2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felavatták a budapesti Cervantes Intézetet

2004. szeptember 8.
MTI - Mádl Ferenc köztársasági elnök és Felipe de Borbón spanyol trónörökös szerdán felavatta a budapesti Cervantes Intézetet.. Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere köszöntőjében azt mondta: a budapesti Cervantes Központ, amely a 42. a világon, kiállításokkal, zenei programokkal, négyezer kötetes könyvtárával pezsgő spanyol kulturális jelenlétet hoz majd, amely a két nép közeledéséhez vezet.
Felipe de Borbón spanyol trónörökös megnyitja a Cervantes Intézetet
Felipe de Borbón spanyol trónörökös megnyitja a Cervantes Intézetet

Hagyomány és történelem

Az államfő és a spanyol vendég emléktáblát leplezett le a VI. kerületi Vörösmarty utcában kialakított intézményben. A spanyol nyelv és a spanyol nyelvű kultúra terjesztésével foglalkozó intézmény ünnepélyes megnyitóján Asztúria hercege úgy fogalmazott: magyarországi hivatalos látogatásának kevés olyan eseménye van, amely jobban kifejezné Spanyolország azon óhaját, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Magyarországgal.


Hiller István és César Antonio Molina, a Cervantes Intézetek igazgatója
Hiller István és César Antonio Molina, a Cervantes Intézetek igazgatója

A trónörökös azt mondta, a Cervantes Intézet két olyan baráti nemzet kulturális párbeszédét segíti elő, amelyeket összeköt a közös kulturális hagyomány és a történelem. A herceg ősi hagyományokkal és irigylésre méltó intellektuális, művészeti javakkal bíró városként jellemezte Budapestet, amely szerinte ma már egy modern és dinamikus társadalom vonzerejével is büszkélkedhet. Felipe de Borbón előző nap megtekintette a Szépművészeti Múzeum spanyol festménygyűjteményét, amely - mint az új spanyol kulturális központban fogalmazott - arról tanúskodik, hogy a Spanyolország iránti érdeklődés régi hagyományokon alapszik Magyarországon.

Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere arról beszélt, hogy a magyarok "tárt karokkal várják Spanyolországot és a spanyol kultúrát", példaként említve, hogy az ország két legpatinásabb múzeumában, a budapesti Hősök terén Picasso és Miró tárlat látható, amelyeket az utóbbi hetekben százezren tekintettek meg.


Az ünnepélyes megnyitón María Jesús Sansegundo spanyol kulturális miniszter azt kívánta, hogy a Cervantes Intézet a Magyarország és Spanyolország közti együttműködés "szilárd tengelye" legyen, amely a két népet közelebb hozza egymáshoz. Az intézet megnyitóján részt vett a trónörökös felesége, Letizia Ortiz Rocasolano hercegnő és a magyar államfő felesége, Mádl Dalma is.


A Cervantes Intézet szolgáltatásai

A Budapesti Cervantes Intézet a következő szolgáltatásokkal áll a magyar közönség rendelkezésére: spanyol nyelvi-, spanyol kultúra és civilizáció-, fordítói, üzleti spanyol, spanyol nyelvtanár továbbképzési stb. tanfolyamok szervezésével, valamint főleg spanyol nyelvű állománnyal rendelkező nyilvános könyvtárral, különböző kulturális (zenei, képzőművészeti, irodalmi, film, stb.) tevénységekkel.

Ennek érdekében a Budapesti Cervantes Intézet kilenc tanteremmel (melyek közül az egyik ún. multimédiás tanterem), konferenciák, filmvetítések, kiállítások megrendezésére alkalmas rendezvényteremmel, valamint a legmodernebb konzultációs lehetőségekkel felszerelt könyvtárral rendelkezik.

A Cervantes Intézet tanárai magasan kvalifikáltak (felsőfokú nyelvészeti-filológiai végzettségük van), valamint a spanyol az anyanyelvük, vagy anyanyelvi szinten ismerik ezt a nyelvet.

Magyarországon a Cervantes Intézet koordinálja a Spanyol Nemzetközi Nyelvvizsga (DELE) diplomák megszerzésére irányuló vizsgák rendezését is, mely az egyetlen nemzetközileg elfogadott spanyol nyelvvizsga.

A kommunikációs társadalom és az új technológiák által jelentett kihívásra válaszolva, a Cervantes Intézet rendelkezik Virtuális Spanyol Tanteremmel (AVE) is, mely lehetővé teszi a nyelv interneten keresztül történő elsajátítását.

A Budapesti Cervantes Intézet oktatási tevékenységét múlt hónap júliusában kezdte meg, intenzív nyári tanfolyamokkal. A 2004-2005-ös tanév kezdetével, a Budapesti Cervantes Intézet spanyol kulturális hét megszervezésével indítja el kulturális tevékenységét Budapesten.

A Cervantes Intézet programjai

Szeptember 8. szerda

18:00 óra Kerekasztal: Variációk a kortárs spanyol-amerikai irodalomra

Résztvevők: Jesús Ferrero, Santiago Gamboa, Enrique Vila-Matas, Carme Riera írók

Helyszín: a Budapesti Cervantes Intézet Rendezvényterme

(szinkron tolmácsolással magyar nyelvre)

Szeptember 9. csütörtök

11:00 óra A Budapesti Cervantes Intézet Ernesto Sábato Könyvtárának megnyitása

Ernesto Sábato, Cervantes Irodalmi díjas író (videoüzenetet küld, felesége lesz csak jelen) és César Antonio Molina, a Cervantes Intézetek igazgatója részvételével

Helyszín: a Budapesti Cervantes Intézet székhelye

12:00 óra "A Holokauszt határain", Jaime Vándor előadása

Hely: a Budapesti Cervantes Intézet Rendezvényterme

(szinkron tolmácsolással magyar nyelvre)

18:00 óra Zambrano, Sábato, Chillida: Tiszteletadás

A következő írók részvételével:

Antonio Colinas: María Zambrano irodalmi arcképe

Fanny Rubio: Sábato avagy az irodalom mint erő

Clara Janés: Eduardo Chillida: A horizont formái

Helyszín: A Budapesti Cervantes Intézet rendezvényterme

(szinkron tolmácsolással magyar nyelvre)

Ezt követően dokumentumfilm vetítés: Chillida és az álmok

Helyszín: A Budapesti Cervantes Intézet Rendezvényterme

(szinkron tolmácsolással magyar nyelvre)

20:00 óra Klasszikus gitárkoncert

Ricardo Gallén előadásában

Helyszín: Millenáris Park, Teátrum

Szeptember 10. péntek

11:00 óra Találkozó a spanyol irodalommal

Résztvevők: Jesús Ferrero, Santiago Gamboa, Carme Riera, Clara Janés, Antonio Colinas, Fanny Rubio és Jaime Vándor.

Helyszín: az Országos Idegennyelvű Könyvtár

(szinkron tolmácsolással magyar nyelvre)

Szeptember 15. péntek

18:00 óra Francesc Catalá-Roca fotókiállítás ( Madrid/Barcelona: Az ötvenes évek)

megnyitása

Helyszín: Cervantes Intézet, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok