A Munkácsy- és Kossuth-díjas Érdemes Művészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetése 2009. október 16-án lesz a Farkasréti temetőben.
2009. október 8.

Nemzeti gyásznap az aradi vértanúk tiszteletére

Országszerte megemlékezéseket tartottak kedden, az október 6-i nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetői és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére. A romániai Arad több helyszínén is tartottak rendezvényeket.
2009. október 7.

Országos Nagyi Könyvtári Napok

Országos Nagyi Könyvtári Napok
2009. október 5-11. között Országos Nagyi Könyvtári Napokra kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
2009. október 2.

Az újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésével vette kezdetét a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődött el az immár negyedik Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A Magyar Nemzeti Galériában rendezett évnyitón átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is.
2009. szeptember 29.

Hiller István megnyitotta a Költők Világkongresszusát

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a XXIX. Költők Világkongresszusán hétfőn megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a kulturális sokszínűség híve, a sokszínűség erő, megértése mások elfogadására tanít, míg az uniformizálás az emberi természet ellen hat.
2009. szeptember 28.

125 éves az Operaház

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nem lehet szavakba foglalni azt a csodát, amit az Operaház rejt: csodát, örömöket, titkot ad. Ezt a tárcavezető vasárnap a 125 éves az Operaház című kiállítás megnyitóján hangsúlyozta.
2009. szeptember 28.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2009

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A szeptember 28-i múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.
2009. szeptember 24.

Hiller István: a Királylányok messzi földről című kiállítás Katalónia és Magyarország legnagyobb kulturális vállalkozása

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Királylányok messzi földről – Katalónia és Magyarország a középkorban című kiállítás a Katalán Autonóm Közösség és Magyarország eddigi legnagyobb kulturális vállalkozása. Ezt a tárcavezető a tárlat pénteki megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. szeptember 7.

Holnaptól látogatható a katalán-magyar kiállítás

Fotó: Nagy Gergely
A Katalán Autonóm Közösség és Magyarország legnagyobb, legjelentősebb és legátfogóbb kulturális vállalkozása ez – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken a Nemzeti Múzeumban, a Királylányok messzi földről című kiállítást bemutató sajtótájékoztatón.
2009. szeptember 4.

Ismét Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főigazgatói pályázat elbírálását követően újabb öt évre kinevezi Baán Lászlót a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának. A miniszter a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hozta meg döntését, melyet a múzeum közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete is támogat.
2009. szeptember 4.

Hiller István megnyitotta a XII. Zsidó Nyári Fesztivált

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter vasárnap a budapesti Gozsdu udvarban megnyitotta a toleráns együttélés jegyében megrendezett XII. Zsidó Nyári Fesztivált.
2009. augusztus 31.

Csák Ferenc megnyitotta az Izrael 1948 - Robert Capa szemével című kiállítást

Fotó: Gordon Eszter
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára azt hangsúlyozta a XII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében megrendezett Izrael 1948 - Robert Capa szemével című kiállítás megnyitó ünnepségén, hogy a jelen kor politikusainak kötelességük, hogy támogassanak minden olyan színvonalas kulturális rendezvényt, amelynek célja a tolerancia, a párbeszéd megteremtése.
2009. augusztus 31.

Pécs2010 EKF: Letették a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont alapkövét

MTI fotó: Kálmándy Ferenc
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont Dél-Dunántúl multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz. 2010 őszén nyitja meg kapuit.
2009. augusztus 25.

Európa Kulturális Fővárosa csak együttműködéssel valósulhat meg

Fotó: Gordon Eszter
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a Pécsi Egyházmegye millenniumi évével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Pécsett.
2009. augusztus 14.

Megmutatni Pécset a fesztiválozóknak

Megmutatni Pécset a fesztiválozóknak
A Szigetre látogató több tízezer külföldinek és magyarnak szeretnék bemutatni a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projektet, amely idén először a hajógyári szigeti fesztiválon is bemutatkozik.
2009. augusztus 13.

Elhunyt Cseh Tamás

Fotó: MTI
A Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében érte a halál. Cseh Tamást az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. augusztus 8.

Arató Gergely megnyitotta a Pusztaszeri Természetfilm Fesztivált

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára megnyitotta pénteken az V. Pusztaszeri Természetfilm Fesztivált. Az egymillió forint összdíjazású filmes mustrán három napon keresztül 84 alkotás méretteti meg magát.
2009. augusztus 7.

Szószavazó kampányt kezdett a Balassi Intézet

szoszavaz_090716_01
A Magyar Nyelv Éve alkalmából Hagyj egy szót magad után! felhívással indította el szószavazó.hu internetes kampányát a Balassi Intézet szerdai sajtótájékoztatója keretében.
2009. július 16.

Csák Ferenc megnyitotta a Turner és Itália című kiállítást

turner_090715_02
A Szépművészeti Múzeum Turner és Itália című kiállításával ismét olyan képzőművészeti tárlat nyílik meg a magyarországi - és természetesen a hozzánk ellátogató külhoni - publikum előtt, amely tartalmában, mélységében, de puszta megvalósulásával is egészen rendkívüli - hangsúlyozta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára szerdán, a tárlat megnyitó ünnepségén.
2009. július 15.

Hiller István felavatta Rómában a megújult Borromini-loggiát

Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, Róma barokk belvárosában felavatta a világon egyedülálló Borromini loggiát, amelynek tetőteraszáról belátni szinte egész Rómát és a Vatikánt: a Szent Péter templomot éppúgy, mint a fenséges Pantheon lyukas kupoláját, vagy a hatalmas Palazzo Farnese-t. Az avató ünnepségen jelen volt Umberto Croppi, a Római Önkormányzat kulturális ügyekért felelős képviselője is.
2009. július 10.

Hiller István: jól teljesít a külföldi magyar kulturális intézményhálózat

jtakmki_090708_01
A magyar kulturális diplomácia az országképformálás egyik legfontosabb eszköze lett - hangsúlyozta a külföldi magyar kulturális intézetek és a kulturális szakdiplomata-hálózat teljesítményét értékelve kedden az intézményvezetők éves budapesti találkozóján Hiller István.
2009. július 8.

Magyar kórusok a tallinni dalünnepen

Két magyar kórus, a nyíregyházi Cantemus Fiúkar és a Kalevala Baráti Kör kórusa is részt vesz a 25. észtországi Dalünnepen - adta hírül a Tallinni Magyar Intézet. A mintegy harmincezer énekes programját a helyszínen várhatóan több mint százezer néző kíséri figyelemmel, akik nem csupán passzív élvezői az eseménynek, hanem együtt énekelnek az óriási kórussal.
2009. július 3.

Kanadai magyar képzőművészek mutatkoznak be Szentendrén és Keszthelyen

A péntektől látogatható Re: InSitu - Kortárs Kanadai-Magyar Művészek Kiállítása keretében több mint 40, Kanadában elismert kanadai magyar képzőművész mutatja be a szentendrei Művészetmalomban és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban azt, hogy milyen szerepet töltöttek be szűkebb közösségük és választott hazájuk kulturális színpadán. A tárlat védnökei Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Pierre Guimond, Kanada nagykövete.
2009. július 2.

Hiller: Robert Capa fotói a magyar kulturális örökség részét képezik Fotógaléria

capa_090702_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Robert Capa, az egyik leghíresebb magyar származású fotóművész munkái a magyar kulturális örökség részét képezik. Ezt a tárcavezető a Ludwig Múzeumban megrendezendő Robert Capa-kiállítás alkalmából tartott sajtótájékoztatón mondta.
2009. július 2.

Nyelvet öltünk! - Interaktív utazókiállítás Kazinczy emlékére

A nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából indították útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Balassi Intézet közös, interaktív utazókiállítását; a nyelvhasználatot és nyelvtörténetet játékosan bemutató busz nyár végéig járja az országot.
2009. június 30.

Stabilizálódik az NKA helyzete 2010-től

kep_090630_01
A Nemzeti Kulturális Alap bevételét 2010. január 1-től az ötös lottó játékadójának 90 százaléka alkotja majd; erről hétfőn döntött a Parlament – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter Harsányi Lászlóval, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökével és Garaczi László íróval közösen tartott sajtótájékoztatón.
2009. június 30.

A Szentföld öröksége - Hiller István: a kulturális örökség mindig nyitott és bővül

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint csodálatos érzés, hogy házigazdái lehetünk A Szentföld öröksége című kiállításnak. Ezt a tárcavezető A Szentföld öröksége - Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból című kiállítás megnyitóján mondta kedden, a Szépművészeti Múzeumban.
2009. június 23.

Meghirdették Pulitzer Szülővárosának Díját fiatal újságírók részére

Búzás Péter, Makó polgármestere hirdette meg immár harmadszor fiatal újságírók részére a város és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által 2007-ben alapított Pulitzer Szülővárosának Díja pályázatot szerdán Budapesten.
2009. június 17.

Múzeumok Éjszakája: az idén karszalaggal lehet látogatni a múzeumokat

mzeumok_j
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján elmondta, a június 20-án tartandó színvonalas, hangulatos kulturális kavalkádon olyan karszalag jeggyel lehet a múzeumokat látogatni, amely a múzeumi buszok mellett érvényes lesz a BKV menetrendszerinti járataira is. A sajtótájékoztatón az oktatási és kulturális miniszter és Majorosi Emese, a Pannon Zrt. kommunikációs igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében a cég a Múzeumok Éjszakája főtámogatója.
2009. június 15.

Megkezdődött az Európai Filmrendezők Szövetségének budapesti közgyűlése

efsz_090612_02
Huszonöt ország hatvan filmes szakemberének jelenlétében kezdődött meg az Európai Filmrendezők Szövetségének (FERA) szombatig tartó budapesti közgyűlése, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Szabó István Oscar-díjas filmrendező, a FERA elnöke nyitott meg csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2009. június 12.

Közlemény a roma kulturális központ terveiről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 2008-ban elkészítette egy országos roma kulturális központ szakmai és funkcionális koncepcióját. A Főváros időközben egy Szentkirály utcai ingatlant ajánlott fel arra, hogy abban alakítsák ki a roma kulturális központot, emiatt újabb egyeztetésekre volt szükség.
2009. június 11.

Ünnepi Könyvhét - Hiller István együttműködést ajánlott a Márai-program megvalósítása érdekében

konyv7_090605_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Ünnepi Könyvhét Szép Magyar Könyv 2008 Verseny elismeréseinek és a minőségi könyvesboltok Hermész-díjának átadó- ünnepségén a Márai-program megvalósítása érdekében együttműködést ajánlott és együttműködést kért a könyves szakma képviselőitől.
2009. június 5.

Megnyílt a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó

poszt2009_bytsd
„A POSZT jó példája a helyi és a központi erők összefogásának” – jelentette ki beszédében Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára a fesztivál megnyitó ünnepségén csütörtökön, Pécsett. A színházi mustra 10 napja alatt 18 versenyelőadást tekinthetnek meg, és számtalan off-programon vehetnek részt az érdeklődők.
2009. június 5.

Eltemették Schéner Mihályt

Örök nyugalomba helyezték Schéner Mihály festő-, grafikus- és szobrászművész, keramikust csütörtökön Budapesten; a Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotó hamvait családja, művésztársai és tisztelői kísérték el utolsó útjára az Óbudai temetőben.
2009. június 4.

Hiller István átadta az anyanyelvi pályázat díjait

anyd_090604_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint édes anyanyelvünkért összefogni nemes és nagyszerű dolog. Ezt a tárcavezető a magyar nyelv értékeinek feltárására, megóvására és gyarapítására kiírt anyanyelvi pályázat díjátadó ünnepségén hangsúlyozta csütörtökön Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2009. június 4.

Miniszteri megbízott az európai elnökség kulturális programjaira

schiff_090528_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009. június 1-től miniszteri megbízottnak nevezte ki Schiffer Jánost a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális programjainak koordinálására. Ezt a tárcavezető csütörtökön jelentette be.
2009. május 28.

Megszűnik a kulturális járulék

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrását 2010. január 1-től az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka képezi majd, a kulturális járulék megszűnik - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, Budapesten.
2009. május 28.

Haydn-maraton a Millenárison és az éterben

Fotó: Gordon Eszter
A Haydn-év csúcsán, a zeneszerző halálának 200. évfordulóján vasárnap tizenkét órás zenemaratont szervez a Millenáris Parkban a Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodája; az érdeklődőket 11 és 23 óra között ingyenes programokkal várják.
2009. május 26.

Ismét Eszterházának hívják a fertődi Esterházy-kastélyt

Ismét az Eszterháza nevet viseli a fertődi kastélyegyüttes és az azt körülvevő kert. Ezzel egy időben, a Haydn Év alkalmából megnyílt a zeneszerző mecénását, Esterházy "Fényes" Miklóst és korát bemutató kiállítás is, amelyet Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára nyitott meg.
2009. május 25.

Kazinczy és a német nyelv

Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója és a Magyar nyelv éve alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum, a Bécsi Egyetem Finnugor Intézete és az ELTE Történeti Intézete május 22-én "Kazinczy és a német nyelv" címmel tudományos konferenciát rendez a magyar kulturális intézetben.
2009. május 21.

A Petőfi Irodalmi Múzeum lett Az Év Múzeuma

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vehette át Az Év Múzeuma-díjat szombaton a múzeumok majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.
2009. május 18.

Látogathatóvá vált a Studiolo az esztergomi Vármúzeumban Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
A nagyközönség is megtekintheti mától a reneszánsz erényeket ábrázoló falképeket és a bizánci művészet hatásait tükröző híres "esztergomi oroszlánokat", az újonnan lefedett Fehér toronyból lepillantva pedig lenyűgöző körpanorámában gyönyörködhetnek a vendégek az esztergomi Vármúzeumban. Az intézmény lakótornyát és kápolnáját Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át szerdán ünnepélyes keretek között. A "Reneszánsz év 2008" keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium 112 millió forinttal támogatta az épületrészek újjászületését.
2009. május 13.

Meghalt Schéner Mihály festőművész

Schéner Mihály festőművész (MTI fotó)
Meghalt Schéner Mihály; a festő-, grafikus- és szobrászművész, keramikus 86 évesen hétfőn Budapesten hunyt el - tájékoztatta Schéner Mihályné, az elhunyt menye az MTI-t. Schéner Mihályt az OKM saját halottjának tekinti.
2009. május 11.

Megtévesztések az OKM nevében

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tudomására jutott, hogy az utóbbi hetekben idős színészeket, írókat, képzőművészeket kerestek meg ismeretlenek telefonon, és - országos szakmai szervezetekre, illetve olykor a szaktárcára is hivatkozva - arról értesítették őket: több millió forintos pénzjutalommal járó "életműdíjat" vehetnek át.
2009. május 7.

Új kiadvány a magyarországi holokauszt témájában

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szorgalmazására elkészült egy kiadvány, melynek célja azon intézmények és civil szervezetek bemutatása, amelyek az elmúlt években jelentős munkával járultak hozzá a holokauszttal kapcsolatos ismeretek széles körben való terjesztéséhez, és a holokauszt megismertetése, feldolgozása érdekében oktatási programok megvalósításával segítették a fiatalok nevelését.
2009. május 6.

Küldöttértekezlet a zeneművészek és táncművészek szakszervezeténél

Küldöttértekezletet tartott a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete szerdán Budapesten; a rendezvényen, amelyen felszólalt Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, újraválasztották a szervezet elnökének Sólyom-Nagy László operaénekest, a főtitkári posztot ismét Gyimesi László láthatja el.
2009. április 30.

Magyar Nyelv Éve - 2009

A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány 1127/2003. (XII. 17.) számú határozatával a 2009. évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc - születésének negyedévezredes évfordulója tiszteletére - emlékévnek nyilvánította.
2009. április 24.

Megnyílt a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Fotó: Beliczay László MTI
A magyar és a román kultúra közötti erős kapcsolatokat hangsúlyozta a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a díszvendég ország, Románia képviseletében megjelent Adrian Lemeni kulturális miniszterhelyettes és Mircea Mihaies, a budapesti Román Kulturális Intézet alelnöke.
2009. április 24.

Beszámoltak Brüsszelben a pécsi európai kulturális fővárosi program haladásáról

Beszámoltak szerdán Brüsszelben Pécs, Essen és Isztambul képviselői arról, miként haladnak az európai kulturális fővárosi program előkészületeivel.
2009. április 23.

Harsányi László a Holokauszt Emlékközpont új igazgatója

A Holocaust Közalapítvány 2009. április 21-től Dr. Harsányi Lászlót nevezte ki a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatójának. Martinkovits Judit, akinek megbízatása a napokban járt le a továbbiakban igazgató-helyettesként vesz részt az intézmény munkájában.
2009. április 23.

Radnóti-centenárium - Kiállítással ünnepel a Petőfi Irodalmi Múzeum

Fotó: Gordon Eszter
Nagyszabású kiállítással, fényképekkel, festményekkel, levelekkel, kéziratokkal, kordokumentumokkal és a padlóra ragasztatott újságkivágásokkal, plakátokkal emlékezik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a száz éve született Radnóti Miklósra.
2009. április 22.

Nyolcvanéves Kányádi Sándor

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték Kányádi Sándor írót, költőt hétfőn Budapesten a hazai és a romániai magyar irodalom képviselői, barátai és a kulturális tárca a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepségen.
2009. április 21.

Elhunyt Lászlóffy Aladár

Lászlóffy Aladár József Attila- és Kossuth-díjas költő, író, műfordító, esszéista, az erdélyi irodalom jelese, a Magyar Köztársasági Érdemrend birtokosa életének 72. évében 2009. április 19-én, Budapesten elhunyt.
2009. április 20.

Kibővült és nyilvánossá vált az Írószövetségi Könyvtár

"A bizonytalanságból egy új intézmény született" - jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára az Ex Libris Könyvtár avatóján szerdán. Az intézmény a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével jött létre egy sikeres együttműködés eredményeként.
2009. április 15.

Hiller István: a megkezdett programokat óvni kell

Egyetlen terület sem vonhatja ki magát a költségvetés átrendezéséből, de óvni kell a megkezdett programokat, és azokat, amelyek a "mélyrétegeket" érintik - fogalmazott Hiller István oktatási és kulturális miniszterjelölt az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt keddi meghallgatásán. A bizottság 10 igen és 6 nem szavazattal támogatta a tárcát eddig is vezető miniszter kinevezését.
2009. április 15.

Hiller: Magyarország a Skanzennel új és jó arcát mutatja

Fotó: Gordon Eszter
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ünnepélyesen átadták az európai uniós támogatással megvalósult új bejárati épületet és a Skanzen Vonatot. A Skanzen Örökség Program az első az Új Magyarország Fejlesztési Terv úgynevezett kiemelt kulturális projektjei közül, amely már megvalósult elemeknél tart.
2009. április 7.

Eltemették Bacsó Péter filmrendezőt

Fotó: Gordon Eszter
Örök nyugalomra helyezték Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendezőt csütörtökön Budapesten; a Magyar Mozgókép Mesterének hamvait családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték el utolsó útjára a Farkasréti temető urnakertjébe.
2009. április 2.

A fesztiválturizmus éve lesz 2010

Időben elkezdett előkészítést, a támogatási lehetőségek, a programok, a kultúra és a turizmus összehangolását szorgalmazták a szakmai szervezetek szerdán Budapesten azon az előkészítő megbeszélésen, amelyet a tervezett 2010-es fesztiválturizmus év kapcsán tartottak az önkormányzati és kulturális szaktárca, valamint a szakmai szereplők részvételével.
2009. április 2.

Megszépül az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély

Megszépül az ország egyik legnagyobb kastélya, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését szerdán írták alá a Borsod megyei kisvárosban. Az eseményen részt vett Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára is.
2009. március 26.

Hiller: "A Szkíta aranykincsek című kiállítás nagy nemzetközi összefogás eredménye"

Fotó: Gordon Eszter
A szkíták mindig benne voltak a magyar történelmi gondolkodásban, tanították, tanulmányozták, ott élt a régész és történész szakmán túl a közérdeklődésben - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Szkíta aranykincsek című kiállítás megnyitó ünnepségén, kedden, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. március 24.

Elbúcsúztatták Horváth Teri színművészt

MTI fotó: Mohai Balázs
A Farkasréti temetőben pénteken délután vettek végső búcsút a március 6-án 80 éves korában elhunyt Kossuth-díjas színművésztől, Horváth Teritől. Hamvait szombaton délután helyezik el Balfon szülei sírjába.
2009. március 20.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködést teremt

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivál hagyomány, de már nem csak egy város, hanem egy egész ország tekinti magáénak. Sőt, túllépte az országhatárokat is mind programszervezésben, mind együttműködésben. Ezt a tárcavezető a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) megnyitó ünnepségén hangsúlyozta pénteken, a Szépművészeti Múzeumban.
2009. március 20.

Művészeti díjak március 15-én

A Művészetek Palotájában ünnepi díszelőadáson március 15-én átadták a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, illetve a Márciusi Ifjak Díjakat.
2009. március 16.

Hiller: Március 15-e egy nemzet ünnepe

Fotó: Gordon Eszter
"Mindaz, amit ez a nap jelent, a gondolatok sokszínűsége és azok megvalósításának akarata és tehetsége, összeköt bennünket, erőt ad és példát mutat nekünk" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az Iparművészeti Múzeumban tartott szombati ünnepségen, ahol állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át az oktatás és a kultúra területén kimagasló munkát végzőknek.
2009. március 14.

Elhunyt Bacsó Péter

Bacsó Péter
Életének 82. életévében elhunyt Bacsó Péter, Kossuth-díjas filmrendező és forgatókönyvíró. A művészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. március 11.

Múzeumok Mindenkinek Program

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Dr. Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára, Dr. Köpeczi Bócz Tamás főigazgató, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és Balogh Árpád főigazgató, OKM Támogatáskezelő Igazgatósága
A hazai múzeumok modernizációs törekvése ismét egy jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az Európai Unió támogatásával 2008 és 2013 között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központjának koordinálásával, a "Múzeumok Mindenkinek Program - Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése - Központi módszertani fejlesztés" című projekt keretében korszerű, a nemzetközi trendeknek megfelelő színvonalú, szemléletváltást generáló szakmai tevékenység bontakozik ki.
2009. március 10.

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése indulhat Fertődön, az Esterházy-kastélyban

Fotó: www.nemzetimuemlek.hu
Rajtolhat Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ 1 milliárd 563 millió forintos I. fejlesztési üteme, amely csaknem 1 milliárd 327 millió forint uniós támogatással valósul meg. A kiemelt projekt támogatási szerződését március 10-én Fertődön, az Esterházy-kastélyban írta alá Horváth Jácint ügyvezető, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója és dr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondokságának igazgatója. Az eseményen köszöntőt mondott Csák Ferenc az OKM kulturális ügyekért felelős államtitkára.
2009. március 10.

Elhunyt Horváth Teri

Életének 80. évében, pénteken elhunyt Horváth Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész.
2009. március 9.

Robert Capa, a legendás fotóművész képei Magyarországon - tehetség és kalandvágy egy pillanatban

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Robert Capa hagyaték megvásárlása a mai Magyarországon egy kivételes összefogás eredménye. Ezt a tárcavezető akkor hangsúlyozta, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel megnyitotta a legendás fotóművész alkotásaiból rendezett ELŐ/KÉP című kiállítást csütörtökön, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. március 5.

Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat

MTI fotó: Soós Lajos
Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat kedden Budapesten; az oktatási és kulturális miniszter által adományozott elismerésben részesült Krízáné Nagy Ilona folklórkutató, Michael Kalman Silber történészprofesszor és Toronyi Zsuzsanna történész.
2009. március 3.

Megkezdte működését az Előadó-művészeti Iroda

Az Irodát az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény, vagyis az előadó-művészeti törvény hívta életre az előadó-művészeti szervezetek működésével összefüggő közigazgatási hatósági és szolgáltatási feladatok ellátására.
2009. március 2.

Moholy-Nagy- és Kozma-ösztöndíjasok kiállítása Budapesten

Porcelán pendrive, tapintható grafika és összecsukható vitorlás is látható a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjprogramok tavalyi pályamunkáit felvonultató kiállításon péntektől Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
2009. február 23.

A Capa-gyűjtemény megvásárlása egy példaértékű együttműködés első eredménye

Fotó: Gordon Eszter
"Ez a gyűjtemény a magyar kulturális örökség és kincs olyan rendkívüli gyarapítása, amelyre érdemes időt, energiát és pénzt fordítani" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, a Magyar Nemzeti Múzeumban azon a sajtótájékoztatón, ahol először mutatták be a közelmúltban megvásárolt Robert Capa-anyagot. A kormány 2008-ban 300 millió forinttal támogatta a csaknem 1000 darabból álló gyűjtemény megvásárlását, valamint az azt bemutató első magyarországi kiállítások megrendezését.
2009. február 17.

A Kultúra Magyar Városa 2009

Fotó: Gordon Eszter
Szombathely és Balatonfüred nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2009 címet. Az elismerést olyan városok önkormányzatai kaphatják meg, melyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. A városok képviselői a kitüntető címet csütörtökön vették át Schneider Márta kulturális szakállamtitkártól és Kovács Miklóstól, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárától Budapesten.
2009. február 5.

Átadták az "Év Könyvtára 2009" címet

Fotó: Nagy Gergely
A vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár nyerte el az "Év Könyvtára 2009”"címet. Az elismerést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adta át szerdán az intézmény vezetőjének, Gyöngyösi Zsuzsannának.
2009. november 4.

Elhunyt Lossonczy Tamás festőművész

Elhunyt Lossonczy Tamás festőművész
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel tudatja, hogy Lossonczy Tamás Kossuth-díjas festőművész november 3-án életének 106. évében elhunyt.
2009. november 3.

Hivatalosan is megnyitották a Filmszemlét

Törőcsik Mari beszédet mond a 40. Magyar Filmszemle hivatalos megnyitóján (MTI fotó: Kollányi Péter)
Hivatalosan is megnyitották csütörtökön este a 40. Magyar Filmszemlét; a Budapest Kongresszusi Központban tartott ünnepségen számos szakmai elismerést, köztük az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést is átadták.
2009. január 30.

Hivatalosan is megkezdődött a New York-i Magyar Kulturális Évad

Fotó: Shan Jayakumar
A Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hall-beli koncertjével szombaton hivatalosan is megkezdődött az "Extremely Hungary" ("Csordultig magyar") New York-i Magyar Kulturális Évad. Fischer Iván világhírű karmestert és zenekarát többször is visszatapsolta a közönség. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a koncertet követő ünnepségen külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésükért. Kati Marton és Tompa Gábor ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe címet a tárcavezetőtől.
2009. január 25.

Elhunyt Baross Gábor

Életének 79. évében elhunyt Baross Gábor Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész karnagy, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bartók Béla Énekkara és Koncertzenekara dirigense. Baross Gábort az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. január 24.

Hiller István megnyitotta New Yorkban a Zsolnay-kiállítást

Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg péntek este a New York-i Forbes Galleryben a Zsolnay-kiállítást és a Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből válogatott magyar képzőművészeti tárlatot. Az esemény a New York-i Magyar Kulturális Évadhoz ("Extremely Hungary" - "Csordultig magyar") kötődik, amely hivatalosan ma veszi kezdetét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével a Carnegie Hallban.
2009. január 24.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket adott át a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetéseket adott át csütörtökön Budapesten az Iparművészeti Múzeumban.
2009. január 22.

Hiller István a Reneszánsz Év zárónapján Bonfini-szobrot avatott

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a Reneszánsz Év zárónapján, január 21-én avatta fel a Budavári Palota Oroszlános udvarába vezető kapu mellett, a János-hegy felőli területen felállított Bonfini-szobrot. Az ünnepségen jelen volt Andrea Maria Antonini, Ascoli város kultúráért felelős polgármester-helyettese.
2009. január 21.

Átadták a Magyar Kultúra Követe címeket

Fotó: Gordon Eszter
A kulturális élet hét kiemelkedő személyisége: Fischer Ádám karmester, Konrád György író, Kurtág György zeneszerző-zongoraművész, Kati Marton újságíró, Tompa Gábor rendező-költő, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, valamint Zób Kati jelmez- és divattervező kapta a Magyar Kultúra Követe címet kedden Budapesten.
2009. január 20.

Extremely Hungary - szombaton kezdődik az amerikai magyar évad

Fotó: Gordon Eszter
A Budapesti Fesztiválzenekar szombati, Carnegie Hall-beli koncertjével hivatalosan is megkezdődik az Extremely Hungary - Csordultig magyar címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter az eseményekről tartott hétfői budapesti tájékoztatón.
2009. január 19.

Hiller István a 80 éves Szepessy Tibort köszöntötte születésnapján

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 80 éves Szepessy Tibor klasszika-filológust, irodalomtörténészt köszöntötte pénteken a budapesti Eötvös József Collegiumban. A tárcavezető bejelentette, hogy miniszteri keretből támogatást nyújt Szepessy Tibor írásainak kötetbe rendezéséhez.
2009. január 16.

Cézanne-kiállítás 2011-ben: az Arts & Business a jövő

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter mai sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeumban bejelentette: a 2011-ben nagyszabású Cézanne-kiállítás nyílik a Szépművészetiben. A tárlat 500 millió forintba kerül: az állam 200 millió forinttal, az ING Csoport 120 millió forinttal támogatja. A fennmaradó összeget a kiállítás bevételéből fedezik.
2009. január 14.

Kihirdették az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzői verseny eredményét

A döntőbe jutott művek bemutatása után kihirdették Budapesten az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzői verseny eredményét: a kamarazenekari kategóriában Bella Máté Chuang Tzu's Dream, míg a nagyzenekariban Varga Judit Le Temps Retrouvé című művét találta a legjobbnak a zsűri. A helyezettek a pénzjutalom mellett különdíjakat is kaptak.
2009. január 13.

Elhunyt Ilosfalvy Róbert

Életének 82. évében elhunyt Ilosfalvy Róbert Kossuth-díjas magánénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja
Életének 82. évében elhunyt Ilosfalvy Róbert Kossuth-díjas magánénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.
2009. január 7.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok