2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István és Morricone a Sorstalanság zenéjének felvételén

2004. október 5.
A Sorstalanság című film magyarországi premierjére jó alkalom lenne a jövő évi Magyar Filmszemle - mondta újságíróknak az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülő alkotás producere kedden a Magyar Rádióban, ahová a film zenéjének felvételére ellátogatott Hiller István kulturális miniszter is. (MTI)

Hiller István, aki a filmzenét komponáló és a felvételeket dirigáló világhírű zeneszerző, Ennio Morricone, valamint az első filmjét rendező Koltai Lajos társaságában ízelítőt kapott a Sorstalanság dallamaiból, ígéretet tett arra, hogy a film a továbbiakban is megkap minden támogatást.

"Ez Koltai Lajos meg a stábnak a sikere, hogy ha ehhez bármilyen apró dologgal, a konfliktusvállalással hozzájárulhattam, akkor örülök"- mondta a filmrészlet hatása alatt nyilatkozva a miniszter.

"Örülök, hogy most már egyre többen vannak, akik szeretik ezt az alkotást, mert nem mindig volt így"- tette hozzá Hiller István, aki a felvétel hallgatása közben képernyőn követhette az adott jelenet képkockáit.
A miniszter olaszul váltott szót a világhírű zeneszerzővel, majd köszöntötte a stúdióban a főszerepet alakító Nagy Marcellt és édesanyját.

Koltai Lajos újságíróknak azt mondta, hogy a filmet három alapmotívum vezeti. Ezek egyikeként említette az Ausztráliában élő, már Budapestre érkezett Lisa Gerrard (a Dead Can Dance együttes énekese) hangját, amelyet szerdán rögzítenek. A rendező közölte: Ennio Morricone a filmet"olyan nagyságrendben kezeli, hogy attól fél, zenéje nem tud megfelelni"annak.

Mint megjegyezte: minden jól sikerült felvétel után látja a könnyeket a komponista szemében, de hétfőn ő maga is küszködött a sírással két-három alkalommal. Kiemelte, hogy a film zenéje olyan, mint egy népdal: olyan egyszerű a motívum, hogy azonnal fütyülni kezdi az ember, magával viszi, mint ahogy reményei szerint a képeket is.

Hámori András kiemelte: most először meri azt mondani, hogy"jól"áll a film anyagilag."Megkötöttük az összes szerződést, sőt (...) a pénz megérkezett a produkciós bankszámlára"- közölte.

A producer szólt arról is, hogy az eredetihez képest körülbelül 10 százalékkal magasabb lesz a film költségvetése, de nem konkretizálta, hogy ez a korábban bejelentett 2,5 milliárd forinthoz viszonyítva összegszerűen mit is jelent.

Elmondta ugyanakkor, hogy a"magyar 920 millió nem nőtt meg", és az angol részesedés körülbelül 20 százalékát teszi ki a ráfordításnak. Hámori András közlése szerint az angol és a német koprodukciós partnereket illetően nem történt változás, sőt új szereplőként megjelent a Magyar Mozgókép Kft.

A producer beszámolt arról, hogy a film forgalmazása eldőlt: a versenytárgyalás nyomán az Intercommal a következő két hétben kötik meg a szerződést. Arra a kérdésre, hogy a magyarországi vagy a külföldi premier lesz-e előbb, azt felelte:"azt hiszem, a magyar".

Hozzátette, hogy egyelőre nem kaptak meghívást a berlini filmfesztiválra, ám szeretnék, ha a magyar premier nem zárná ki a Sorstalanság berlini bemutatkozását. Úgy vélte, a február elején tartandó Magyar Filmszemlére elkészül a film, de lehet, hogy ehhez fel kell gyorsítaniuk a munkát.

Tájékoztatása szerint a vágás a múlt héten befejeződött, ezen a héten pedig a zenei felvételek is lezárulnak."A filmnek a legelső vetítése szerintem (...) nem lesz január végénél hamarabb"- közölte.

Jelezte ugyanakkor, hogy már megkezdték a tárgyalásokat a külföldi forgalmazásról; szeretnének egyeztetni olasz, angol, japán, amerikai és németországi forgalmazókkal is.

A valamivel több mint kétórás alkotás a tervek szerint 20-30 kópiával jelenik meg a magyarországi mozikban - mondta a producer.

Koltai Lajos új filmnyelvet talált ki - méltatta az alkotás jelentőségét Hámori András, hangsúlyozva: a rendező vizuális technikája olyan erős kapcsolatban van a dramaturgiával, hogy ezzel új nyelvet teremtett.

"Ez az, amit el fogunk adni a világban" - mondta a producer, elismerve ugyanakkor, hogy az irodalmi Nobel-díj "kinyitja az ajtót a film előtt".


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok