2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Orosz-magyar kulturális évadok, együttműködési megállapodás

A jövő évi oroszországi magyar, illetve a magyarországi orosz kulturális évad megrendezéséről írt alá együttműködési jegyzőkönyvet Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára és Mihail Svidkoj, az orosz Szövetségi Kulturális és Filmügynökség vezetője.
2004. december 15.

Új igazgató a New York-i Magyar Kulturális Központ élén

Orsós László Jakab, a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, filmrendező, forgatókönyvíró, kritikus lesz a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2004. december 14.

Jegyvásárlás

2004. december 11.

Kicsomagolták a Műcsarnok francia tárlatának festményeit

"Minden idők egyik legjelentősebb hazai kiállítása" nyílik Mesterművek - 400 év francia festészete címmel a budapesti Műcsarnokban jövő pénteken - tájékoztatta a rendezvényt szervező cég az MTI-t.
2004. december 10.

Olasz állami kitüntetés a NKÖM főmunkatársának

Az olasz köztársasági elnök az Olasz Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta a magyar kulturális minisztérium munkatársának. Sándor Tibor László, aki 1998 óta dolgozik a NKÖM nemzetközi főosztályán, a magyar-olasz kapcsolatok terén végzett munkájáért kapta a kitüntetést. Az elismerést Paolo Guido Spinelli, Olaszország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete adta át 2004. december 8-án.
2004. december 10.

Díjak az erdélyi kultúráért

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Szentgyörgyi István díjjal tüntette ki Elekes Botondot, az NKÖM határon túli színházi referensét szombaton Kolozsváron.
2004. december 8.

Összeült a MÁÉRT Kulturális Bizottsága

Vass Lajos politikai államtitkár elnökletével 2004. december 8-án a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában ülésezett a Magyar Állandó Értekez-let Kulturális Szakértői Bizottsága.
2004. december 8.

Megalakult a József Attila Emlékbizottság

Megtartotta alakuló ülését a József Attila Emlékbizottság Gyurcsány Ferenc kormányfő elnökletével. A testület tagjai a tanácskozás után ellátogattak a költő IX. kerületi szülőházához és koszorút helyeztek el az alkotó emléktáblájánál. A megemlékezésen beszédet mondott a miniszterelnök és Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára.
2004. december 3.

Prágába érkezett a Balassi vándorkiállítás

A Balassi emlékév záróakkordjaként Prágába érkezett a költő emlékét felidéző vándorkiállítás. A tárlatot Vass lajos, a NKÖM politikai államtitkára nyitotta meg az Újvárosi Városházán.
2004. december 3.

Hiller István beiktatta a Szépművészeti Múzeum új főigazgatóját

Hiller István szerdán beiktatta tisztségébe Baán Lászlót, a budapesti Szépművészeti Múzeum új főigazgatóját; az ünnepségen a kulturális miniszter a kor kihívásainak megfelelő újfajta szemlélet szükségességét hangsúlyozta.
2004. december 2.

Német és magyar városok versengése az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért

Plakát-sétányon népszerűsítik magukat Berlinben az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért versengő német és magyar városok.
2004. december 1.

Még több kép

2004. november 29.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjat

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Harmath Károly történész, könyvkiadó és Tímár Ágnes nyugalmazott apátnő vehette át a Fraknói Vilmos-díjat hétfőn. Az elismerést Hiller István kulturális miniszter nevében Vass Lajos politikai államtitkár nyújtotta át a díjazottaknak.
2004. november 22.

Véget ért a Magyar Magic

Nagyszabású záró koncerttel, a magyar kormányfő és a kulturális miniszter jelenlétében véget ért péntek este a Nagy-Britanniában tavaly óta zajló magyar kulturális évad, a Magyar Magic fő rendezvénysorozata.
2004. november 19.

Véget ért a Magyar Magic

Nagyszabású záró koncerttel, a magyar kormányfő és a kulturális miniszter jelenlétében véget ért péntek este a Nagy-Britanniában tavaly óta zajló magyar kulturális évad, a Magyar Magic fő rendezvénysorozata.
2004. november 19.

Átadták a fővárosi levéltár új épületét

A fővárosi levéltár új Teve utcai épületét ünnepélyes keretek között kedden adta át Demszky Gábor főpolgármester.
2004. november 16.

Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel

Az oktatás kérdéseiről, az egyházi iskolák jövő évi költségvetési helyzetéről volt szó Hiller István és az egyházak vezetőinek hétfői egyeztetésén, Budapesten.
2004. november 16.

Visegrád-díjat alapítottak a V4-ek

Nemzetközi Visegrád-díjat alapítottak a visegrádi országok kulturális tárcáinak vezetői a sárospataki várban tartott kétnapos tanácskozásukon - jelentette be Hiller István az eseményt követő sajtótájékoztatón csütörtökön.
2004. november 12.

Új kiszolgáló létesítményekkel gyarapodott a szolnoki Damjanich múzeum

Egy volt szovjet katonai laktanyaépület hasznosítása révén restaurátorműhellyel, raktárral és konferenciateremmel gazdagodott a szolnoki Damjanich múzeum; a szükséges felújításokat, átalakításokat a központi költségvetés félmilliárd forinttal támogatta.
2004. november 12.

A NKÖM roma ügyekért felelős miniszteri biztosa Brüsszelben

Kállai Katalin, az NKÖM roma ügyekért felelős miniszteri biztosa novem-ber 8-án Brüsszelbe utazott.
2004. november 12.

Roma konferencia Skopjében

2004. november 12-14. Kállai Katalint, a kulturális tárca roma ügyekért felelős miniszteri biztosát a "Konferencia a romák politikai részvételéről" című három napos ren-dezvényre a Friedrich Ebert Alapítvány skopjei irodája és az Európai Fó-rum a Demokráciáért és Szolidaritásért hívta meg.
2004. november 11.

Magyar kulturális intézet nyílhat Sepsiszentgyörgyön

Egy székelyföldi magyar kulturális intézmény létrehozása szerepelt fő témaként Vass Lajosnak, a NKÖM politikai államtitkárának sepsiszentgyörgyi látogatásán. Vass lajos és Razvan Teodorescu kulturális miniszter átadták a Sepsikilyénben lévő középkori unitárius templom felújított részét is.
2004. november 9.

Dr. Schneider Márta

nkom_95387.jpg
Kulturális szakállamtitkár
2004. november 5.

Ács Tamás

Gazdasági helyettes államtitkár
2004. november 5.

Államtitkárok

2004. november 5.

Dr. Baán László

2004. november 5.

Koncz Erika

Kulturális örökségi és közművelődési helyettes államtitkára
2004. november 5.

Dr. Benedek András

Közigazgatási államtitkár
2004. november 5.

Vass Lajos

Politikai államtitkár
2004. november 5.

Dr. Gulyás Kálmán

Egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkár
2004. november 5.

Orosz lap dicséri a Budapesti Fesztiválzenekar moszkvai hangversenyét

A naptár szerint jövőre esedékes oroszországi magyar kulturális évad már meg is kezdődött a Budapesti Fesztiválzenekar moszkvai koncertjével, amelyen szépen ötvözte a 20. század két nemzeti klasszikusa, Bartók Béla és Szergej Rahmanyinov muzsikáját - állapította meg a Vedomosztyi keddi számában.
2004. november 2.

Károli-díjak

2004. november 1.

A Fesztiválzenekar sikere Moszkvában

A Budapesti Fesztiválzenekar Bartókot és Rahmanyinovot játszott Moszkvában nagy sikerrel.
2004. október 30.

Minden várakozást felülmúlt eddig a hollandiai magyar évad sikere

Minden várakozáson felül sikeres volt eddig a Hollandiában zajló magyar kulturális évad, amelynek keretében decemberig 33 városban 247 programot mutatnak be - értékelte a rendezvénysorozatot Török András főkurátor a hivatalos megnyitó után pontosan egy hónappal.
2004. október 27.

Megkoszorúzták Balassi Bálint szobrát a fővárosban

Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett szerdán megkoszorúzták a reneszánsz költő budapesti szobrát."Balassi Bálintot köszöntjük ma; a költő, a katona, a magyar nyelvű világi líra megteremtőjének érkezését"- mondta Hiller István kulturális miniszter ünnepi beszédében.
2004. október 21.

A magyar kultúra napjai Pozsonyban

Ezeréves történelem ruhákban elbeszélve. Ez a címe a pozsonyi Magyar Kultúra Napjai című program nyitókiállításának. A kulturális eseménysorozat október 21-én kezdődik.
2004. október 19.

Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban

Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter védnöksége alatt rendezik meg október második felében a Magyar Kultúra Napjait Pozsonyban.
2004. október 13.

Orosz Kulturális Napok

Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi gálaesten nyitotta meg az Orosz Kulturális Napokat, a 2005-ös orosz kulturális évad előfesztiválját.
2004. október 12.

Orosz Kulturális Napok

2004. október 12.

A Balassi vándorkiállítás Krakkóban

A Balassi-vándorkiállítás Krosnóból Karkkóba érkezett. A költőt és korát bemutató tárlatot 2004. október 8-án Vass Lajos, a NKÖM politikai államtitkára nyitotta meg a Collegium Maius-ban.
2004. október 11.

Alfától a múzeumokig - Hiller István

Az Alfa néven elindított múzeumfejlesztési program még csak a kezdet, ahhoz, hogy az "Omegáig" eljuthassunk még sok-sok feladatot meg kell oldani - mondta a kulturális miniszter pénteken Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján.
2004. október 9.

A Balassi-vándorkiállítás Krakkóban

A Balassi-vándorkiállítás Krosnóból Karkkóba érkezik. A költőt és korát bemutató tárlatot 2004. október 8-án este hat órakor Vass Lajos, a NKÖM politikai államtitkára nyitja meg a Collegium Maius-ban.
2004. október 8.

Citadella: győzött az örökségvédelem

2004. október 5-én az örökségvédelem győzött a két éve tartó Citadella-per sorozatban, amely a Lődombon 2002-ben mindenfajta engedély nélkül fölépített, majd hatósági végrehajtás során elbontott kávézó-terasz ügyében folyt.
2004. október 6.

Hiller István és Morricone a Sorstalanság zenéjének felvételén

A Sorstalanság című film magyarországi premierjére jó alkalom lenne a jövő évi Magyar Filmszemle - mondta újságíróknak az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülő alkotás producere kedden a Magyar Rádióban, ahová a film zenéjének felvételére ellátogatott Hiller István kulturális miniszter is. (MTI)
2004. október 5.

Ülést tartott a Nemzetiségi Kulturális Tanács

Szeptember 30-án, csütörtökön megtartotta idei második ülését a Nemzetiségi Kulturális Tanács (NKT). A nemzeti kulturális örökség miniszterének tanácsadó, javaslattevő, véleményező, döntés-előkészítő testülete ez év februárjában alakult.
2004. szeptember 30.

Cigányzenészek közhasznú alkalmazása Szegeden

Szeged városának zenekaraként szeptember 15. óta hat cigányzenész dolgozik közhasznú foglalkoztatás keretében, előreláthatóan 2005. november 30-ig - jelentette be pénteken Kállai Katalin miniszteri biztos, a kulturális minisztérium roma ügyekért felelős szakembere. (MTI)
2004. szeptember 27.

Külön szervezet jöhet létre a határokon túli magyar építészeti örökség védelmére

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) külön szervezeti egység létrehozását tervezi, amely a határokon túli magyar kulturális örökség feltárásával és megmentésével foglalkozna - közölte a hivatal elnöke pénteken Békésen.
2004. szeptember 25.

Vass Lajos felavatta Bocskainé mellszobrát

Halála és a Bocskai-szabadságharc kezdete néégyszázadik évfordulója tiszzteletére felavatták a mezőtelegdi műemlék templom kertjében Bocskai Istvánné Hagymássy Katalin mellszobrát.
2004. szeptember 24.

Kiírták az Édes anyanyelvünk pályázat újabb fordulóját

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a magyar dráma napja alkalmából kiírta az Édes anyanyelvünk pályázat második fordulóját, a tárca újabb százmillió forintot szentel az anyanyelvápolás ügyének - közölte Hiller István kulturális miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. (MTI)
2004. szeptember 22.

Örökhagyók - Betétlap

2004. szeptember 20.

Édes Anyanyelvünk pályázat 2.

A Magyar Dráma Napja alkalmából a kulturális tárca kiírja az Édes Anyanyelvünk pályázat következő fordulóját.
2004. szeptember 20.

Örökhagyók - Adatlap

2004. szeptember 20.

A kormány megemelte a népművészet mestereinek járadékát

A kormány szerdai ülésén megemelte a népművészet mestere címmel járó járadékot - jelentette be a kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján.
2004. szeptember 16.

Az Esterházy-kastély helyreállítása

Befejeződött az Eszterháza-Fertőd Esterházy-kastély helyreállításának első üteme. Dr. Hiller István miniszter 2004. szeptember 14-én adta át a megújult épületrészeket. Ugyanakkor a kastély kápolnájának falára felkerült az Europa Nostra kitüntető plakett.
2004. szeptember 14.

Elkészítik Anglia genetikai térképét

Nagy-Britanniában kétmillió fontos kutatást indítottak abból a célból, hogy elkészítsék a britek genetikai térképét - adta hírül a Guardian. A tudósok azt remélik, azonosíthatják a britek DNS-ében a viking, szász és kelta ősökre utaló nyomokat, és mindazokat a genetikai összetevőket, melyek a szigetek mai lakosságát formálták.(Mult-kor)
2004. szeptember 13.

Felavatták a budapesti Cervantes Intézetet

MTI - Mádl Ferenc köztársasági elnök és Felipe de Borbón spanyol trónörökös szerdán felavatta a budapesti Cervantes Intézetet.. Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere köszöntőjében azt mondta: a budapesti Cervantes Központ, amely a 42. a világon, kiállításokkal, zenei programokkal, négyezer kötetes könyvtárával pezsgő spanyol kulturális jelenlétet hoz majd, amely a két nép közeledéséhez vezet.
2004. szeptember 8.

Elkészült a magyar kulturális stratégia munkaanyaga

(MTI) - Elkészült és nyilvánosságra hozza az úgynevezett magyar kulturális stratégia munkaanyagát, illetve az azt megalapozó átfogó felmérésekről szóló első kiadványokat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - számolt be Hiller István, a tárca vezetője kedden. A miniszter a magyar kultúra külföldi bemutatását és a külföldi hazai fogadását, a kulturális beruházásokat és az infrastrukturális hálózat fejlesztését, továbbá a kultúrához való hozzáférés biztosítását, az esélykülönbségek mérséklését jelölte meg a kulturális politika fő irányaiként.
2004. szeptember 7.

Ezüst Pelikán-díjat kapott Vass Lajos, a kulturális minisztérium államtitkára

(Forrás: Új Néplap, Szolnok)

Szolnok város egyik legnagyobb elismerését immár tizennégy éve vehetik át azok, akik a legtöbbet teszik a megyeszékhely hírnevéért.
2004. szeptember 7.

Magyar művészek Amszterdamban, Török András, Bence Ottó

(MTI) - Az őszi hollandiai magyar kulturális évad eredményeként Török András főkurátor szerint nemcsak a magyar művészek kapnak majd több meghívást, hanem legalább tíz százalékkal bővülni fog a Magyarországra utazó holland turisták száma is.
2004. augusztus 31.

Színházi bemutatók az új évadban Budapesten

(MTI) Több fővárosi színházban is megkezdődött az új évad: a Nemzeti Színház megtartotta évadnyitó társulati ülését, de a Vígszínházban és a Pesti Színházban is elindultak a próbák.
2004. augusztus 25.

Galéria

2004. június 7.

Édes anyanyelvünk - pályázati díjkiosztó ünnepség

(MTI) - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által Édes anyanyelvünk címmel meghirdetett program 100 millió forint összdíjazású pályázatának jutalmait Hiller István miniszter adta át csütörtökön Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2004. április 30.

Játékos EU-csatlakozás

A csatlakozás alkalmából Polgár Judit szimultánt ad Európának
2004. április 30.

Az Unió tagjai vagyunk!

Megkondultak az összefogás harangjai. Megnyílt az EU-lomtalanítás kiállítás. Elindult az Időkerék. Tagok lettünk!
2004. április 30.

A magyar anyanyelvért

2004. március 29.

Hiller István

A nemzeti kulturális örökség minisztere
2004. március 29.

Hiller István kulturális miniszter hivatalában fogadta Sun Jiazheng kínai kulturális minisztert.

Sun Jiazheng, a Kínai Népköztársaság kulturális minisztere 2004. április 14-18. között hivatalos látogatásra érkezett hazánkba. A csatlakozó országok közül egyedül Magyarországot látogatta meg. Az esemény azért is fontos, mivel több mint egy évtizede nem került sor magyar-kínai kulturális miniszteri találkozóra.
2004. március 29.

Pályázataink

2004. március 29.

ALAPÍTÓ OKIRAT

2004. március 29.

Határon túli magyar színházak fesztiválja Kisvárdán

Tizenötödik alkalommal találkoztak Kisvárdán a határon túli magyar színházak társulatai. A fesztivál igazgatója elégedett, hiszen az előadásokra elővételben elkelt a jegyek háromnegyede. A rendezvényt megnyitó kulturális miniszter bejelentette, hogy 17 millió forinttal megemeli az intézmények ez évi támogatását.
2004. március 29.

Átadták a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjakat

A fiatal irodalmárok alkotói tevékenységét támogató Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjakat kedden adták át Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A három évtizede létrehozott Móricz Zsigmond ösztöndíjra ezúttal is a 35 évesnél fiatalabb írók, költők, kritikusok, irodalomtörténészek pályázhattak. Az elmúlt harminc évben több mint háromszáz irodalmár részesült a Móricz Zsigmond ösztöndíjban - mondta el az ünnepségen Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára. "A magyar irodalom színe-java" alkotói tevékenységét segítette a támogatás - fogalmazott. Schneider Márta lehetségesnek tartotta, hogy néhány generáció múltán ösztöndíjat neveznek el a Móricz Zsigmond irodalmi támogatás egykori kedvezményezettjei valamelyikéről is.
2004. március 29.

Pro Cultura Hungarica kitüntetés dr. Helmut Rudolfnak

Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át április 14-én Schneider Márta helyettes államtitkár a 75 éves Dr. Helmut Rudolf német filológusnak a magyarországi német nyelvű irodalom gondozásáért.
2004. március 29.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok